singlevakantie twijfels

De kunst van het alleen zijn

Het is opvallend dat er veel verzet is tegen datingsites. Maar stel dat je niet zo makkelijk onder de mensen komt, maar op afstand wel contact maakt, dan zijn datingsites en online daten zo gek nog niet. En helemaal wanneer het  daten mogelijk het verschil kan maken tussen met iemand samen zijn of alleen-zijn. Drie boeken die gaan over de kunst van het alleen-zijn vragen jullie aandacht.

Boek 1. De Kunst Van Het Alleen-Zijn

Auteur  John Selby is tevens psychotherapeut en heeft een boek geschreven met de titel De Kunst Van Het Alleen-Zijn.

Veel mensen ervaren alleen zijn als iets negatiefs en zoeken dwangmatig het gezelschap van anderen om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan gevoelens van eenzaamheid. Volgens de Amerikaanse psychotherapeut John Selby wortelt dat patroon in onze kinderjaren: iedere baby is bang door ouders of verzorgers aan zijn lot te worden overgelaten en tijdens de jeugd ontstaat bij veel jongeren ook nog eens een negatief zelfbeeld, dat verhindert dat zij zich optimaal ontplooien en zichzelf accepteren.

Psychotherapeut John gaat ervanuit dat alleen-zijn als eenzaamheid niet altijd positief wordt ervaren, maar dat er toch veel waardevols in kan schuilen. Eigenlijk bepleit hij onverbloemd dat mensen zich het beste in zichzelf kunnen verdiepen, vriendschap met zichzelf behoren te sluiten, voordat ze iets voor anderen kunnen betekenen. Hoewel de auteur een christeljke achtergrond heeft, bekent hij zich eerder tot het bijbelse ‘bemin je naaste als jezelf’ dan tot het in christelijke kringen voorkomende ‘jezelf wegcijferen’. De tien korte hoofdstukken bevatten een beknopt ‘programma’ dat middels zelfonderzoek en eenvoudige ademhalingsoefeningen moet leiden tot grotere zelfaanvaarding. Er is onder andere aandacht voor verliesverwerking, levenspatronen, spiritualiteit, ruimte voor jezelf en geluk. Een leesbaar en niet-hoogdravend boekje dat vraagt om aandacht voor de eigen persoon op een manier die niet ten koste gaat van aandacht voor anderen.

Recensie: De Kunst Van Het Alleen-Zijn, John Selby

Boek 2. De kunst van het alleen zijn

Anselm Grün, een Duitse Benedictijner monnik die veel spirituele boeken publiceert en bij een groot publiek geliefd schrijver is, heeft het boekje De kunst van het alleen zijn het licht doen zien.

Grün belicht het verschil tussen eenzaamheid en alleen-zijn en haalt hierbij verschillende filosofen en psychologen aan. Eenzaamheid hoeft niet negatief te zijn, ‘vereenzaming’ zou hiervoor een juistere term zijn. Hij citeert Johannes Lotz, die als essentieel verschil tussen eenzaamheid en vereenzaming aangeeft of iemand in staat is om een relatie aan te gaan: ‘iemand die eenzaam is, heeft een relatie met zichzelf en is daarom ook in staat om een relatie met een ander aan te gaan’.

Een recensie over het boek van Anselm Grün door Etje Verhagen-Krikke.

Boek 3. De eenzame stad, Over de kunst van het alleen-zijn

Door Olivia Laing is een boek geschreven met de ondertitel Over de kunst van het alleen-zijn. Haar hoofdtitel is De eenzame stad. Vertaald door Laura Campenhout.

Olivia Laing is schrijfster en redacteur. Tot 2009 werkte ze voor het literatuurkatern van The Observer. Ze schrijft verder voor diverse kranten en tijdschriften, waaronder The Guardian. Haar boek over Virginia Woolf, Naar de rivier, verscheen in 2011 bij De Bezige Bij.

Wat betekent het om eenzaam te zijn? Hoe gaan we verbindingen aan met andere mensen? Brengt de technologie ons dichter bij elkaar of houdt die ons gevangen achter onze schermen? Olivia Laing onderzoekt de relatie tussen stad, eenzaamheid en creativiteit. Voor de liefde verhuisde ze ooit van Londen naar New York, maar toen die liefde al snel vertrok maakte ze vier seizoenen eenzaamheid door. Hoewel die gemoedstoestand haaruitval veroorzaakte en haar tot een verlegen voyeurist maakte, stelde die haar ook in staat na te denken over uitsluiting, het verband tussen solitarisme en schaamte, en de verhouding tot de ander.

In haar zoektocht focust Laing zich op New York en vier kunstenaars die in deze metropool wonen: Edward Hopper, Andy Warhol, David Wojnarowicz en Henry Darger. Aan de hand van hun levens en werk ondervindt ze hoe stedelijke eenzaamheid de populaire cultuur als een epidemie heeft geïnfecteerd en ontdekt ze hoe kunst ook kan werken als medicijn.

NRC Handelsblad heeft een uitgebreide recensie over het boek De eenzame stad gepubliceerd. Om nog enthousiaster te worden over dit boek.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam