relatie en geld
28 March 2017

De rol van geld in een relatie

Het is nog vaak dat mannen meer verdienen dan vrouwen. Wanneer twee mensen gaan samenwonen gaat geld meer dan daarvoor een rol spelen in een relatie. Het heeft alles te maken met afhankelijkheid en macht. Blijkbaar zit dat in de meeste mensen dat ze niet graag afhankelijk zijn van anderen.

Last van ongelijkheid

Vrouwen treffen het vaak dat mannen een prima baan hebben met een vast salaris. Mannen kiezen mogelijk eerder opleidingen die opleiden tot betere betaalde banen. Die ongelijkheid toont zich op een gegeven moment in een relatie. Wanneer een van de twee daar last van heeft is dat vervelend. Meestal is dat degene met minder geld.

Blokkeren van elkaars leven

Stel dat jouw vriend elke dag uit eten wil en dat ook kan betalen, en dat ook voor jou wil betalen, dan kun je denken “Prima, hij wil uit eten”. Maar meestal gaat dat wringen. Hoe goed de bedoelingen ook zijn. Je moet in zo’n situatie altijd iemands pad kiezen, en dus moet de ander iets doen wat hij liever niet wil. Dit geldt twee kanten op. Hoe blijf je trouw aan je eigen principes zonder daarmee het leven van de ander en dat van jezelf te blokkeren. In een relatie ben je nu eenmaal met zijn tweetjes.

Geld geeft macht

Klinkt het als een luxeprobleem, dat een partner meer geld heeft dan de ander? Dat is het niet. Het blijkt dat geld macht geeft en wie betaalt, die bepaalt. Gezinnen waarin vrouwen meer verdienden dan de man, toonden mannen met meer depressies en angsten. Piet Bracke, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Gent, ondervond dat mensen die financieel afhankelijk zijn van anderen minder macht denken te hebben. Zij kunnen zich minder onttrekken aan situaties waar ze het niet mee eens zijn. Zij moeten zich ook vaker aanpassen aan anderen en dat levert spanning op.

Opleggen eigen standaard

Wilbert Kok is relatietherapeut en verbonden aan de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie. “Ah joh, doe niet zo moeilijk, ik betaal toch gewoon,” noemt hij als voorbeeld. Goed bedoeld misschien, maar daarmee leggen ze hun eigen standaard op bij de ander en wordt er niet geluisterd. Om een gelijkwaardige relatie te krijgen moet de één kunnen aangeven dat hij of zij ergens mee zit, en de ander moet daar vervolgens respectvol mee omgaan. Juist, als het gaat om inkomstenverschillen.

Behoud van eigenwaarde

Dus, communiceren en afspraken maken met elkaar. Zou het echt zo makkelijk zijn? Wanneer stellen bij Kok in de praktijk komen met inkomstenverschillen en bijbehorende problemen, probeert hij zo veel mogelijk naar het gevoel te vragen. Hij probeert de kwestie uit het verstandelijke en oplossingsgerichte te halen. Vooral bij degene die aan het kortste eind trekt probeert hij boven te halen wát diegene zo dwarszit, wat er moeilijk aan is, waar diegene bang voor is. De kern zit uiteindelijk in het behouden van je eigenwaarde. Wat betekent die waardigheid voor jou en wanneer voel je je daarin gerespecteerd?

De rol van geld in een relatie

Dacht je tot nu dat jij de enige was met dit soort gevoelens in je nieuwe relatie? Niet dus. Het is nodig dit zoveel mogelijk te bespreken met elkaar. Kom je er niet uit, dan zijn er dus mensen die jullie op weg kunnen helpen. De rol van geld in een relatie is er een die nooit een negatieve lading moet gaan brengen. Dat kan geld niet waard zijn.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Je zelfvertrouwen vergroten voor na de lockdown: 7 tips

De pandemie heeft onze ‘normale’ routine van dag tot dag beëindigd...

Laag gevoel van eigenwaarde: vijf vragen en antwoorden

Mensen die een (zeer) lage dunk van zichzelf hebben, zullen moeite...

Waarom werken macht en status eigenlijk erotiserend

Het is een mega cliché: aan de hand van iedere succesvolle...

Liefde en lust op de huishoudbeurs

De Huishoudbeurs staat dit jaar in het teken van Liefde &...

Goedkoop uitgaan lukt je met deze zes tips

Nu je single bent ga je misschien weer wat vaker uit...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

advertentie