We weten al langer dat de pil ons doet kiezen voor lieve, romantische en zelfs ‘saaie’ mannen, maar nu blijkt dat het anticonceptiemiddel ervoor kan zorgen dat we geen moeite doen voor onze ideale man of hem zelfs kwijtraken. 

Interseksuele competitie

Een team van de Universiteit van Groningen kwam na een onderzoek bij een groep vrouwen tussen 20 en 31 jaar tot een aantal conclusies. Het onderzoek werd uitgevoerd als de vrouwen de pil namen, maar ook als ze dat niet meer deden. Bij elke periode werden de vrijwilligers gevraagd om vragenlijsten in te vullen, die ontwikkeld waren om de interseksuele competitie te meten. Ze gingen dus na of de vrouwen in kwestie andere vrouwen als vrienden of vijanden zagen.

Testosteron
Het werd duidelijk dat vrouwen in een relatie minder competitief waren als ze de pil namen. Daardoor waren ze minder geneigd om te vechten voor hun partner als er een andere vrouw op de proppen kwam.

Volgens de wetenschappers komt dat omdat het anticonceptiemiddel de testosteron in je lichaam onderdrukt, terwijl dat hormoon net de rivaliteit tussen leden van hetzelfde geslacht aanwakkert. Bij vrijgezelle vrouwen is die rivaliteit er wel, maar dat zou komen omdat het verlangen om een partner te ontmoeten de hormonale invloed overstijgt.
 

Behouden
“Deze resultaten kunnen ook betekenen dat de vrouwen met een relatie die de pil gebruiken minder in staat zijn om mogelijk nieuwe partners aan te trekken of om hun huidige partner te behouden”, zegt onderzoeksleidster Kelly Cobey in het vakblad ‘Evolution and Human Behavior’.

Nadeel?
“Vrouwen de de pil gebruiken kunnen ook nadelen ondervinden, omdat ze minder geneigd zijn om op zoek te gaan naar een partner die hen meer kan bieden. Ze settelen zich met een partner die ze zonder hun pil nooit hadden gekozen”, denkt zij.

Maar andere experts zetten vraagtekens bij deze interpretatie van de resultaten. Zij wijzen erop dat heel wat sterk competitieve vrouwen ook de pil gebruiken, omdat het hen verlost van premenstruele spanningen en andere problemen die hen kunnen tegenhouden.