werken aan relatie
30 August 2016

Dicht bij elkaar komen en blijven

Denk jij dat het nodig is iets meer aan je relatie te werken, dan jullie doen, dan duidt dat erop dat jij in ieder geval vindt dat er iets verbeterd kan worden. Samen werken aan een relatie klinkt vaak al bedreigend, alsof er al iets mis is. Je kunt ook zelf beginnen door in je eentje aan je relatie te werken. Dicht bij elkaar komen is één, dichtbij elkaar blijven is twee.

Zelf aan je relatie werken

Wanneer je in je eentje aan je relatie gaat werken dan moet je niet meteen wonderen verwachten. Je moet ook niet verwachten dat je partner merkt dat jij aan de relatie aan het werken bent. Het gaat er in beginsel om dat jij zelf het verschil merkt. Je moet ook geen wederkerigheid verwachten. Jij kunt wel zien wat de ander beter zou kunnen doen, maar daar kun je beter geen verwijt over maken. Je kunt alleen je eigen aandeel veranderen. In het beste geval heeft dit een goede invloed op je partner.

Blijf aantrekkelijk

Als je net verliefd bent, doen we ontzettend ons best voor onze partner. We lachen om andermans grappen, luisteren goed en maken ons aantrekkelijk voor de ander. Je voelt je dicht bij de ander. Is dat in de loop van de tijd iets minder geworden, dan kun je bedenken dat je daar in ieder geval weer aan kunt gaan werken. Zorg dat je er weer meer aantrekkelijker uitziet, niet alleen leuk voor de ander om naar te kijken. Wanneer jij je zelf in de spiegel ziet en het bevalt je, dan voel jij jezelf ook beter.

Hechting grote rol in liefde

Geliefden hebben een emotionele band die te vergelijken is met die tussen ouder en kind. Baby’s hechten zich aan ouders en zoeken hun nabijheid voor troost, geborgenheid en veiligheid. Bij volwassen liefde speelt hechting ook een belangrijke rol. We willen er zeker van zijn dat die ander er voor ons is als we het nodig hebben. Jij wordt andersom ook verwacht er voor de ander te zijn. Ben je niet emotioneel niet beschikbaar, dan kan de ander zich onbegrepen en onveilig voelen. Dit zet aan tot een reactie van vechten of vluchten.

Vechtreactie

Wanneer je met een vechtreactie reageert, dan uit zich dat in geven van kritiek, stellen van eisen en in boosheid. Eigenlijk is het een oproep aan de geliefde om zich weer tot de ander te keren. Het werkt vaak averechts. De partner voelt zich aangevallen en sluit zich af om niet nog meer gekwetst te worden.

Vluchtreactie

Je kunt ook bij angst reageren met een vluchtreactie, uit zelfbescherming. Dit kan zich uiten in vaker overwerken, weglopen bij een ruzie, meer uitgaan met anderen. Deze reactie heeft  vaak ook niet het gewenste resultaat. Omdat jij meer onbereikbaar bent, worden er  juist extra kogels afgevuurd om een reactie uit te lokken en om weer in contact te komen.

Ken je eigen pijnpunten

Het verlies voelen van verbondenheid in een relatie kan tot protest leiden in de vorm van ruzie. Voor een sterk en gelukkige relatie is het noodzaak je eigen behoefte aan veiligheid én die van de ander te kennen en te herkennen. Wanneer je dit weet van elkaar ga je niet zo snel in een vecht of vluchtreactie. Je bent dan beter in staat juist toenadering te zoeken. Het is daarom zo belangrijk je eigen pijnpunten te kennen.

Overgevoeligheid uit vorige relatie

Volgens relatietherapeut Sue Johnson hebben we bijna allemaal één overgevoeligheid. Deze is vaak ontstaan in eerdere andere relaties, bijvoorbeeld die met onze ouders of ex-partners. Wanneer zo’n pijnplek wordt geraakt, kun je je ineens emotioneel verlaten voelen. Je overgevoeligheid kan liggen op verminderd aantrekkelijk zijn voor ex, belerende toon van ouders, uitblijven van complimenten door je moeder of zinspeling op seksueel tekort schieten door vorige vriendjes.

Ken en herken je pijnpunten

Vaak heb je zelf niet eens in de gaten dat je dergelijke pijnpunten hebt. Wanneer je echter terugdenkt in tijd en nagaat hoe buitenproportioneel je mogelijk gereageerd hebt op iets “kleins”, dan is er hoogstwaarschijnlijk een pijnpunt hard geraakt. Door voor je zelf duidelijk te krijgen waar jou pijnpunten zitten en waarom die er zijn, dan schrik je mogelijk minder van je eigen reacties.

Dicht bij elkaar komen en blijven

Het is natuurlijk heel verhelderend voor de andere in jouw relatie om meer open te zijn en inzicht te geven in jouw pijnpunten. Je kunt elkaar waar mogelijk ontzien, hoewel de ander niet de hele tijd moet hoeven na te denken jou niet te kwetsen. Je moet er daarom in ieder geval van uit gaan dat jouw geliefde je niet opzettelijk pijn doet. Iedereen zit nu eenmaal anders in elkaar, ook al denk je goed bij elkaar te passen. Er is ook niemand die beweert dat dicht bij elkaar komen en dicht bij elkaar blijven eenvoudig is.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé...

Is het lust of toch liefde?

Je hebt jezelf vast ook wel eens afgevraagd, wat voel ik...

Deze vier kenmerken verbinden mensen op relationeel vlak

Het zoeken en vinden van liefde hangt af van het vermogen...

Corona belemmert seksualiteit van jongeren

Online daten en flirten blijkt geen alternatief voor jongeren tijdens de...

Verslaafd aan de liefde

In Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz lees je hoe we...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

advertentie