Scheiden in harmonie

Digitale scheiding voor 120 euro

De digitale echtscheiding rukt op. Naast commerciële aanbieders heeft nu ook de overheid een website ontwikkeld die echtparen helpt hun huwelijk te beëindigen tegen lage kosten en met zo min mogelijk conflicten. Echtparen regelen al chattend hun scheiding.

Doe-het-zelfscheiden op internet

Sinds de officiële lancering van de overheidswebsite rechtwijzer.nl/uitelkaar, in november vorig jaar, melden zich wekelijks vijftien tot twintig nieuwe stellen die online willen scheiden. De site is gebouwd door experts op het gebied van conflictbeheersing en effectief onderhandelen. De hoop is dat het instrument bijdraagt aan het voorkomen van vechtscheidingen. Als je online kunt daten, waarom dan niet online scheiden? Sneller en goedkoper. Maar ook met minder bonje? ‘Het recht polariseert. Het proces van eisen en verweren scherpt tegenstellingen aan’, zegt Corry van Zeeland, als jurist betrokken bij de website.

Een digitale scheiding voor 120 euro

‘Rechtwijzer uit elkaar’ is vertaald in het Engels en aangepast aan de regels in Engeland en de Canadese provincie Brits Columbia, zodat ook de burgers daar er gebruik van kunnen maken. De initiatiefnemer en opdrachtgever is de Raad voor Rechtsbijstand. De raad moet de toegang tot het recht waarborgen – ook voor mensen met een krappe beurs. Voor mensen die in aanmerking komen voor rechtsbijstand kost een digitale scheiding via ‘Rechtwijzer uit elkaar’ 120 euro.

Online scheiden wordt overheidvoorziening

Zeshonderd echtparen zijn via ‘Rechtwijzer uit elkaar’ gescheiden of aan het scheiden. Aan de officiële lancering ging een proefjaar vooraf. De afspraken die echtelieden via de chat maken over alimentatie, omgangsregeling, de woning en dergelijke, worden online getoetst door een advocaat-beoordelaar die vervolgens het scheidingsplan bij de rechtbank indient. Online (consumenten)conflicten beslechten wordt steeds gewoner. De mogelijkheid online te scheiden via een commerciële aanbieder bestaat al geruime tijd. Alleen in Nederland is het nu ook een overheidsvoorziening.

Onverantwoord om al chattend te scheiden

De Verenging van Familierecht Advocaten en Mediators (vFAS) vindt het onverantwoord dat echtparen al chattend hun scheiding regelen, omdat bij vrijwel elke scheiding complexe juridische, financiële en fiscale vraagstukken spelen. ‘Dat is geen broodnijd. We krijgen niet minder werk door deze doe-het-zelfscheidingen, maar ander werk’, zegt voorzitter Dianne Kroeze van de vFAS. Zij zegt dat haar achterban de handen vol heeft aan het repareren van commerciële onlinescheidingen waarbij partijen steken hebben laten vallen.

Met “Rechtwijzer uit elkaar” in gesprek blijven

Elk jaar worden in Nederland 35 duizend huwelijken ontbonden door echtscheiding. Een standaardscheiding duurt gemiddeld drie tot vier maanden en kost door de bank genomen 3.000 euro. ‘Rechtwijzer uit elkaar’ lijkt vooral geschikt voor paren die in gesprek willen blijven. Dat is een vrij grote groep: 60 procent van de stellen dient gezamenlijk een echtscheidingsplan in bij de rechter.

Liever juridische advies

Denk je dat digitaal scheiden voor jou niet de manier is en zou je graag meer willen weten over scheiden, dan kun je natuurlijk achter juridisch advies aangaan. Scheiden blijft een hele grote stap. Rechtsinfo.nl helpt je graag.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.