Deze 10 tips helpen je assertiever te zijn

Het is essentieel om assertief te zijn om ervoor te zorgen dat je krijgt wat je verdient. Velen van ons geloven dat assertieve mensen gemeen en zelfzuchtig zijn en het maakt hen niet uit wat anderen zeggen en over hen denken. In werkelijkheid is het niet waar. Assertieve mensen hebben de neiging om meer succesvol te zijn, evenals gezonder en gelukkiger. Hier zijn 10 tips om je te helpen om assertiever te worden.

  1. Boost je gevoel van eigenwaarde

Ten eerste moet je zelfvertrouwen hebben over jezelf om assertief te worden. Denk en handel positief om je altijd goed en optimistisch te voelen. Doe in elke situatie het juiste om je zekerder te voelen over jezelf. Onthoud dat laag zelfrespect kan leiden tot zelfdestructief gedrag en een ellendig leven.

  1. Zeg krachtig nee

Aarzel niet om nee te zeggen tegen opdringerige mensen. Pas op voor mensen die willen profiteren van je lief karakter. Houdt het been stijf en zeg hardop nee als iemand je ongepaste gunsten probeert te vragen. Zelfs als je geen nee wilt zeggen tegen je baas, voel je toch vrij om het te doen, zorg er gewoon voor dat je het goed doet.

  1. Uit je duidelijk

Druk jezelf duidelijk uit om anderen je standpunt te laten begrijpen. Spreek langzaam en rustig om je gedachten over elk onderwerp te uiten. Effectieve communicatievaardigheden kunnen je vermogen om jezelf te verdedigen vergroten. Begin thuis met het verbeteren van je communicatieve vaardigheden om ze op het werk te laten zien.

  1. Oefen visualisatie

Als je een introvert persoon bent die graag dingen laat zoals ze zijn, probeer dan visualisatie te oefenen om assertiever te worden. Stel je voor dat je op een autoritaire manier handelt en voor je rechten staat. Ga dan door en voer het zonder voorbehoud met vertrouwen uit in het openbaar.

  1. Spreek wanneer nodig

In sommige situaties moet je assertief spreken voor je rechten. Als iemand bijvoorbeeld om je heen rookt, aarzel dan niet om hem of haar te vragen om onmiddellijk te stoppen. Behoud je kalmte en doe wat je moet doen zonder onnodige drukte of spanning.

  1. Wees assertief, niet egoïstisch

Assertief zijn betekent niet dat je egoïstisch moet worden. Kom op voor je eigen rechten zonder jezelf aan anderen op te leggen. Spreek en handel met vertrouwen om de klus te klaren, zonder anderen te laten voelen dat je overdreven opdringerig bent.

  1. Wordt niet agressief

Als je je uitgebuit voelt, is het normaal om angst of boosheid te ervaren, waardoor je agressief kunt handelen. Haal een paar keer diep adem om jezelf te kalmeren en handel vervolgens assertief om je tegenstanders te laten beseffen dat je geen gemakkelijk doelwit bent. Mensen luisteren altijd naar degenen die kalm en duidelijk spreken.

  1. Wees kalm

Maak je niet druk over assertief handelen. Realiseer je dat je alleen doet wat gedaan moet worden door op te komen voor een goed doel. Spreek en handel rustig en vol zelfvertrouwen om te overtuigen. Je zult nooit assertiever worden als je niet leert hoe je je emoties kunt beheersen.

  1. Houd je aan je principes

Wees niet te aardig ten koste van het opofferen van je waarden. Wees vastberaden om je idealen na te leven. Maak duidelijk dat niemand een loopje met je kan nemen, of je laten handelen tegen je wensen in. Vasthouden aan je principes is essentieel omdat je jezelf moet respecteren, ongeacht wat.

  1. Realiseer de voordelen van assertief zijn

Verhoog je overtuiging door de vele voordelen te realiseren van assertief handelen. Je kunt je communicatievaardigheden verbeteren, hypocrisie voorkomen en ervoor zorgen dat iedereen wint, met je eerlijke en openhartige interacties. Dus, bevestig je besluit en begin vandaag assertiever te worden om van deze terugbetalingen te genieten. Erop uit en nieuwe singles leren kennen? Check de gidsen!

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.
gratis activiteiten singles
By Moniek ·
11 oktober 2021

Gratis activiteiten voor singles in vijf stappen

Uitgaan is leuk. Andere singles ontmoeten ook. Maar vrijwel iedere activiteit, feest of ander event voor singles kost geld. Wat als je nou tijdelijk (of permanent) wat krap bij kas zit?
By Moniek ·
12 juni 2021

Wat je kunt doen als jouw date uiteindelijk toch heeft afgezegd

By Linda ·
3 juni 2021

Kom goed voor de dag op je eerste date na corona