Heb je telkens zin in eten terwijl je eigenlijk hartstikke druk bent met je plan om dit jaar toch echt wat strakker in die bikini of zwembroek ten tonele te verschijnen op je vakantieadresje? Dan herken je vast deze kleine dingen die je onbewust meer doen eten dan je eigenlijk wilt.
Kookprogramma’s
Ben je van van leuke kookprogramma’s? Dan kan je maar beter een kanaal of twee door zappen want een studie wijst uit dat het kopiëren van recepten uit die programma’s voor extra kilo’s zorgt, en je meer en ongezonder gaat eten dan gepland.
Rode en oranje voedingsmiddelen
Biologisch gezien hebben wij mensen de neiging om op zoek te gaan naar vurig gekleurde voedingsmiddelen, omdat die veel vitaminen en mineralen bevatten. Denk maar aan paprika, tomaat of sinaasappels, zo legt Susan Albers uit, klinisch psychologe en auteur van 50 More Ways to Soothe Yourself Without Food. “Het is een onbewuste drang. Maar dat instinct werkt negatief wanneer je geconfronteerd wordt met een bord macaroni met kaassaus, of een portie nachos met dip.”
Andere mensen zien eten
Zien eten, doet eten. Het is een cliché, maar het klopt wel. Waar je nog niet eens gedàcht zou hebben aan het verorberen van een ijsje, komt het plots bij jou op omdat je iemand anders smakelijk van zo’n tussendoortje ziet likken. Wees je bewust van die drang, en je kan die zogenaamd “onverklaarbare” drang naar iets lekkers plots wel verklaren – en eventueel inperken.
Slaaptekort
Kort nachtje gehad? Dan is de kans groot dat je sneller teruggrijpt naar vette snacks. Slaaptekort zorgt voor een even grote trek in voedsel als wie een jointje heeft gerookt, zo wijst dit onderzoek uit. Vooral voeding met veel calorieën, suiker en vet zijn dan aanlokkelijk, niet bepaald bevorderlijk voor die zwembandjes.
Grote borden
Heb je de keuze uit een groot of een klein bord, dan opteer je best voor die laatste optie. “We eten van nature meer als we grote borden of kommen voor ons krijgen,” legt Dr. Albers uit. Het is een gemene optische illusie, want grote borden geven ons de indruk dat de portie kleiner is dan die in werkelijkheid is. Op een klein bord lijkt eenzelfde portie al snel veel meer, en zal je dus ook minder eten.
Verpakkingen van voedsel
Lege pizzadozen, een restje chips of een half aangebroken pak koekjes: zelfs de aanblik van de verpakking alleen kan je onbewust trek doen krijgen in deze voedingsmiddelen. “We hebben de neiging om automatisch terug te grijpen naar eten dat binnen handbereik ligt,” verklaart Dr. Albers. “Als het er is, dan willen we het eten.” Verstop die dingen dus ergens ver in een voorraadkast of bij het oud papier in de kelder, of beter nog: haal ze niet in huis.