flirten

Die beroemde eerste indruk is een kwestie van seconden

De aloude uitspraak dat je maar een keer een eerste indruk kunt maken is geen nieuws. Maar wist je dat je slechts een tiende van een seconde nodig hebt om over iemand anders te oordelen?

Succesvolle eerste indruk is secondewerk

Een eerste indruk achterlaten doe je niet alleen tijdens een sollicitatiegesprek of een toevallige ontmoeting, maar als single natuurlijk ook tijdens een eerste date. Wist je dat jouw hersenen razendsnel aan de slag gaan bij het ontmoeten van een nieuw persoon?

Uit een onderzoek van de befaamde Princeton Universiteit blijkt dus dat het slechts een tiende van een seconde duurt om een oordeel over een ander te vormen. Die beoordeling maken we vooral op basis van de uiterlijke kenmerken en gezichtsuitdrukkingen.

Ongewijzigd

Interessant is dat we bij nader inzien onze eerste indruk doorgaans niet wijzigen. Zelfs als de omstandigheden anders zijn, we iemand in een andere setting ontmoeten dan blijft de eerste indruk nagenoeg dezelfde. De onderzoekers toonden aan dat we kwaliteiten als aantrekkelijkheid en betrouwbaarheid het snelst beoordelen.

Eerste indruk krachtiger dan voorkennis

Het is zelfs zo dat onze eerste indruk van iemand krachtiger is dan feiten of voorkennis. Die worden zonder blikken of blozen van de kaart geveegd. Het werkt als volgt: tijdens een sollicitatiegesprek baseren we onze eerste indruk voornamelijk op basis van kledingstijl en de handdruk. Een slappe handdruk roept doorgaans passiviteit op, iets dat werkgevers liever mijden. Op basis van je stem wordt er bepaald hoe betrouwbaar, warm en ‘agressief’ je bent.

Beeldmateriaal werkt negatief

Een foto of video van jezelf posten op Youtube, of ‘slechte foto’s’ plaatsen bij je profiel op een datingsite kun je beter achterwege laten als je een goede eerste indruk wilt maken. Uit het onderzoek blijkt dat beeldmateriaal doorgaans een negatievere indruk achterlaat dan bij een eerste echte kennismaking.

Flirt tips nodig voor die eerste ontmoeting? Check it out!

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.