afvalscheiding app

De relatie met je ex na de scheiding

In tijden van rouw, afscheid, verdriet en pijn is de nuance doorgaans ver te zoeken. Waar je ooit liefdevol naast elkaar stond, sta je bij een scheiding opeens tegenover elkaar en dat is behalve pijnlijk ook even wennen. Want hoe vind je na de breuk een nieuwe balans?

Hoe zorg je dat je niet verbittert raakt, het belang van de kinderen boven dat van jezelf blijft stellen? Hoe draag je zorg voor een goede relatie met je ex partner, ook al hebben jullie elkaar ongelofelijk gekwetst.

Tango

Communicatie in tijden van conflictsituaties is bijzonder ingewikkeld. Ieder woord ligt op een weegschaal, iedere zin lokt (doorgaans negatieve) nieuwe emoties uit en voor je het weet bevind je je in een neerwaartse spiraal die nog maar moeilijk te stoppen valt. Een kant-en-klaar recept voor een goed na-huwelijk hebben ook wij niet voor je op de plank liggen. Het valt of staat vooral met de goede wil en intenties van beide partijen. In de praktijk zie je vaak dat degenen die na de scheiding nog netjes en respectvol met elkaar omgaan zich beiden erg bewust zijn van hun gedrag en rol na het beëindigen van de relatie. Ze zijn in staat om zichzelf ondergeschikt te maken voor een groter doel, bijvoorbeeld de kinderen. It takes two to tango, dus de meeste kans op een gezonde, respectvolle relatie met je ex maak je als je je daar beiden bewust van bent en voor inzet.

Hobbels

Natuurlijk valt deze kans te vergroten en te beïnvloeden. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. In de meeste relaties is er voorafgaand aan een scheiding wel sprake van ‘goede wil’ en in het belang van de kinderen worden er doorgaans positieve intenties uitgesproken. Behalve een gezamenlijke advocaat inschakelen om jullie te helpen bij het praktische deel van de scheiding zou het ook geen overbodige luxe zijn om iemand te betrekken bij het emotionele deel van de scheiding. Want hoe je het ook wendt of keert, er komt vroeg of laat een keer een kink in de kabel. De een, of de ander krijgt een nieuwe partner, de kinderen beginnen te klagen over je ex of er ontstaan financiële conflicten. Vrijwel geen enkel scheiding gaat gepaard zonder hobbels. En die brengen nu eenmaal emoties met zich mee. Een onafhankelijke derde kan jullie helpen deze emoties in goede banen te leiden om zo onnodige escalaties te voorkomen. Dit hoeft niet perse een betaalde professional te zijn. Het kan ook iemand zijn die jullie beide vertrouwen en een onafhankelijke rol kan innemen.

Spiraal

Maar wat als je er niet in bent geslaagd om de relatie na het huwelijk goed te houden? Jij of je ex je teveel hebt laten leiden door negatieve emoties en de boel inmiddels helemaal uit de hand is gelopen? Wat als de neerwaartse spiraal niet meer te doorbreken valt? Staak de strijd en wel meteen. Stop accuut met proberen de ander ervan te overtuigen dat dit niet de manier is, dat in jouw ogen de dingen anders moeten en dat hij of zij zich als een idioot gedraagt. Of dit nu omwille van jezelf is of omwille van de kinderen is, dat doet er niet toe. Hoe meer je pusht, hoe vaker je het probeert, hoe meer je zegt, hoe slechter de situatie wordt.

Verander jezelf

Realiseer je dat jij de ander niet kunt veranderen. Dat kon je niet ten tijde van de relatie, dus waarom nu wel? Je kunt een ander niet dwingen om tot andere inzichten of gedrag te komen. Sterker nog, alles wat je doet of zegt zal worden ervaren als negatief en gezien als een bevestiging. “Zie je nou wel, daar gaat hij/zij weer…” Het enige waar jij controle over hebt is over jezelf. Hoe je zelf in het leven staat en hoe jij je opstelt naar je ex en jullie kinderen. De enige echte verandering kan alleen plaatsvinden in jou. Accepteer, hoe moeilijk ook, dat het niet is gelopen zoals je graag had gezien. Richt je op je eigen leven en blijf tijdens het noodzakelijke contact met je ex rustig en beleefd. Zoek het niet meer op, neem zoveel afstand. Als jij eenzijdig de strijd staakt dan zul je zien dat met de tijd alles tot rust komt en iedereen daar baat bij heeft. Jijzelf nog het meest.

Redactie Singlessite

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.