hedendaagse liefde
3 November 2015

De vluchtigheid van hedendaagse liefde

Verhalen over moderne, hedendaagse liefde zijn vaak niet plezierig te lezen omdat ze weinig gelukkig aflopen. Veel hoofdrolspelers in liefdesverhalen zijn op zoek naar liefde maar zijn blijkbaar zelden in staat deze vast te houden. Een Amerikaanse sekuologe leest iedere zondag de liefdesverhalen die in The New York Times verschijnen. Hieruit kan ze opmaken hoe vluchtig de hedendaagse liefde is.

De vluchtigheid van hedendaagse liefde

Is het normaal dat de liefde tegenwoordig zo vluchtig is? De Amerikaanse seksuologe denkt van niet. Wat veel liefdesverhalen wel weergeven is de diversiteit van het moderne leven. Wij hebben meer keuzes dan onze ouders en opa’s en oma’s, maar dit draagt blijkbaar niet bij tot het meer aanvullen van elkaar in een relatie. Het lijkt erop dat er juist minder voldoening gevonden wordt in een relatie.

Relaties zijn als vruchten aan de boom

Hoewel we dit wel denken, zijn velen van ons niet zelf-made. We leven in gemeenschappen en relaties worden voortgebracht  door de boom van deze gemeenschappen, door de stuctuur van de groepen. Aan de huidige populatie wordt verteld dat we alle vruchten kunnen hebben, zonder voor deze boom te zorgen. Dit lijkt de sekuologe die zich hier over gebogen heeft, onmogelijk.

Natuurlijk kunnen gemeenschappen beperkend zijn. Maar ze zijn er ook om ons een richting te geven en ons te beschermen. Het lijkt er ook op dat wanneer je op wat voor wijze dan ook je gemeenschap uit het oog verloren bent, dat er niet makkelijk iets voor in de plaats komt. Breken met je gemeenschap kan je een gevoel van vrijheid geven, maar vaak is dit een armoedige troost. Je breekt namelijk niet zomaar met je roots, dan is er vaak al iets ernstigs voorgevallen.

Meer vormen van relaties

Wanneer je een jaar of twintig geleden als student een andere student trof en je vond elkaar leuk en de seks zat wel goed, dan groeide je vrij snel uit tot een paar. Tegenwoordig zijn er vele andere opties. Je kunt nu speciale vrienden worden, maatjes, knuffelvrienden, vrienden voor de seks, partner om te daten, maar je kunt als je wilt toch ook tot een ‘gewone’ relatie komen.

Laat je een relatie niet overkomen

Het gaat er bij relaties om dat je met z’n tweetjes een soort van regeling vindt waar je allebei comfortabel bij bent, afhankelijk van wat voor soort vriendschap je wilt hebben. Wil je echter allebei ‘gewoon’ een relatie, ook al is het huisje boompje beestje, dat is dat helemaal goed. Als je er maar over nadenkt en je deze belangrijke stap je niet laat overkomen. Je ziet natuurlijk best jonge stelletjes die helemaal happy zijn met elkaar. Dan kun je denken, wacht maar dat zal vast nog wel fout lopen na verloop van tijd. Maar mogelijk gaat de komende generatie het juist wel iets beter aanpakken dan de geliefden van zo’n twintig jaar terug. Graag samen willen zijn, maar niet te close, dat zal lucht geven om juist in een relatie jezelf te blijven.

Meer vrijheid in keuze

Dat singles tegenwoordig juist meer keuzes hebben hoe hun leven in te richten, maakt het er niet makkelijker op. Dus het hebben van de vrijheid in keuze is voor singles die wel graag een relatie willen de keerzijde van deze medaille. De gemeenschappen waar we het in het begin over hadden, bestaan minder. We zijn veel vrijer om te gaan en te staan waar we willen, zonder dat iemand over ons waakt. Maar het blijkt dat koppels zonder de steun die vroeger uitging van dergelijke gemeenschappen toch enige voorbeeld en inspiratie mist. Een degelijke relatie is dan mogelijk ook niet perfect. Het is wel duidelijk dat enige mate van structuur en steun van jonge mensen aan elkaar toch als prettig ervaren wordt om samen je weg te vinden.

Jij kan toch ook heel de wereld aan

Jongeren mogen zich krachtig voelen en denken in hun eentje heel de wereld aan te kunnen. Maar ze mogen ook best voelen dat ze af en toe iemand nodig hebben. We hoeven ons niet te schamen toe te geven graag gewoon een relatie te willen of graag bij een groep of gemeenschap te willen horen.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Daten in real life: tips!

Nu de terrassen weer open zijn, is het voor singles mogelijk...

Het mag weer: Daten in real life!

Nu de terrassen weer open zijn, is het voor singles mogelijk...

10 signalen van een ongezonde relatie

Nu je weer single bent kijk je misschien anders terug op...

Nederlandse single 50+ is meest gulle dater

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders minder gierig zijn dan ons imago...

Heb je een date? Gebruik dan je smartphone niet!

Over één ding is iedereen het eens: tijdens een gesprek wordt...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie