relatie therapeut

De zin of onzin van relatietherapie

In De Volkskrant worden opinies van opiniemakers onder de loep genomen. Zo ook de opinie van Melissa Flectcher Stoeltje over de onbenulligheid van relatietherapie. Ik wil niet zeggen of het waar of niet waar is, het is slechts iemand mening. Soms is het handig je achter iemands mening te verschuilen, zo ook in relaties. Maar alleen als het jou uitkomt!

Net op tijd bij relatietherapeut

Melissa vertelt uit eigen ervaring dat ze toen ze nog niet zo lang getrouwd was de hulp van een relatietherapeut heeft ingeschakeld. Die therapeut vond echt dat ze net op tijd waren om hun relatie te redden. Dat was een geluk zeg.

Huis-, tuin- en keukenadvies

Deze opmerking was de enige die echt bij is gebleven. Toen ze later er nog eens over ging terug denken, bedacht ze dat het enkel huis-, tuin- en keuken adviezen geweest zijn, die ze meegekregen hadden. Zoals, gebruik in uitspraken  “ik” in plaats van beschuldigende vinger naar de ander uit te steken. Als voorbeeld moest ze niet zeggen: “Je bent een oen”, maar”Ik voel me vervelend als je dat zegt.” Een ander advies was elkaar te nemen zoals je bent. Ook het advies om af en toe weer samen uit te gaan, was geen hele verrassende.

Afzetten tegen advies verbroedert

Melissa en haar man waren eigenlijk vooral verbaasd en voelden een soort verbond groeien tegen de therapeut. Wij tegen haar, in dit geval. In die zin had de relatietherapeut dus zeker positieve invloed. Het huwelijk van Melissa en haar man ging niet vanzelf als blijkt dat ze de daaropvolgende jaren tegen over zo’n 6 verschillende therapeuten gezeten heeft. Het gevoel over iedere therapeut is eigenlijk dezelfde. Het bracht Melissa en haar man steeds weer even meer tot elkaar uit het zich afzetten tegen de “waardeloze”adviezen van de therapeut.

Adviezen hebben toch gewerkt?

Het komende jaar vieren Melissa en haar man hun 30 jarig huwelijk. Een periode die deels gelukzalig was, deels als een hel, en met veel dagelijks leven en beslommeringen daar tussen, zoals ze zelf samenvatten. Zijn dan de adviezen  en wijsheden van de therapeuten onbewust toch binnengedrongen in hun leven en hun relatie? Nee, denkt Melissa. Sommige mensen blijven gewoon getrouwd en anderen niet. Het hangt volgens haar echt niet af van welke persoonsvorm je gebruikt of van het kunstje emotioneel spiegelen.

Nooit meer relatietherapie

Of Melissa haar leven met haar man anders zou inrichten wanneer ze dertig jaar terug in de tijd konden gaan? Ze zou zo weer met hem in zee gaan, maar proberen de relatietherapeuten buiten de deur van hun relatie te houden. Ze brengen volgens haar dus niet veel goeds. Maar dat ze samen toch heel wat uurtjes daar samen door hebben gebracht, zagen zij misschien wel als een uitje. En was dat ook niet één van de huis-, tuin- en keukenadviezen?

Buitenstaander nodig

Soms heb je misschien gewoon een buitenstaander nodig om te laten zien wat je wel hebt. Een buitenstaander die jullie kan laten voelen wat voor verbond je eigenlijk hebt, hoe sterk het is tussen jullie ondanks de nodige hobbels. En of het nu een kennis is of een relatietherapeut, die er voor betaalt krijgt, je bent op wat voor manier toch aan je relatie aan het werken. Dat is altijd goed.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.