hedendaagse liefde

De vluchtigheid van hedendaagse liefde

Verhalen over moderne, hedendaagse liefde zijn vaak niet plezierig te lezen omdat ze weinig gelukkig aflopen. Veel hoofdrolspelers in liefdesverhalen zijn op zoek naar liefde maar zijn blijkbaar zelden in staat deze vast te houden. Een Amerikaanse sekuologe leest iedere zondag de liefdesverhalen die in The New York Times verschijnen. Hieruit kan ze opmaken hoe vluchtig de hedendaagse liefde is.

De vluchtigheid van hedendaagse liefde

Is het normaal dat de liefde tegenwoordig zo vluchtig is? De Amerikaanse seksuologe denkt van niet. Wat veel liefdesverhalen wel weergeven is de diversiteit van het moderne leven. Wij hebben meer keuzes dan onze ouders en opa’s en oma’s, maar dit draagt blijkbaar niet bij tot het meer aanvullen van elkaar in een relatie. Het lijkt erop dat er juist minder voldoening gevonden wordt in een relatie.

Relaties zijn als vruchten aan de boom

Hoewel we dit wel denken, zijn velen van ons niet zelf-made. We leven in gemeenschappen en relaties worden voortgebracht  door de boom van deze gemeenschappen, door de stuctuur van de groepen. Aan de huidige populatie wordt verteld dat we alle vruchten kunnen hebben, zonder voor deze boom te zorgen. Dit lijkt de sekuologe die zich hier over gebogen heeft, onmogelijk.

Natuurlijk kunnen gemeenschappen beperkend zijn. Maar ze zijn er ook om ons een richting te geven en ons te beschermen. Het lijkt er ook op dat wanneer je op wat voor wijze dan ook je gemeenschap uit het oog verloren bent, dat er niet makkelijk iets voor in de plaats komt. Breken met je gemeenschap kan je een gevoel van vrijheid geven, maar vaak is dit een armoedige troost. Je breekt namelijk niet zomaar met je roots, dan is er vaak al iets ernstigs voorgevallen.

Meer vormen van relaties

Wanneer je een jaar of twintig geleden als student een andere student trof en je vond elkaar leuk en de seks zat wel goed, dan groeide je vrij snel uit tot een paar. Tegenwoordig zijn er vele andere opties. Je kunt nu speciale vrienden worden, maatjes, knuffelvrienden, vrienden voor de seks, partner om te daten, maar je kunt als je wilt toch ook tot een ‘gewone’ relatie komen.

Laat je een relatie niet overkomen

Het gaat er bij relaties om dat je met z’n tweetjes een soort van regeling vindt waar je allebei comfortabel bij bent, afhankelijk van wat voor soort vriendschap je wilt hebben. Wil je echter allebei ‘gewoon’ een relatie, ook al is het huisje boompje beestje, dat is dat helemaal goed. Als je er maar over nadenkt en je deze belangrijke stap je niet laat overkomen. Je ziet natuurlijk best jonge stelletjes die helemaal happy zijn met elkaar. Dan kun je denken, wacht maar dat zal vast nog wel fout lopen na verloop van tijd. Maar mogelijk gaat de komende generatie het juist wel iets beter aanpakken dan de geliefden van zo’n twintig jaar terug. Graag samen willen zijn, maar niet te close, dat zal lucht geven om juist in een relatie jezelf te blijven.

Meer vrijheid in keuze

Dat singles tegenwoordig juist meer keuzes hebben hoe hun leven in te richten, maakt het er niet makkelijker op. Dus het hebben van de vrijheid in keuze is voor singles die wel graag een relatie willen de keerzijde van deze medaille. De gemeenschappen waar we het in het begin over hadden, bestaan minder. We zijn veel vrijer om te gaan en te staan waar we willen, zonder dat iemand over ons waakt. Maar het blijkt dat koppels zonder de steun die vroeger uitging van dergelijke gemeenschappen toch enige voorbeeld en inspiratie mist. Een degelijke relatie is dan mogelijk ook niet perfect. Het is wel duidelijk dat enige mate van structuur en steun van jonge mensen aan elkaar toch als prettig ervaren wordt om samen je weg te vinden.

Jij kan toch ook heel de wereld aan

Jongeren mogen zich krachtig voelen en denken in hun eentje heel de wereld aan te kunnen. Maar ze mogen ook best voelen dat ze af en toe iemand nodig hebben. We hoeven ons niet te schamen toe te geven graag gewoon een relatie te willen of graag bij een groep of gemeenschap te willen horen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.