Het huwelijk zal altijd blijven bestaan en heeft een duurzaam karakter. Beiden facetten verbazen Rutger Bregman niet. Er is geen enkele reden waarom deze verbintenis, die al duizenden jaren wordt aangegaan, zou verdwijnen. Dat wil niet zeggen dat het huwelijk niet anders wordt.

Huwelijk blijft maar verandert

Een historicus kan naast het verleden ook een beeld hebben bij de toekomst, omdat hij zaken kan vergelijken en kan zien dat er veranderingen op komst zijn. Bregman ziet wat het huwelijk betreft duidelijk veranderingen. Hierover heb ik dan mijn overdenkingen.

1. Gemeenschap van goederen

Werd er vroeger vanzelf sprekend getrouwd uit gemeenschap van goederen, dat zal steeds minder vanzelfsprekend worden. Hoewel ik dat snap, vind ik dat eigenlijk niet zo’n stabiele basis. Voorafgaande aan een huwelijk al bedenken dat je er niet op achteruit wilt gaan. Een nieuwe verbinding kan 1 plus 1 is 3 zijn, omdat je elkaar versterkt. Een huwelijk is ook een soort van onderneming, die ook niet allemaal winstgevend zijn.  Eis je na het ontsluiten van het huwelijk jouw aandeel terug, dan is dat niet altijd haalbaar. Ik vind het gewoon geen positieve uitgangspositie.

2.  Geen alimentatie

Meer dan de helft van de ondervraagden uit een onderzoek over hun toekomstbeeld van het huwelijk, zeggen niet van plan te zijn alimentatie  te gaan betalen. Deze manier van aan een huwelijk beginnen, zal een beperking zijn in de invulling van het stichten van een gezin, van een samenzijn. Een moeder zal altijd moeten zorgen dat ze financieel onafhankelijk is, tijdens en eventueel na het huwelijk. Dat is als moeder een extra belasting, omdat moeders in het algemeen toch meer zorgtaken naar zich toegeschoven krijgen.

3. Gelijkwaardigheid

De vrouwelijke revolutie die gaande is, gaat er voor zorgen dat de gesloten huwelijken gelijkwaardiger worden qua opleiding. Ik denk dat het niet altijd nodig is, maar dat het voor beiden wel een rustiger gevoel moet geven. Je hebt nu eenmaal een bepaalde achtergrond en een bepaald niveau. Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje. Ook daarop zitten uitzonderingen, dat is zo. Wanneer één van de twee erachter komt dat hij of zij zich gaat schamen voor de ander, dan is dat dood in de pot. Schaamte hoeft natuurlijk niet altijd te komen door onwetendheid of lager intelligentie niveau. Ik vind het persoonlijk zeer kwalijk wanneer je denkt meer te zijn dan een ander.

De toekomst van het huwelijk

Alleen nog huwelijken met mannen en vrouwen op gelijk niveau. Dit heeft dan wel tot gevolg dat de liefdesrelaties uit een doktersroman straks alleen nog maar in die boekjes voorkomen. Misschien maar beter ook. Daar kan de schrijver er in ieder geval voor zorgen dat het goed afloopt. Dat ze net als in een sprookje nog lang en gelukkig leven.

Dat het huwelijk toekomst heeft, dat wil jong en oud graag geloven. Daarnaast moet een ieder die in het huwelijksbootje gaat stappen, vooral positief de toekomst in kijken. Wanneer je bij voorbaat al steeds denkt aan al die beren op de weg, dan komen die er echt wel.  Ga ervoor om samen oud te worden.