Ongeveer een op de vier mannen en 15 procent van de vrouwen zou wel eens vreemdgaan. Dat zijn er nogal wat. De verklaringen daarvoor zijn talrijk: een hoog libido, ontevredenheid met de relatie of gewoon verveling. Maar dat is niet het hele verhaal. Volgens onderzoekers van de Londense School of Life komt het allemaal neer op één ding: het conflict tussen nabijheid en afstandelijkheid.

Mix relatie

Ze leggen uit: “Elke relatie moet de juiste mix zijn van nabijheid en afstand. Je wilt je geliefd voelen door veel samen te zijn, maar tegelijkertijd een zekere mate van vrijheid ervaren. In een relatie waarin twee mensen te close zijn met elkaar kan de een de neiging krijgen om te bewijzen dat hij geen eigendom is van zijn partner.”

Afwijzing

Maar aan de andere kant: “Te veel afstand voelt als een constante afwijzing. We beginnen dan een affaire niet omdat we niet meer van onze partner houden, maar juist omdat we heel veel van diegene houden. De afstandelijkheid voelt alleen ondraaglijk en vernederend.”

Relatieproblemen

Twee mensen, die een relatie beginnen, hebben zelden precies dezelfde behoefte aan nabijheid en afstandelijkheid. Daardoor kan het snel voorkomen dat de een te ‘plakkerig’ is en de ander ‘te koeltjes’. Maar zoals voor veel relatieproblemen geldt, is ook hier goed communiceren de oplossing.