de wereld van oliebollenvet

De wereld rond op oliebollenvet

Het oliebollenseizoen breekt weer aan. In deze periode voor de jaarwisseling wordt massaal het frituurvet ververst. De 5 miljoen liter frituurvet waarin we thuis ieder jaar tientallen miljoenen oliebollen bakken, levert voldoende biobrandstof op om met een auto ruim 1.000 keer de wereld rond te rijden.

Door het riool

Ondanks dit gooien mensen nog altijd veel vet door het riool in plaats van het in te zamelen. Dit is niet alleen zonde van het geld, het is ook slecht voor het milieu en leidt tot verstoppingen.

Van oliebollenvet tot biodiesel

Nederland telt inmiddels 3.000 inzamelpunten voor gebruikt vet. Hiervan wordt vervolgens biodiesel gemaakt wat weer vermengd wordt met gewone diesel aan de pomp. Zo wordt frituurvet dus twee keer gebruikt; eerst voor het eten, daarna voor de auto. Vet inleveren is gemakkelijk: giet het vet uit de oliebollenpan of friteuse in een plastic fles en neem het mee naar een inzamelpunt. Het dichtstbijzijnde inzamelpunt vind je op vetrecyclehet.nl.

Oud vet is geld waard

Omdat oud vet geld waard is, staan de verzamelcontainers vooral bij (sport)verenigingen en kinderboerderijen. Het inleveren van vet is dan ook een lucratieve manier om de verenigingskas te spekken. Voor iedere volle container ontvangt de penningmeester van de club enkele tientallen euro’s. In totaal kan er jaarlijks voor zo’n 1,5 miljoen euro ingezameld worden als al het gebruikte oliebollenvet ingeleverd zou worden.

Vet, recycle het

Stichting RIONED en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën willen mensen ervan bewust maken dat we in Nederland gebruikte oliën en vetten apart inzamelen. Het inleveren van vet voorkomt grote overlast in het riool, is beter voor het milieu, wordt hergebruikt als biodiesel en levert bovendien geld op. De campagne ‘Vet, Recycle Het’ maakt mensen bewust van het nut en de noodzaak om oud vet in te leveren en stimuleert hen oud vet ook daadwerkelijk in te leveren.

Feiten over frituurvet

1. Ieder jaar wordt 5 miljoen kilo frituurvet gebruikt voor het bakken van oliebollen
2. Dit is genoeg voor een opbrengst van 3 miljoen liter biodiesel
3. 3 miljoen liter biodiesel is voldoende voor een afstand van 45 miljoen kilometer
4. De aarde heeft een omtrek van 40.075 kilometer
5. Bij een verbruik van 1:15 kun je hiermee 1122 keer om de aarde rijden

Kijk ook eens op volgende film: http://www.youtube.com/watch?v=gR7RrzhxBYA.

 

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.