Alleen met de feestdagen, daar hebben vele singles niet zo’n trek in. Datingsites profiteren daarvan en zien als vanouds een groei van leden in de decembermaand. Maar dat gaat niet op voor alle sites.

Vooral kerst levert menig single een confrontatie met zichzelf op. In je eentje bij de kerstboom of met familie en vrienden die wel een partner hebben, dat vinden ze niet zo’n lolletje. Datingsites spinnen daar garen bij. Die tendens zet zich verder in januari wanneer er goede voornemens bijkomen en het zoeken naar nieuw geluk in een nieuw jaar.

Online dating is hot

“Van augustus tot november zien we een afname in online daten. Mensen zijn terug van vakantie en beginnen meteen studie of andere activiteiten”,  zegt een woordvoerder van Relatieplanet. “In de wintermaanden begint het weer te kriebelen en noteren we een stijging van 30 procent, waarbij de hoogste piek ligt rondom de feestdagen. Deze piek loopt tot Valentijnsdag in februari”.

Ook e-Matching (dating voor hogeropgeleiden) kent een soortgelijk beeld. “Wij hebben gemiddeld 125 inschrijvingen per dag. Rond kerst en oud en nieuw gaan we al snel naar de 250 per dag. Een verdubbeling dus”, laat mede-eigenaar Jasper Jan de Konink weten.

Vreemdgaan even niet cool

Andere cijfers zien we bij SecondLove, een datingsite voor vreemdgangers. Daar is het met de kerst en rondom andere feestdagen juist minder druk “Onze doelgroep richt zich in die periode op de eigen familie. De belangstelling neemt tijdens de feestdagen met de helft af. Dit dur niet lang want aan het einde van tweede kerstdag vliegen de leden ons alweer op om de oren” aldus een zegsman.

Groei internet koppels

Hoe dan ook, het aantal internetkoppels groeit. Van de stellen die het afgelopen jaar zijn gaan samenwonen heeft ruim 13% elkaar via internet gevonden bleek al eerder uit cijfers van het CBS. Vooral ouderen en gescheiden mensen zoeken een nieuwe partner op internet. De relatiemarkt op internet is vooral populair bij veertigplussers constateerde het CBS.