mentale fitheid
4 September 2018

De wijsheden van Zomergast Esther Perel

Esther Perel (60) is een van de beroemdste psychotherapeuten van haar generatie. Aan het einde van Zomergasten weten we wat ze vindt, maar niet goed wie ze is. Aldus het NRC.

Seks en Erotiek

Dat was snel. Binnen vijf zinnen was Zomergast Esther Perel bij het orgasme beland – in haar uitleg waarom ze het minder graag heeft over seks (een daad, daar kwam dat orgasme ter sprake) dan over erotiek. „Dieren hebben seks”, doceerde Perel, „wij hebben erotische verbeelding. Mensen willen iets voelen, niet iets doen.”

Context en Patronen

De aftrap was tekenend voor de drie uur die zouden volgen. Perel (60) zoekt steeds naar context en patronen – die ze vervolgens kraakhelder uitlegt. Het maakt de in België opgegroeide dochter van Poolse Holocaust-overlevers tot een van de beroemdste psychotherapeuten van haar generatie. Al jaren woont ze in de VS. Ze schreef bestsellers, maakt succesvolle podcasts en is een veelgevraagd spreker. De bijbehorende getallen (900 aanwezigen bij een lezing zaterdagavond in Italië, miljoenen downloads) leverde ze er zelf bij.

Een relatie is een verhaal

Een relatie is een verhaal, zei Perel, en in therapie blijkt vaak dat partners in verschillende verhalen leven. Ze komen binnen in de absolute zekerheid dat hun verhaal het enige juiste is. Maar „zekerheid is de vijand van verandering” zei haar voormalige docent Salvador Minuchin in een van de fragmenten. Hij mikte in zijn therapie op „onzekerheid, verwarring, hoop, complexiteit en nieuwsgierigheid” – zaken die ook buiten een therapeutische context van levensbelang zijn.

Eindeloze wijsheden

Het is verleidelijk om hier eindeloos de wijsheden van Perel uit te tikken. Over hoe je in de structurele systeemtherapie geen probleem zonder context beziet. Hoe je soms zeven anderen nodig hebt om één iemand te leren kennen. Hoe therapie een soort biljart is waarbij je via de ene bal de andere in beweging probeert te krijgen. Hoe mensen in therapie altijd het eigen gedrag toeschrijven aan de omstandigheden en dat van de ander aan zijn of haar karakter. Hoe doordat we liefde en passie nu als onderdeel van het huwelijk zijn gaan zien, overspel als een veel dieper verraad wordt gezien.

Filmscènes

Van een goede therapeut kun je verwachten dat die sterke filmscènes uitkiest – en inderdaad was de ene nog beter dan de andere. Fictie én non-fictie. Van de foeterende kunstschaatsmoeder uit I Tonya, een meerlagige echtelijke ruzie uit Before Midnight tot een hele mooie scène tussen twee oudere geliefden uit Away from her (ook Perels keuzefilm). Even sterk (en goed becommentarieerd) waren de beelden uit de documentaires. Zoals The And – waarin een man zijn vriendin vroeg wanneer ze voor het laatst een orgasme had gesimuleerd. Het antwoord leverde nogal wat schaamte en gekwetstheid op.

 

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van...

Temple of Love, het eerste virtuele pleasure festival van Nederland

Op zaterdagavond 1 mei wordt het eerste virtuele pleasure festival van...

Is het lust of toch liefde?

Je hebt jezelf vast ook wel eens afgevraagd, wat voel ik...

Hoe liefde en seks veranderen door technologie

Ook seks en intimiteit zullen diep worden beïnvloed door technologie.

Slechts 1 op 3 van de Nederlanders en Vlamingen weet wat intersekse is

Voor het eerst is onderzoek gedaan naar de kennis en opvattingen...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Single reizen gids

Zin in een topvakantie met leuke...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie