stalken geweld ex
20 August 2015

De relatie tussen stalking en geweld

Ex-partners die stalken en geweld plegen komt steeds vaker voor zo lijkt het. De afgelopen weken werden we er in korte tijd meerdere malen door opgeschrikt. Er was veel aandacht voor de moord op Raja Draaisma en Linda van der Giesen die beiden hoogstwaarschijnlijk zijn vermoord door hun ex-partners.

Inschattingsfouten

Bij de moord op verpleegkundige Linda, vorige week in Waalwijk, gaf de politie aan een inschattingsfout te hebben gemaakt. Linda deed aangifte, omdat ze door John F. met de dood werd bedreigd, maar de politie greep niet in. Er wordt nu intern onderzoek gedaan naar de gang van zaken.
Bij de dood van Raja Draaisma in juni wist de politie dat haar ex-vriend Ferry de G., die haar hoogstwaarschijnlijk heeft doodgeschoten, een wapen had. Inmiddels is duidelijk dat hij niet meer lid was van een schietvereniging, maar zijn vergunning niet was ingetrokken. Ook had Raja aangegeven dat ze door hem werd afgeluisterd.

Melding

De politie ging langs bij de man, maar nam zijn vuurwapen niet in beslag omdat Raja geen aangifte had gedaan, de man geen bekende van de politie was en geen problemen had om door de jaarlijkse controles in verband met zijn wapenvergunning te komen. Raja hield het bij een melding, omdat ze de zaak eerst nog met haar ex wilde bespreken. Met het inmiddels bekende trieste eindresultaat.

Vier type stalkers

Er blijken vier type stalkers te zijn en in 80 procent van de gevallen is een stalker mannelijk. Bij zaken zijn over het algemeen vier verschillende type stalkers te onderscheiden: de verliefde stalker, de waanstalker, de sadistische stalker en de stalkers die hun ex-partner lastigvallen. Stalkers die ex-partners lastigvallen zijn in de grote meerderheid.

Ex partners en stalking

Bij de meeste gevallen van stalking is er sprake van een relatie die is beëindigd. Het is meestal de vrouw die is weggegaan bij de man, en de man kan dit niet verkroppen. Hij probeert steeds weer de vrouw te bewegen bij hem terug te keren. Op een gegeven moment ontaardt zijn gedrag in stalking. Wat de vrouw ook doet om hem te laten stoppen, hij gaat door met bellen, sms’en, bij haar huis staan of haar volgen op straat. Stalking is beangstigend en ingrijpend voor de slachtoffers.

Gewelddadige delicten

Uit onderzoek blijkt echter dat meer dan de helft van de stalkers het niet laat bij het lastigvallen van de vrouw. Zij plegen ook andere delicten, waarvan een belangrijk deel gewelddadig. Bijna veertig procent van alle stalkers pleegt óók gewelddadige delicten die direct of indirect tegen de ex-partner zijn gericht, zoals mishandeling en vernieling.

Mishandeling

Een enkele maal escaleert het en wordt een vrouw vermoord. In de Verenigde Staten is 81 procent van de vrouwen die worden gestalkt, tijdens de relatie al mishandeld. Een derde van de vrouwen die in de VS zijn vermoord, zijn het slachtoffer van hun (ex)echtgenoot. Daarvan is 90 procent eerder al door hem gestalkt.

Relatie stalking en geweld

Er bestaat dus een nauwe relatie tussen stalking en geweld. Bedacht moet wel worden dat dit gaat om de VS, waar vuurwapens op veel grotere schaal voorhanden zijn dan bij ons. Dat het in Nederland ook mis kan gaan, is nu echter wel gebleken. De rest van dit artikel lees je hier. 

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Dit zegt het over jou wanneer je op narcistische mannen valt

Als je de karakterschetsen van de narcistische man en het type...

Vechtscheiding valt niet te voorkomen

Veel mensen missen de emotionele vaardigheden die nodig zijn bij een...

Het is jaloers, agressief en wil aandacht? Wat is het?

Economisch gedrag kun je niet beschrijven zonder het over mensen te...

Huiselijk geweld wordt door 3 op de 10 Nederlanders acceptabel gevonden

Ben jij van mening dat geweld tegen je partner nooit en...

Je ex in de smiezen houden op Facebook wordt nog simpeler

Gebruik jij Facebook om te volgen wat je ex allemaal uitspookt...

singlessite gidsen

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

50+ singles gids

50plus singles genieten volop van...

advertentie