de wereld van oliebollenvet

De wereld rond op oliebollenvet

Het oliebollenseizoen breekt weer aan. In deze periode voor de jaarwisseling wordt massaal het frituurvet ververst. De 5 miljoen liter frituurvet waarin we thuis ieder jaar tientallen miljoenen oliebollen bakken, levert voldoende biobrandstof op om met een auto ruim 1.000 keer de wereld rond te rijden.

Door het riool

Ondanks dit gooien mensen nog altijd veel vet door het riool in plaats van het in te zamelen. Dit is niet alleen zonde van het geld, het is ook slecht voor het milieu en leidt tot verstoppingen.

Van oliebollenvet tot biodiesel

Nederland telt inmiddels 3.000 inzamelpunten voor gebruikt vet. Hiervan wordt vervolgens biodiesel gemaakt wat weer vermengd wordt met gewone diesel aan de pomp. Zo wordt frituurvet dus twee keer gebruikt; eerst voor het eten, daarna voor de auto. Vet inleveren is gemakkelijk: giet het vet uit de oliebollenpan of friteuse in een plastic fles en neem het mee naar een inzamelpunt. Het dichtstbijzijnde inzamelpunt vind je op vetrecyclehet.nl.

Oud vet is geld waard

Omdat oud vet geld waard is, staan de verzamelcontainers vooral bij (sport)verenigingen en kinderboerderijen. Het inleveren van vet is dan ook een lucratieve manier om de verenigingskas te spekken. Voor iedere volle container ontvangt de penningmeester van de club enkele tientallen euro’s. In totaal kan er jaarlijks voor zo’n 1,5 miljoen euro ingezameld worden als al het gebruikte oliebollenvet ingeleverd zou worden.

Vet, recycle het

Stichting RIONED en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën willen mensen ervan bewust maken dat we in Nederland gebruikte oliën en vetten apart inzamelen. Het inleveren van vet voorkomt grote overlast in het riool, is beter voor het milieu, wordt hergebruikt als biodiesel en levert bovendien geld op. De campagne ‘Vet, Recycle Het’ maakt mensen bewust van het nut en de noodzaak om oud vet in te leveren en stimuleert hen oud vet ook daadwerkelijk in te leveren.

Feiten over frituurvet

1. Ieder jaar wordt 5 miljoen kilo frituurvet gebruikt voor het bakken van oliebollen
2. Dit is genoeg voor een opbrengst van 3 miljoen liter biodiesel
3. 3 miljoen liter biodiesel is voldoende voor een afstand van 45 miljoen kilometer
4. De aarde heeft een omtrek van 40.075 kilometer
5. Bij een verbruik van 1:15 kun je hiermee 1122 keer om de aarde rijden

Kijk ook eens op volgende film: http://www.youtube.com/watch?v=gR7RrzhxBYA.

 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!