stapmaatjes gezocht

Denk jij ook dat jouw partner een narcist is?

Narcisme is iets anders dan een onhebbelijkheid. Het gaat om een ernstige psychiatrische stoornis. Het is echter ook weer niet zo dat iedereen die een behoorlijk zelfverzekerd leven leidt en een hierbij passende uitstraling heeft, meteen in de categorie narcist valt.

Geen probleem

Narcisten hebben continu bewondering van anderen nodig, maken zichzelf groter dan de ander en rivaliseren of kwetsen als dit in het gedrang komt. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis ziet het zelf meestal niet eens als probleem, maar de omgeving ervaart dat vaak wel zo. Het zijn dan ook vaak familieleden of vrienden die op zoek gaan naar informatie.

Informatie

Om de groeiende behoefte aan informatie over narcisme het hoofd te bieden staat vanaf vandaag een speciale test online, waarmee je narcistische kenmerken kunt herkennen. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft iemand die ijdel, egocentrisch of arrogant is helemaal niet een narcistische stoornis van zijn persoonlijkheid te hebben.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Er zijn geen duidelijke cijfers bekend van het aantal mensen met een officiële diagnose ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis’. Het ziektebeeld is ook niet altijd even duidelijk. De uiteindelijke diagnose kan alleen door een specialist zoals een psychotherapeut of psychiater worden gesteld.

Slechts 1 vraag nodig

Het is redelijk simpel om echte narcisten door middel van 1 vraag te herkennen. Deze zichzelf boven alles uittillende mensen zijn namelijk geneigd om toe te geven dat ze narcistische trekjes hebben. Ze kunnen worden herkend aan hun eerlijke antwoord op de vraag in hoeverre ze akkoord gaan met de stelling ‘ik ben een narcist’. Zo blijkt uit onderzoek van Ohio State University onder 2200 mensen van allerlei leeftijden, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Jezelf als narcist zien

Deze proefpersonen werd gevraagd op een schaal van 1 tot 7 te laten aangeven in hoeverre ze zichzelf als een narcist zagen. De resultaten van de simpele test bleken in grote mate overeen te komen met de uitkomsten van de Narcissistic Personality Inventory (NPI), een lijst van 40 vragen die in de Verenigde Staten vaak wordt gebruikt om narcisme vast te stellen.

Geen schaamte

Volgens onderzoeker Brad Busman is de zogenoemde Single Item Narcism Scale (SINS), die maar uit 1 vraag bestaat, ook bruikbaar omdat narcisten zich niet schamen voor het feit dat ze zichzelf beter vinden dan anderen. “Mensen die narcistisch zijn aangelegd zijn bijna trots op dat feit”, verklaart hij op de nieuwssite van Ohio State University.

Niet negatief beoordeeld

“Je kunt ze een directe vraag stellen, omdat ze narcisme niet als een negatieve eigenschap zien. Ze geloven dat ze superieur zijn aan andere mensen en hebben er geen moeite mee om daar publiekelijk voor uit te komen.”

Positief ingesteld voor zichzelf

Narcisme heeft volgens Bushman overigens niet alleen negatieve gevolgen. Mensen die hoog scoren bij narcismetesten zijn over het algemeen positiever ingesteld en hebben iets minder kans dan gemiddeld om in een depressie te raken.

Onderhouden relaties lastig

Daar tegenover staat dat narcisme vaak leidt tot gevoelens van boosheid, schaamte en angst. Ook zouden narcistische mensen meer moeite hebben met het onderhouden van relaties met anderen.

Opmerking van Redactie

Wil je meer te weten komen over Narcisme? Kijk dan eens op de site Psychische gezondheid.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.