15 November 2019

Deze 10 signalen wijzen erop dat je in een onveilig relatie zit

Je ontmoet iemand, jullie hebben het leuk, meer dan leuk zelfs en voor je het weet ben je dolverliefd en zit je in een relatie. Maar wat nou die relatie niet helemaal voelt zoals zou moeten? Wanneer weet je wanneer je in een ongezonde of zelfs onveilige relatie-situatie terecht bent gekomen? Op de website van relatieverslaving vonden we een tiental bruikbare ‘rode vlaggen’.  We  sommen ze hier even voor je op!

Angst regeert in de ongezonde relatie

Angst om het verkeerde te zeggen, angst om het verkeerde te doen, angst om niet goed genoeg te zijn, angst om verlaten te worden, angst om de ander te verliezen, angst om alleen te zijn… In een gezonde relatie moeten we kunnen zeggen wat we denken en voelen zonder dat we bang hoeven zijn dat de ander boos wordt of ons verlaat omdat we deze gevoelens hebben.

Conflicten blijven aanwezig en er wordt niets opgeruimd

Relaties waarin veel conflict is en waarin elkaar beschuldigen centraal staat, zijn geen gezonde relaties. In een gezonde relatie hebben we natuurlijk ook af en toe een conflict, waarin we gevoelens opengooien, maar we houden respect voor elkaar en beide partners nemen verantwoordelijkheid over hoe we voortaan beter met elkaar om kunnen gaan.

Beperkte vriendengroep

Je hebt maar een beperkte groep gezamenlijke vrienden of helemaal geen gezamenlijke vrienden, omdat je vrienden je partner niet zo leuk vinden of omdat je partner jouw vrienden niet leuk vindt Het is gezond als je beide je eigen vrienden hebt, maar ook om als stel gezamenlijke vrienden te hebben, waar je leuke dingen mee doet. Het zijn mensen die je als stel kennen en die er voor jullie samen zijn als het leven tegenzit.

Iemand nodig hebben is iets anders dan van iemand houden

Behoeftig zijn in het algemeen is al snel een ongezond relatiepatroon. Iedereen heeft het nodig om zich geliefd te voelen. En iedereen wil verbinding met anderen voelen. Maar als je echt het gevoel hebt dat je iemand nodig hebt om je dagen door te komen of dat iemand je “compleet” moet maken, is dat niet gezond. Het is gezond om onszelf de liefde en aandacht te geven die we nodig hebben. Als dat moeilijk is, is dat een teken dat we misschien met ons innerlijk kind te maken, die niet gekregen heeft wat hij/zij nodig had van zijn/haar ouders. Waarschijnlijk moeten we leren voor dit innerlijk kind te zorgen, op een andere manier dan die wij kennen uit onze jeugd.

Bezitterigheid en jaloezie

Het is gezond om grenzen te bewaken en niet te willen dat je partner iets doet wat over jouw grenzen gaat, zoals seks met een ander. Maar als je partner constant wil weten waar je bent en met wie, dan is dat een teken dat er geen vertrouwen is. Zonder vertrouwen is er geen stabiele fundering in je relatie.

Controleren en manipuleren

Pas bijvoorbeeld op voor iemand die heel snel op een diepe manier verliefd op je wordt en die je in een commitment wil forceren en die constant wil weten hoe de relatie er wat jou betreft nu voorstaat. Of iemand die op andere en meer subtiele manieren jouw gedrag of emoties manipuleert. Jouw emoties en behoeftes zijn belangrijk. Pas je niet aan op dat gebied. Dergelijke partners zullen je persoonlijke groei in de weg staan.

Jezelf verliezen in de relatie

Je bent niet meer de persoon die je was en je doet niet meer de dingen die je deed, omdat je helemaal op je partner gericht bent. Je hebt geen eigen hobby’s of interesses meer. In plaats daarvan ben je altijd bij de ander en doe je de dingen die hij of zij graag wil. Het kan ook zo zijn dat je op een gegeven moment niet meer weet wat jij voelt, je voelt alleen nog wat de ander voelt en past je gedrag daar op aan.

Veel drama

Je relatie verloopt nooit kalm en rustig. Er is vaak drama, of het nu die van de ander, die van jezelf of drama in het algemeen is. Wat je ook doet, er is altijd drama waar je door de ander in gezogen wordt. Je bent constant in een stress-modus en dit is ongezond voor je fysieke en emotionele welzijn.

Misbruik

Of het nu fysiek of emotioneel misbruik is, het is allebei erg ongezond en je gaat eraan onderdoor. Als je niet met liefde en respect behandeld wordt, zorg dat je stopt met deze ongezonde relatie. Als je dat moeilijk vindt, zoek hulp! Het is heel erg moeilijk om toe te geven dat we in een relatie zitten met iemand van wie we houden, die ongezond voor ons is. Maar het is belangrijk dat je eerlijk naar jezelf bent en eerlijk naar de patronen kijkt die deze relatie in stand houden. Het kan zijn dat je jezelf ervan overtuigd dat deze relatie je veiligheid en liefde geeft, of dat je deze goedpraat of jezelf de schuld geeft. Ik hoop dat je de kracht kan voelen om weg te gaan. Er is een betere relatie voor jou als je erop kan vertrouwen dat je dat waard bent…

We voelen ons verantwoordelijk voor de ander

Als je denkt dat de ander niet zonder jou kan, omdat die niet in staat is zijn eigen leven te leiden, dan is dat een teken dat je in een ongezonde en ongelijkwaardige relatie zit. In feite houd je de ander klein en maak je jezelf groot en de ander zal nooit zijn eigen problemen leren aanpakken. Je houdt jezelf en de ander gevangen in ongelijkwaardigheid.

 

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Deze signalen vertellen je dat een nieuwe relatie in de problemen zit

Als je probeert te achterhalen of je bent waar je moet...

Waarom iedereen geheimen moet hebben binnen een relatie

Ben jij in elke situatie eerlijk tegen je partner? Misschien kun...

Deze signalen wijzen erop dat je relatie ongezond is

Zit je (nog) in een relatie maar heb je daar serieuze...

Singles gelukkiger dan wie in middelmatige of slechte relatie zit

Uit een test, waarin zeven verschillende zaken gemeten werden, bleken mensen...

Zo pak je een relatiedrama goed aan

Relatiedrama's zijn heerlijk (denk Temptation Island) wanneer het niet over jezelf...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Avontuur en cultuur reizen gids

Singlereizen zijn een avontuur!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie