Demiseksualiteit: dit is het

Biseksueel, aseksueel, er wordt met termen gesmeten om mensen hun seksuele geaardheid te benoemen. Meer en meer mensen nemen tegenwoordig ook ‘demiseksualiteit’ in de mond. Geen idee waar we het over hebben? We leggen het je uit.

Geaardheid

De meeste mensen weten wel wat aseksualiteit is, namelijk dat je geen seksuele aantrekking voelt. Ongeveer 1 procent van de wereldbevolking is aseksueel, in totaal gaat het dus om een best grote groep die simpelweg geen seksuele aantrekking ervaart. Sinds 2014 wordt aseksualiteit officieel erkend als een geaardheid en niet langer als een stoornis of aandoening.

Tussen seksueel en aseksueel

Waarom we je dit uitleggen? Omdat iemand die demiseksueel is, eigenlijk tussen seksueel en aseksueel inzit. Demiseksuelen voelen namelijk alleen seksuele aantrekking wanneer ze een zeer sterke emotionele band met hun partner hebben. Uiterlijk speelt een minder grote rol bij hen, een innerlijke connectie is nodig om te kunnen genieten van seks.

Het is niet bekend hoeveel mensen wereldwijd demiseksueel zijn, maar er wordt wel geschat dat het aantal vele malen hoger ligt dan het aantal aseksuelen. Ook demiseksualiteit wordt beschouwd als een seksuele geaardheid.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.