huilende vrouw

Dit hadden gescheiden vrouwen graag anders gedaan in hun relatie

Een echtscheiding is een van de heftigste dingen die je kunt meemaken in je leven. Gevoelens van spijt en schuld spelen vaak een rol. Achteraf hadden mensen het dan ook graag anders aangepakt. The Huffington Post vroeg een aantal vrouwen wat ze dan anders hadden gedaan als ze hun huwelijk over konden doen. De antwoorden zijn opvallend gelijk: bijna allemaal hebben ze te maken met zelfstandigheid en assertiviteit. “Ik wilde dat ik meer voor mezelf was opgekomen,” antwoordde een vrouw bijvoorbeeld. Een ander zei: “Ik had me moeten realiseren dat ik meer ben dan iemands echtgenote.”

Hulp vragen
Zo vertelt blogger Valencia Morton van Millionairess Mama aan de Huffpost dat ze om hulp had moeten vragen: “Ik liet maatschappelijke druk met me aan de haal gaan. Ik dacht dat ik een supermoeder en supervrouw moest zijn, perfect op elk gebied. Ik legde mezelf elke dag onmogelijke taken op en kreeg snel een burn-out. Ik besloot te scheiden, omdat ik het zag als de enige mogelijkheid om uit mijn stressvolle leven te stappen. Ik was zo verbitterd en boos op een man die niet wist waarom. Ik had gewoon moeten zeggen: ik heb je hulp nodig. Als ik beter gecommuniceerd had over mijn gevoelens waren we misschien nog bij elkaar geweest.”

Te lang gewacht
Scheidingscoach Tara Eisenhard vindt dat ze een slechte situatie te lang heeft laten duren. “De verwachtingen van mijn man voor onze relatie en ons leven samen veranderden niet lang nadat we trouwden. Daar hadden we veel ruzie over. Achteraf wilde ik dat ik de moed had gehad en het zelfbewustzijn om er wat aan te doen. In plaats van in mijn kracht te staan, vermeed ik de lelijke waarheid van ons bestaan samen en stond ik het toe dat de relatie maar bleef duren terwijl we er allebei aan onderdoor gingen.”

Autonomie
“De meeste spijt heb ik ervan dat ik geen autonomie had in ons huwelijk,” zegt schrijver Patty Blue Hayes. “Ik creëerde een ongezonde dynamiek door mijn man als de belangrijkere persoon te zien in onze relatie. In plaats van een carrière, hobby’s en interesses na te streven voor mijn eigen groei en ontwikkeling, over-identificeerde ik me met de rol van echtgenote. Uit die rol haalde ik al mijn eigenwaarde. Toen die dynamiek ongezond werd, zag ik het niet, omdat ik al mijn persoonlijke kracht in iemand anders handen had gelegd.”

Eigen verantwoordelijkheid
Lisa Lavia Ryan steekt de hand in eigen boezem als het gaat om spijt over haar scheiding. “Ik wilde dat ik meer had nagedacht over mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik was zo druk met het aanwijzen van een schuldige dat ik niet genoeg aandacht had voor wat ik zelf anders had kunnen doen. Deels omdat ik jong en onvolwassen was. Ik was er nog niet achter dat ik mijn geluk niet kan laten afhangen van iemand anders. Ik ging er vanuit dat het einde van mijn huwelijk het begin van een perfect leven zou betekenen, omdat hij het probleem was. Nu weet ik dat ik het beter wat harder had kunnen proberen. Onze scheiding was verschrikkelijk voor de kinderen. Vanuit dat perspectief heb ik veel spijt.”

Verloren in relatie
Schrijver Eden Strong vertelt de Huffpost: “Ik wilde dat ik mezelf niet zo was verloren in mijn relatie. Ik heb alles gegeven wat ik had. Wat ik zelf wilde en nodig had, zette ik opzij als ik dacht dat dat beter was voor ons huwelijk. Maar aan het eind maakte het niet alleen mezelf kapot, er was ook geen fundament meer voor een stabiele relatie. Je kunt er niet voor een ander zijn als je er niet eens voor jezelf bent. Als ik het allemaal over mocht doen dan had ik mezelf meer tot prioriteit gemaakt.”

Gevoelens opkroppen
Auteur Trish Eklund wilde ook dat ze meer voor zichzelf was opgekomen. “Ik had meer voor mezelf moeten vechten, voordat de echte problemen begonnen. Ik liet over me heen lopen tijdens ruzies, kropte mijn gevoelens op en negeerde mijn eigen behoeftes ten koste van die van hem. Ik ben nu een veel sterker persoon dan tien jaar geleden toen we scheidden. Er zijn zoveel dingen die ik anders zou doen. Ik vecht nu voor mezelf, omdat ik weet dat ik het waard ben.”

Bron: The Huffington Post

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.