relatie therapeut
4 August 2015

De zin of onzin van relatietherapie

In De Volkskrant worden opinies van opiniemakers onder de loep genomen. Zo ook de opinie van Melissa Flectcher Stoeltje over de onbenulligheid van relatietherapie. Ik wil niet zeggen of het waar of niet waar is, het is slechts iemand mening. Soms is het handig je achter iemands mening te verschuilen, zo ook in relaties. Maar alleen als het jou uitkomt!

Net op tijd bij relatietherapeut

Melissa vertelt uit eigen ervaring dat ze toen ze nog niet zo lang getrouwd was de hulp van een relatietherapeut heeft ingeschakeld. Die therapeut vond echt dat ze net op tijd waren om hun relatie te redden. Dat was een geluk zeg.

Huis-, tuin- en keukenadvies

Deze opmerking was de enige die echt bij is gebleven. Toen ze later er nog eens over ging terug denken, bedacht ze dat het enkel huis-, tuin- en keuken adviezen geweest zijn, die ze meegekregen hadden. Zoals, gebruik in uitspraken  “ik” in plaats van beschuldigende vinger naar de ander uit te steken. Als voorbeeld moest ze niet zeggen: “Je bent een oen”, maar”Ik voel me vervelend als je dat zegt.” Een ander advies was elkaar te nemen zoals je bent. Ook het advies om af en toe weer samen uit te gaan, was geen hele verrassende.

Afzetten tegen advies verbroedert

Melissa en haar man waren eigenlijk vooral verbaasd en voelden een soort verbond groeien tegen de therapeut. Wij tegen haar, in dit geval. In die zin had de relatietherapeut dus zeker positieve invloed. Het huwelijk van Melissa en haar man ging niet vanzelf als blijkt dat ze de daaropvolgende jaren tegen over zo’n 6 verschillende therapeuten gezeten heeft. Het gevoel over iedere therapeut is eigenlijk dezelfde. Het bracht Melissa en haar man steeds weer even meer tot elkaar uit het zich afzetten tegen de “waardeloze”adviezen van de therapeut.

Adviezen hebben toch gewerkt?

Het komende jaar vieren Melissa en haar man hun 30 jarig huwelijk. Een periode die deels gelukzalig was, deels als een hel, en met veel dagelijks leven en beslommeringen daar tussen, zoals ze zelf samenvatten. Zijn dan de adviezen  en wijsheden van de therapeuten onbewust toch binnengedrongen in hun leven en hun relatie? Nee, denkt Melissa. Sommige mensen blijven gewoon getrouwd en anderen niet. Het hangt volgens haar echt niet af van welke persoonsvorm je gebruikt of van het kunstje emotioneel spiegelen.

Nooit meer relatietherapie

Of Melissa haar leven met haar man anders zou inrichten wanneer ze dertig jaar terug in de tijd konden gaan? Ze zou zo weer met hem in zee gaan, maar proberen de relatietherapeuten buiten de deur van hun relatie te houden. Ze brengen volgens haar dus niet veel goeds. Maar dat ze samen toch heel wat uurtjes daar samen door hebben gebracht, zagen zij misschien wel als een uitje. En was dat ook niet één van de huis-, tuin- en keukenadviezen?

Buitenstaander nodig

Soms heb je misschien gewoon een buitenstaander nodig om te laten zien wat je wel hebt. Een buitenstaander die jullie kan laten voelen wat voor verbond je eigenlijk hebt, hoe sterk het is tussen jullie ondanks de nodige hobbels. En of het nu een kennis is of een relatietherapeut, die er voor betaalt krijgt, je bent op wat voor manier toch aan je relatie aan het werken. Dat is altijd goed.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Maak je telkens dezelfde fouten in het leven?

Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je zeer tegen je zin...

Langeafstandsrelatie; hoe werkt dat?

Je hoort er steeds vaker over; een relatie met iemand in...

Te veel bliepjes op de smartphone

Het hoge bezit leidt tot een veelvuldig gebruik van de smartphone....

Deze 7 lessen maken je wijzer over relaties

Heel veel mensen dromen van een liefde voor altijd; en toch...

De do’s en don’ts van een LAT relatie

Living Apart Together: wél een relatie, maar niét samenwonen. Hoe maak...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie