mentale fitheid

De wijsheden van Zomergast Esther Perel

Esther Perel (60) is een van de beroemdste psychotherapeuten van haar generatie. Aan het einde van Zomergasten weten we wat ze vindt, maar niet goed wie ze is. Aldus het NRC.

Seks en Erotiek

Dat was snel. Binnen vijf zinnen was Zomergast Esther Perel bij het orgasme beland – in haar uitleg waarom ze het minder graag heeft over seks (een daad, daar kwam dat orgasme ter sprake) dan over erotiek. „Dieren hebben seks”, doceerde Perel, „wij hebben erotische verbeelding. Mensen willen iets voelen, niet iets doen.”

Context en Patronen

De aftrap was tekenend voor de drie uur die zouden volgen. Perel (60) zoekt steeds naar context en patronen – die ze vervolgens kraakhelder uitlegt. Het maakt de in België opgegroeide dochter van Poolse Holocaust-overlevers tot een van de beroemdste psychotherapeuten van haar generatie. Al jaren woont ze in de VS. Ze schreef bestsellers, maakt succesvolle podcasts en is een veelgevraagd spreker. De bijbehorende getallen (900 aanwezigen bij een lezing zaterdagavond in Italië, miljoenen downloads) leverde ze er zelf bij.

Een relatie is een verhaal

Een relatie is een verhaal, zei Perel, en in therapie blijkt vaak dat partners in verschillende verhalen leven. Ze komen binnen in de absolute zekerheid dat hun verhaal het enige juiste is. Maar „zekerheid is de vijand van verandering” zei haar voormalige docent Salvador Minuchin in een van de fragmenten. Hij mikte in zijn therapie op „onzekerheid, verwarring, hoop, complexiteit en nieuwsgierigheid” – zaken die ook buiten een therapeutische context van levensbelang zijn.

Eindeloze wijsheden

Het is verleidelijk om hier eindeloos de wijsheden van Perel uit te tikken. Over hoe je in de structurele systeemtherapie geen probleem zonder context beziet. Hoe je soms zeven anderen nodig hebt om één iemand te leren kennen. Hoe therapie een soort biljart is waarbij je via de ene bal de andere in beweging probeert te krijgen. Hoe mensen in therapie altijd het eigen gedrag toeschrijven aan de omstandigheden en dat van de ander aan zijn of haar karakter. Hoe doordat we liefde en passie nu als onderdeel van het huwelijk zijn gaan zien, overspel als een veel dieper verraad wordt gezien.

Filmscènes

Van een goede therapeut kun je verwachten dat die sterke filmscènes uitkiest – en inderdaad was de ene nog beter dan de andere. Fictie én non-fictie. Van de foeterende kunstschaatsmoeder uit I Tonya, een meerlagige echtelijke ruzie uit Before Midnight tot een hele mooie scène tussen twee oudere geliefden uit Away from her (ook Perels keuzefilm). Even sterk (en goed becommentarieerd) waren de beelden uit de documentaires. Zoals The And – waarin een man zijn vriendin vroeg wanneer ze voor het laatst een orgasme had gesimuleerd. Het antwoord leverde nogal wat schaamte en gekwetstheid op.

 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.