relatie verbreken
11 July 2016

Dit doen we fout als we een relatie verbreken

Wanneer je merkt dat het nu echt tijd is om je relatie te verbreken dan breekt het moment aan dat je dit aan je partner moet vertellen. Maar hoe doe je dat op een goede manier? Als single heb je misschien al meerdere relaties (en dus ook relatiebreuken) achter de rug. Dan weet je dat iemand op een goede manier verlaten niet mee valt..

Toekomstige ex ontzien

Iemand aan de kant zetten is moeilijk. Ook al weet je dat het beter is, je wil iemand simpelweg geen pijn doen.  Er zijn ook goede tijden geweest, mooie en gelukkige momenten dus probeer je je toekomstige ex te ontzien. Toch blijkt dat niet de juiste manier te zijn wanneer je je relatie verbreekt. Een video van The School of Life van filosoof Alain de Botton legt uit waarom het beter werkt iets minder liefdevol en zachtaardig te werk te gaan.

Liefdevol verbreken

Het is één van de grootste clichés bij een relatiebreuk: “Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij…” of “Ik ben wel graag bij je, maar…”. Bij het einde van een relatie proberen we zo lief mogelijk te zijn voor de ander. Niet onlogisch, we hebben ooit echt van die persoon gehouden. Maar volgens Alain de Botton heeft die vriendelijkheid onbewust andere motieven.

Narcistisch verlangen

(Te) lief blijven voor de ander komt volgens de Botton voort uit het narcistisch verlangen om liefde te blijven ontvangen van de ander, zonder er liefde voor in de plaats te moeten geven. We willen niet gehaat worden, dus blijven we zo vriendelijk mogelijk in de hoop dat de ander ons ook nog leuk vindt. Om diezelfde reden stellen mensen een relatiebreuk vaak uit, omdat ze er tegenop kijken om gehaat te worden. Terwijl ze ergens in hun achterhoofd weten dat ze er een punt achter moeten zetten.

Loslaten

Maar een relatie om die reden te lang laten voortduren is niet netjes, aldus de filosoof. Je mag jezelf niet wijsmaken dat je iemand hiermee een plezier doet. Het is daarom belangrijk om voor de korte pijn te kiezen en even wat harder te zijn, adviseert de filosoof. Laat niet (teveel) merken dat je ook gevoelens hebt, want daar schieten beide partijen niets mee op. Als je écht vriendelijk wil zijn ben je daar eerlijk over. Laat de ander los en zijn of haar leven voortzetten zonder valse hoop, aldus de filosoof.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Hazes en Westenberg definitief uit elkaar

We hebben er weer twee singles bij in Nederland want André...

Deze signalen vertellen je dat een nieuwe relatie in de problemen zit

Als je probeert te achterhalen of je bent waar je moet...

Vraag jezelf dit af wanneer je overweegt terug te gaan naar je ex

In de tijd vlak na de relatie over gaat, voel je...

Zo voorkom je dat je relatie sneuvelt in coronatijd

Kun je nog iets doen om het tij te keren als...

Corona houdt koppels (voorlopig) bij elkaar

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie