samen fun relatie

De lat in de liefde ligt steeds hoger

Door datingsites als Tinder en Happn is het steeds gemakkelijker geworden om een date te regelen. Maar de lat om een relatie te beginnen, ligt steeds hoger. Het aantal alleenstaanden in Brabant neemt fors toe. “Het is tegenwoordig heel romantisch om allebei tegelijkertijd Tinder van je telefoon te verwijderen.”

Onderzoek naar liefde

Psycholoog Tila Pronk van Tilburg University doet veel onderzoek naar de liefde en zij waarschuwt voor de problemen die kunnen ontstaan bij de toename van het aantal alleenstaanden. “Dat heeft gevolgen voor de huisvesting en de gezondheid. Het brengt veel kosten met zich mee.”

‘Single mannen minder gezond’

Uit onderzoek blijkt dat mannen in relaties gezonder zijn dan mannen die geen partner hebben. “Dat komt omdat ze dan beter in de gaten worden gehouden. Als ze lang hoesten of zo, dan zegt hun vrouw dat ze naar de dokter moeten. Je neemt elkaars gezondheid serieus in een relatie.”

Eenpersoonshuishoudens

Het CBS voorspelt dat in 2060 vijfenveertig procent van alle huishoudens bestaat uit één persoon. Dat betekent in Brabant dat er dan 600.000 alleenstaanden zullen zijn, dat zijn er nu 400.000. En dat is nog maar een voorzichtige schatting van het CBS. Volgens sommigen bestaat de helft van de Nederlandse bevolking in 2060 uit alleenstaanden.

‘Mijlpaal in de moderne relatie’

Volgens Pronk is er veel veranderd door het online daten. “Vroeger ging je op stap in de kroeg in je eigen dorp en dan had je een paar potentiële partners om uit te kiezen. Online is de keuze onbeperkt en kun je uit duizenden potentiële partners kiezen. Je ziet ook duidelijk dat mensen een fase doorlopen waarin ze veel contacten hebben, waarin ze veel ‘projecten’ hebben lopen.”

Romantisch

Uiteindelijk volgt er meestal wel een keuze voor één iemand om mee verder te gaan. “Dat wordt dan ook uitgesproken. En dan verwijder je Tinder samen. Dat is heel romantisch. Dat is een mijlpaal in een moderne relatie. Dat is een soort van eerste stap naar serieus samenzijn.”

‘Heel normaal dat je vooruitgaat’

Wellicht dat we in de verre toekomst helemaal geen langdurige relaties meer hebben. Dat de wereld dan bestaat uit een groep singles die voortdurend op zoek is naar een nieuwe liefde. “Veel mensen doen dat ook. Als ze zich niet meer verliefd voelen, is het doodnormaal dat je vooruitgaat. Dat terwijl in alle relaties het gevoel van verliefdheid afneemt. Het is nog maar de vraag hoe dat er in de toekomst uit gaat zien.”

 

Bron: Omroep Brabant

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.