gebroken hart

Deze tijd heb je nodig om over je ex heen te komen

Een relatiebreuk is altijd pijnlijk. Vooral als er kinderen in het spel zijn en vooral als de relatie heel lang heeft geduurd. Het kan soms jaren duren voor je daar echt over heen bent. Volgens relatie-experts is het uiteraard voor iedereen verschillend hoe veel tijd je nodig hebt, maar er zijn enkele richtlijnen.

Relatieduur

“Sommige mensen kennen misschien de regel dat de helft van de duur van de relatie de tijd is die je nodig hebt om over je ex heen te komen”, vertelt matchmaker Kat Haselkorn. “Voor sommigen kan zo’n regel helpen om hun leven weer structuur en helderheid te geven. Maar voor veel anderen is er helaas geen exacte tijdsduur op te plakken”, aldus Haselkorn. Bovendien: wie twintig jaar bij elkaar was, heeft vast geen tien jaar nodig om over een relatiebreuk heen te komen.

Wie het uitmaakt

Wat wel veel uitmaakt is wie het uitmaakte. “Als jij degene bent die een einde maakte aan de relatie, heb je meestal iets meer tijd gehad om te wennen aan het idee dat je geen koppel vormt met je partner. Een breuk is in het begin nooit makkelijk, maar jij hebt wel het voordeel dat je al enkele stappen verder bent dan je partner die onverwacht de breuk moet verwerken”, aldus de matchmaker.

Verder gaan

“Degene die het uitmaakt, heeft waarschijnlijk al maanden kunnen wennen aan de nieuwe situatie, waardoor die al veel verder in het genezingsproces zit en zelfs al klaar is om verder te gaan tegen de tijd dat je werkelijk uit elkaar gaat”, vertelt datingcoach en relatietherapeute Samantha Burns. “Meteen nadat je uit elkaar gaat een Tinderprofiel aanmaken? Helemaal niets om je over te schamen. Het kan zelfs net zijn wat je nodig hebt om het hoofdstuk met je ex af te sluiten en verder te gaan.”

Eigen behoeften

Het komt erop neer dat je vooral naar jezelf moet kijken. “Luister vooral naar je eigen behoeften. Als je je niet kan voorstellen dat je ooit nog met iemand zou daten, neem dan wat tijd voor jezelf. Misschien duurt het maanden, of jaren, maar tijd geneest echt alle wonden dus ooit zul je weer verliefd kunnen worden. Doe wat voor jou het best aanvoelt, of dat nu een dag is, drie weken, zes maanden of twee jaar is.”

Bron: Wel.nl

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.