vakantie helpt niet relatie redden

Deze vier dingen doen je relatie op de klippen lopen

Een kersverse relatie? Zorg dan dat je de volgende vier zaken weet te vermijden want ze drijven je beslist uit elkaar. Kritiek, verachting, zich defensief opstellen en tegenwerking. Dat zijn de vier punten van aankomende relatieproblemen zo schrijft huwelijksexpert John Gottman in zijn boek ‘Seven Principles for Making Marriage Work’.

Kritiek is niet hetzelfde als een klacht: kritiek is globaler en gericht tegen de persoon van je partner, eerder dan tegen zijn gedrag.

Verachting steekt de kop on in de vorm van beledigingen, spot en vijandige humor. Dit is de ergste van de vier want het is vrijwel onmogelijk om een probleem op te lossen wanneer je je partner veracht.

Wie zich defensief opstelt doet conflicten escaleren omdat het een onderhandse manier is om je partner te beschuldigen. In feite zeg je met die houding: “Het probleem zit niet bij mij, maar bij jou.”

Tegenwerken, opgeven, niet langer luisteren: dit lost het conflict niet op, maar stoot je partner wel emotioneel af.

Enigszins verrassend is Gottmans claim dat fundamentele verschillen in mening niet noodzakelijk een probleem moeten vormen in een relatie. Het is de manier waarop koppels ermee omgaan die bepaalt of de relatie toekomst heeft. 69% van de problemen tussen koppels is onoplosbaar. De problemen verdwijnen nooit, maar men blijft er jaar in, jaar uit over discussiëren.

Tips

Het enige dat je bereikt door zulke discussies jarenlang verder te blijven zetten is tijdverlies en schade aan je relatie. Een goed koppel begrijpt echter dat bepaalde problemen deel zijn van de relatie en leert er mee leven. Gottman geeft tenslotte nog enkele tips om van je relatie wel een succes te maken: Leer elkaar van binnen en van buiten kennen en begrijp elkaar.

Vermijd tijdens een woordenwisseling het woord “jij” en concentreer je op “ik”. Dit maakt het gemakkelijker om je gevoelens bloot te leggen en moeilijker om je partner aan te vallen.

Praat op het einde van de dag over hoe die dag is verlopen.

Maak een mooi verhaal van de geschiedenis van je relatie.

Bron: Zita

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.