willie test womanizer

De link tussen seksuele fantasie en ontrouw

Absolute trouw in lichaam en geest is uiterst zeldzaam. Het is niet abnormaal om geprikkeld te worden door verleiding, zeker niet in onze Westerse wereld. We zijn gesteld op het recht om buiten onze relatie vrij contact te hebben met anderen, ook van het andere (of hetzelfde) geslacht.

Dit kan niet alleen je partner onrustig maken, maar ook jezelf. Aangezien je – in een gezonde situatie – niet bij elke beweging in de gaten wordt gehouden, ligt de verantwoordelijkheid 100 procent bij jezelf wanneer die hormonen op hol slaan. In een grootschalige studie bij 100.000 mensen wereldwijd, getiteld ‘The Normal Bar’, gingen seksuologen op zoek naar het antwoord op volgende vraag:

Waarom hebben zoveel mensen seksuele fantasieën buiten hun vaste relatie?

Lust

Een deel van het antwoord zit in het feit dat lust de sleutel is tot overleven. Ganzen zijn de enige dieren die slechts één partner hebben in hun hele bestaan. Wanneer die komt te sterven, blijft de overblijver alleen tot de dood. Aangezien dit geen goede strategie is om de soort in stand te houden, heeft het menselijk ras een sterke seksdrive ontwikkeld, die niet beperkt is tot één bedpartner.

Fantasie

Vrij kunnen fantaseren over alternatieve partners wordt dan ook gezien als een soort voorbereiding voor het geval dat onze partner komt te sterven of ons verlaat. ‘We hebben deze seksuele fantasieën dus in zekere zin nodig’, klinkt het. Maar dan is er nog onze belofte van trouw en het besef dat de gevolgen allesbehalve aangenaam zullen zijn als we die ooit breken. Hierdoor geldt voor velen de regel: kijken, maar niet aankomen.

Aantrekkingskracht

Gewoon iemand nieuw ontmoeten kan fysiek en emotioneel al ontzettend prikkelend zijn. Deze reactie wordt niet uitgeschakeld omdat je in een stabiele relatie zit. Ruim 90 procent van de ondervraagde mannen in ‘The Normal Bar’-studie gaf aan seksueel te fantaseren over mensen die ze ontmoeten. Bij de deelnemende vrouwen was dat 61 procent. Aangezien lust en fantasie beschouwd worden als instinctieve reacties en niet als reflecties op de eigen relatie, werd ook geen enkel verband gevonden tussen de duur van een relatie en de hoeveelheid lust erbuiten. Er werd in de studie zelfs geen enkele link gevonden tussen fantasietjes over ontrouw en geluk binnen relaties. ‘Verleiding kan er altijd zijn, het maakt niet uit of je gelukkig of net ongelukkig bent met je partner.’

Voor één nacht

De seksuologen gingen ook na wat die geheime hunkeringen van mannen en vrouwen zouden zijn, moest er geen enkel negatief gevolg verbonden zijn aan hun seksueel avontuur. Daarom stelden ze volgende hypothetische vraag: ‘Als je de kans zou krijgen om seks te hebben met iemand anders dan je partner en het zou geen enkel effect hebben op je huidige relatie of gezin, zou je het doen?’

Ruim 65 procent van de mannen zou deze kans grijpen, terwijl slechts 43 procent van de dames het een aanlokkelijk voorstel vond. Velen verlangen dus naar seksueel avontuur, maar zouden de stap nooit zetten omdat de aantrekkingskracht geen stoorzender mag zijn binnen hun relatie en hun morele beloftes.

En de partners?

Het scenario werd echter ook omgedraaid: de deelnemers moesten inschatten of hun eigen partner zou ingaan op het hypothetische voorstel. De resultaten waren verrassend accuraat: 43 procent van de heren gaf aan te denken dat hun partner de sprong wel zou wagen. Bij de dames dacht 58 procent dat hun vriend de kans zeker zou grijpen.

Seksleven

De sprong van een fantasietje naar effectief een scheve schaats is groot, maar wordt drastisch verkleind wanneer mensen ontevreden, zo niet ongelukkig zijn over hun seksleven. Bij de onbevredigde koppels zou 79 procent van de mannen en 65 procent van de vrouwen zonder twijfel ingaan op een onenightstand. ‘Mensen die uitgehongerd zijn, zullen meer verleiding voelen om te eten, ook al is het de verboden vrucht’, klinkt het.

Ontrouw

In het laatste vraagstuk lieten de onderzoekers de wereld van de fantasie achterwege om te kijken naar reacties op echte kansen. Niet alle verleiding komt vanuit jezelf, soms komt iemand anders op je af met een verleidelijk aanbod en wat dan? Ongeveer de helft van de vrouwen (48%) en 69 procent van de mannen zou moeilijker aan de verleiding kunnen weerstaan wanneer iemand die ze zelf aantrekkelijk vinden hen met een stout voorstel zou confronteren. ‘Goed dat de mens vandaag nog steeds geen seksuele flapuit is,  want er zou wellicht veel meer ontrouw zijn’, aldus de seksuologen achter ‘The Normal Bar’.

Bron: AD

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.