macho man

Dit element is funest voor je seksleven

Ben je niet helemaal happy met je seksleven op dit moment? Twijfel niet aan jezelf! Het ligt namelijk niet aan jou, maar aan de stress! Dat is geen losse uitspraak, nee, daar is gedegen wetenschappelijk onderzoek aan besteed.

Tijdens een live online enquête van BBC Radio 5 werden 2.066 Britse volwassenen naar hun houding ten opzichte van seks en relaties gevraagd. De factor stress werd door meer mensen als een probleem in de slaapkamer gezien. Zelfs nog vaker dan andere problemen (45%). Relatietherapeute Ellen Brady had hier een degelijke verklaring voor: “We zien ontzettend veel cliënten met angstproblemen. Angst en seks gaan gewoon niet samen.”

Andere factoren die een slecht seksleven verklaren

Andere factoren voor een beperkt seksleven die door de respondenten naar voren werden gebracht waren zaken als lichamelijke gezondheidsproblemen, geestelijke gezondheidsproblemen en het krijgen van kinderen. Slechts 10% van de respondenten benadrukte dat activiteiten op social media een probleem konden vormen.

Verbondenheid

Brady zei dat de impact van de stressfactor niet onderschat moet worden. “Stress kan het gevoel van verbondenheid sterk ondermijnen waardoor eenvoudige zaken als oogcontact of praten met elkaar steeds moeizamer verlopen. Het is logisch dat de intimiteit en de kwaliteit van de manier waarop je seks ervaart minder wordt.”

Seksleven

Overigens geeft het onderzoek ook aan dat niet iedereen te maken heeft met een kwalitatief minder goed functionerend seksleven. De helft van de ondervraagden gaf aan dat ze tevreden waren met hun seksleven (50% van de mannen en 53% van de vrouwen). Ruim 38% van de mannen en een kwart van de vrouwen zeiden echter dat ze niet tevreden waren.

Vertrouwen in de eigen bedprestaties

De enquête suggereerde verder dat 58% van de mensen over het algemeen vertrouwen hebben in hun seksuele prestaties. Een situatie waarin sprake is van verhoogde stress tast dus niet het zelfvertrouwen aan. Een andere opvallende conclusie is dat mannen en vrouwen de seksbeleving anders ervaren, maar ook dat ze er een andere benadering op na houden als het gaat om het vreemdgaan.

Online seks

Driekwart van de vrouwen zei dat een partner die betaalt voor online seks voor hen gelijk staat aan het intiem zoenen van een onbekende. De mannen gaven aan dat dit voor hen niet altijd het geval is. Negen op de 10 volwassenen in het Verenigd Koninkrijk (91%) zeiden dat seks met iemand anders dan hun eigen partner voor hen vreemdgaan is. Slechts twee op de vijf (40%) zei dat browsen op een dating-app of dating website gelijk staat aan ontrouw.

Opnieuw beginnen

Mevrouw Brady van Relate suggereert een tijdelijk seksverbod in te voeren, en opnieuw te beginnen: “Verbied seks, want wat je op seksueel gebied ook hebt gedaan, het is fout gegaan. Als je dus beiden de wens hebt om opnieuw te beginnen, moet je die emotionele verbinding ook opnieuw aan willen gaan. Het probleem is dat juist daar in een grote genderkloof zit. Vrouwen hechten juist heel veel waarde aan emotionele intimiteit zoals kusjes en knuffels. Mannen zien dat vaak niet als een prioriteit, ze zien seks als de prioriteit. In mijn ervaring duurt het echter niet lang voordat mannen zich realiseren dat ze dat ook willen. Uiteindelijk leidt het hen toch naar het ultieme doel: seks. Dit kan dan ook plaats vinden als de juiste situatie ontstaat. Daar moet je dus beiden aan werken.

Bronnen: BBC / Manners

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.