relatie en geld

De rol van geld in een relatie

Het is nog vaak dat mannen meer verdienen dan vrouwen. Wanneer twee mensen gaan samenwonen gaat geld meer dan daarvoor een rol spelen in een relatie. Het heeft alles te maken met afhankelijkheid en macht. Blijkbaar zit dat in de meeste mensen dat ze niet graag afhankelijk zijn van anderen.

Last van ongelijkheid

Vrouwen treffen het vaak dat mannen een prima baan hebben met een vast salaris. Mannen kiezen mogelijk eerder opleidingen die opleiden tot betere betaalde banen. Die ongelijkheid toont zich op een gegeven moment in een relatie. Wanneer een van de twee daar last van heeft is dat vervelend. Meestal is dat degene met minder geld.

Blokkeren van elkaars leven

Stel dat jouw vriend elke dag uit eten wil en dat ook kan betalen, en dat ook voor jou wil betalen, dan kun je denken “Prima, hij wil uit eten”. Maar meestal gaat dat wringen. Hoe goed de bedoelingen ook zijn. Je moet in zo’n situatie altijd iemands pad kiezen, en dus moet de ander iets doen wat hij liever niet wil. Dit geldt twee kanten op. Hoe blijf je trouw aan je eigen principes zonder daarmee het leven van de ander en dat van jezelf te blokkeren. In een relatie ben je nu eenmaal met zijn tweetjes.

Geld geeft macht

Klinkt het als een luxeprobleem, dat een partner meer geld heeft dan de ander? Dat is het niet. Het blijkt dat geld macht geeft en wie betaalt, die bepaalt. Gezinnen waarin vrouwen meer verdienden dan de man, toonden mannen met meer depressies en angsten. Piet Bracke, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Gent, ondervond dat mensen die financieel afhankelijk zijn van anderen minder macht denken te hebben. Zij kunnen zich minder onttrekken aan situaties waar ze het niet mee eens zijn. Zij moeten zich ook vaker aanpassen aan anderen en dat levert spanning op.

Opleggen eigen standaard

Wilbert Kok is relatietherapeut en verbonden aan de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie. “Ah joh, doe niet zo moeilijk, ik betaal toch gewoon,” noemt hij als voorbeeld. Goed bedoeld misschien, maar daarmee leggen ze hun eigen standaard op bij de ander en wordt er niet geluisterd. Om een gelijkwaardige relatie te krijgen moet de één kunnen aangeven dat hij of zij ergens mee zit, en de ander moet daar vervolgens respectvol mee omgaan. Juist, als het gaat om inkomstenverschillen.

Behoud van eigenwaarde

Dus, communiceren en afspraken maken met elkaar. Zou het echt zo makkelijk zijn? Wanneer stellen bij Kok in de praktijk komen met inkomstenverschillen en bijbehorende problemen, probeert hij zo veel mogelijk naar het gevoel te vragen. Hij probeert de kwestie uit het verstandelijke en oplossingsgerichte te halen. Vooral bij degene die aan het kortste eind trekt probeert hij boven te halen wát diegene zo dwarszit, wat er moeilijk aan is, waar diegene bang voor is. De kern zit uiteindelijk in het behouden van je eigenwaarde. Wat betekent die waardigheid voor jou en wanneer voel je je daarin gerespecteerd?

De rol van geld in een relatie

Dacht je tot nu dat jij de enige was met dit soort gevoelens in je nieuwe relatie? Niet dus. Het is nodig dit zoveel mogelijk te bespreken met elkaar. Kom je er niet uit, dan zijn er dus mensen die jullie op weg kunnen helpen. De rol van geld in een relatie is er een die nooit een negatieve lading moet gaan brengen. Dat kan geld niet waard zijn.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.