heimwee vakantie

De lente verhoogt je libido

Met de komst van de lente, voelen veel mensen zich lichamelijk en psychologisch beter in vergelijking met de wintermaanden. Is deze zogenaamde lentekoorts een biologisch fenomeen of is het maar een indruk dat we ons beter voelen tijdens de lente?

Verhoogde hartslag

Lentekoorts verwijst naar het begin van psychologische symptomen die gepaard gaan met de komst van de lente. Dit zijn een rood gezicht, een verhoogde hartslag, dagdromen en een verhoogde zin in seks. Het is geen officiële aandoening, wetenschappers zijn nog maar net begonnen met het onderzoeken van de invloed van de seizoenen op ons humeur.

Oorzaak?

Hoewel de exacte oorzaak van lentekoorts nog onduidelijk is, zijn wetenschappers het er over eens dat hormonen waarschijnlijk de drijfveer zijn. Verschillende prikkels zorgen op verschillende manieren voor de aanmaak van hormonen.

Prikkels:

1. Licht
Wanneer de seizoenen veranderen, reageert ons brein op de verhoogde hoeveelheid daglicht. De biologische klok in onze hersenen, staat in voor de aanmaak van melatonine, dat is ook gekend als het slaaphormoon. Naarmate het licht toeneemt tijdens de lente, produceert het lichaam minder melatonine. Hierdoor verbetert je humeur, heb je minder nood aan slaap en krijg je meer zin in seks. Dit is de theorie achter lentekoorts die het meeste aanhang krijgt.

2. Sport
Wanneer het weer verbetert, sporten we ook meer. Als je dit combineert met een grotere blootstelling aan daglicht, zal je humeur snel verbeteren. Dit kan komen door een verhoogde aanmaak van endorfine, wat een feel-goodhormoon is, de stijging van vitamine D en een verbeterde bloedcirculatie. Wetenschappers weten al langer dat sporten een efficiënt antidepressivum is.

3. Prikkels
Mannen en vrouwen zijn anders, en deze verschillen zitten vaak in het brein. De mannelijke hersenen reageren voornamelijk of visuele prikkels. Ze zoeken altijd, onbewust of niet, naar vruchtbare vrouwen. Mannen kijken dus altijd eerst en denken dan pas na. In de lente dragen dames minder kleding en tonen ze meer van hun lichaam, waardoor de mannelijke opwinding stijgt.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.