Onlangs hadden we het al over de ultra gezond eten hype. Foodies die niks liever doen dan zich verlustigen aan chiazaad, goij bessen en quinoa. Maar het kan nog gekker, de nieuwste rage op voedselgebied is rot eten oftewel gefermenteerd voedsel. Echt? Ja echt!

Sterrenkeuken

Zelfs sterrenkoks hebben deze nieuwe food trend omarmd en laten voedsel steeds vaker gecontroleerd bederven voordat jij het op je luxe bordje krijgt. De kans is trouwen aanzienlijk dat jij vandaag al iets van gefermenteerd voedsel achter de kiezen hebt. Want kaas, yohurt en salami zijn in principe rot. Voor alle super food fans is dit misschien wel een nieuwe trend om te omarmen.

Kookboek

Erg verleidelijk klinkt het natuurlijk niet, dat verrotte voedsel en toch kiezen hippe sterrenkoks ervoor dit te serveren. Er komt binnenkort zelfs een speciaal kookboek op de markt over gefermenteerd voedsel. Het is maar waar je trek in hebt.. Maar goed, door eten gecontroleerd te laten bederven creëer je kennelijk een verbeterde smaak. Denk maar aan meld dat omgezet wordt naar yoghurt.

Thuis in de keuken

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je thuis al je voedsel in de koelkast rot laat worden. Van een bbedorven kool word je hartstikke ziek terwijl een gefermenteerde kook blijkbaar overheerlijk is. Het zijn vooral de zouten en zuren die een belangrijke rol spelen.  “De meeste microben worden door zout en zuur gedood. Wat overblijft, zijn de onschadelijke bacteriën. Meng twintig gram zout met pakweg een kilo tomaat en laat dat zes weken in een pot staan en je krijgt een waar smaakbommetje,” vertelde Christian Weij, auteur van ‘Verrot Lekker’ aan De Morgen.

Gezond

Die goede bacteriën zouden daarbovenop ook nog eens goed zijn voor de gezondheid. Het zou je immuunsysteem een boost geven en ook erg goed zijn voor de darmflora.