Scheiden in harmonie
28 February 2016

Digitale scheiding voor 120 euro

De digitale echtscheiding rukt op. Naast commerciële aanbieders heeft nu ook de overheid een website ontwikkeld die echtparen helpt hun huwelijk te beëindigen tegen lage kosten en met zo min mogelijk conflicten. Echtparen regelen al chattend hun scheiding.

Doe-het-zelfscheiden op internet

Sinds de officiële lancering van de overheidswebsite rechtwijzer.nl/uitelkaar, in november vorig jaar, melden zich wekelijks vijftien tot twintig nieuwe stellen die online willen scheiden. De site is gebouwd door experts op het gebied van conflictbeheersing en effectief onderhandelen. De hoop is dat het instrument bijdraagt aan het voorkomen van vechtscheidingen. Als je online kunt daten, waarom dan niet online scheiden? Sneller en goedkoper. Maar ook met minder bonje? ‘Het recht polariseert. Het proces van eisen en verweren scherpt tegenstellingen aan’, zegt Corry van Zeeland, als jurist betrokken bij de website.

Een digitale scheiding voor 120 euro

‘Rechtwijzer uit elkaar’ is vertaald in het Engels en aangepast aan de regels in Engeland en de Canadese provincie Brits Columbia, zodat ook de burgers daar er gebruik van kunnen maken. De initiatiefnemer en opdrachtgever is de Raad voor Rechtsbijstand. De raad moet de toegang tot het recht waarborgen – ook voor mensen met een krappe beurs. Voor mensen die in aanmerking komen voor rechtsbijstand kost een digitale scheiding via ‘Rechtwijzer uit elkaar’ 120 euro.

Online scheiden wordt overheidvoorziening

Zeshonderd echtparen zijn via ‘Rechtwijzer uit elkaar’ gescheiden of aan het scheiden. Aan de officiële lancering ging een proefjaar vooraf. De afspraken die echtelieden via de chat maken over alimentatie, omgangsregeling, de woning en dergelijke, worden online getoetst door een advocaat-beoordelaar die vervolgens het scheidingsplan bij de rechtbank indient. Online (consumenten)conflicten beslechten wordt steeds gewoner. De mogelijkheid online te scheiden via een commerciële aanbieder bestaat al geruime tijd. Alleen in Nederland is het nu ook een overheidsvoorziening.

Onverantwoord om al chattend te scheiden

De Verenging van Familierecht Advocaten en Mediators (vFAS) vindt het onverantwoord dat echtparen al chattend hun scheiding regelen, omdat bij vrijwel elke scheiding complexe juridische, financiële en fiscale vraagstukken spelen. ‘Dat is geen broodnijd. We krijgen niet minder werk door deze doe-het-zelfscheidingen, maar ander werk’, zegt voorzitter Dianne Kroeze van de vFAS. Zij zegt dat haar achterban de handen vol heeft aan het repareren van commerciële onlinescheidingen waarbij partijen steken hebben laten vallen.

Met “Rechtwijzer uit elkaar” in gesprek blijven

Elk jaar worden in Nederland 35 duizend huwelijken ontbonden door echtscheiding. Een standaardscheiding duurt gemiddeld drie tot vier maanden en kost door de bank genomen 3.000 euro. ‘Rechtwijzer uit elkaar’ lijkt vooral geschikt voor paren die in gesprek willen blijven. Dat is een vrij grote groep: 60 procent van de stellen dient gezamenlijk een echtscheidingsplan in bij de rechter.

Liever juridische advies

Denk je dat digitaal scheiden voor jou niet de manier is en zou je graag meer willen weten over scheiden, dan kun je natuurlijk achter juridisch advies aangaan. Scheiden blijft een hele grote stap. Rechtsinfo.nl helpt je graag.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

SIRE steekt met #DASLIEF Nederlanders hart onder de riem

SIRE wil deze lieve initiatieven een podium geven en start daarom...

Ontspan jij volledig op vakantie?

Zo simpel is het niet dat ontspannen op vakantie. Maar liefst...

Cybercrime per sms treft steeds meer Nederlanders

Het aantal meldingen van cybercrime via sms neemt sterk toe. Dit...

Afkicken van sociale media: zo doe je het!

Helemaal stoppen met social media is knap lastig. Deze tips helpen...

Dit zijn meest internet-vriendelijke vakantiebestemmingen in Europa

Moet je er niet aan denken om zonder internet te zitten...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie