blog single man

De Italiaan

Mannen jagen. Vroeger in de prehistorie al en nu in de 21e eeuw nog steeds. Het is een instinct. Iets natuurlijks. Het jagen zit bij de man in zijn DNA. De ene man doet dat wat opzichtiger dan de andere – we kennen allemaal het verschil tussen de gepassioneerde Italiaan en de nuchtere Hollander – maar op jacht zijn we allemaal. Daar waar vroeger buffels, varkens en mammoeten de beoogde prooi vormden, zo is nu de vrouw het jachtobject.

Het is zaterdagavond, jagerstijd. Ik bevind mij in een café. Hier jagen deze avond niet alleen de mannen, ook de vrouwen schieten met scherp. Het is een strak georganiseerde jacht. 21 mannen en 21 vrouwen jagen op elkaar volgens bepaalde spelregels: 21 gesprekken, vijf minuten per gesprekje, daarna doordraaien, net zo lang totdat iedereen elkaar gesproken heeft. Tussendoor aantekeningen maken, een ja of nee invullen op je eigen matchkaart om te bepalen wie je verder nog wel een keer wil ontmoeten en bij twee corresponderende ‘ja’s’ krijg je elkaars e-mailadres. De redenering: vijf minuten is voldoende om te weten met wie je wel en niet klikt. Het gaat hier om de beroemde ‘eerste indruk’ die bepaalt of de jacht succesvol is.

Enigszins onwennig en nerveus begin ik aan deze avond. Ik ben op tijd en bestel nog een drankje aan de bar. Iedereen doet dat en zo val ik niet op. Her en der praten mensen met elkaar. Sommigen wat gereserveerd, sommigen alsof ze elkaar al jaren kennen. Opvallend: de vrouwen zijn in groepjes gekomen en de mannen in hun eentje. Blijkbaar jagen vrouwen graag in groepsverband. Aan de bar raak ik in gesprek met een andere man. Hij is van Italiaanse afkomst en is zichtbaar op jacht naar een vrouw. Al is het maar voor één nacht, zo vertrouwt hij me toe. Cupido zit op zijn schouder en heeft een boel pijlen op zijn boog. Mijn Italiaanse vriend is er klaar voor. Dan maant een man van de organisatie ons tot stilte. Na een korte introductie – waarin hij de groepjes vrouwen adviseert om in de pauzes vooral niet met elkaar lijstjes te gaan vergelijken – rinkelt hij met zijn belletje. De jacht is geopend. De eerste ronde begint.

Elke deelnemer kreeg vooraf een boekje toegestuurd met daarin de tien tips voor het speeddaten. Tip 2: koester niet al te hoge verwachtingen. De kans dat je de ware tegen het lijf loopt is niet groot. Ga voor een leuke avond. Klinkt hoopvol, nietwaar? Tip 8. Drink niet te veel. Alcohol verslapt je aandacht en scherpte. Goeie tip, we willen geen bacchanaal. Tip 10 ten slotte: bij twijfel zeg JA. Je hoeft niet meteen af te spreken maar je mag ook eerst een tijdje met elkaar mailen. Hoewel mijn oma altijd zei ‘bij twijfel niet oversteken’ klinkt dit als een geruststelling.

Bij de eerste ronde klinkt al meteen veel gebabbel, geroezemoes en gelach. De kop is er af en zo ook eenieders spanning. Oppervlakkig en luchtig praten we over koetjes, kalfjes en ook over ons zelf. Ik zie wat tafeltjes verderop dat mijn Italiaanse medejager gepassioneerd bezig is om zijn nuchtere Hollandse tafeldame vakkundig in te pakken. Verlegen kijkt ze af en toe weg. Haar hand gaat regelmatig door haar blonde lokken. Zijn aanpak lijkt te werken.

Na vijf minuten rinkelt de bel. De mannen mogen doordraaien, terwijl de vrouwen hun tafeltjes klaar maken voor de volgende gast. Veel mensen krijgen rode koontjes, de temperatuur stijgt zichtbaar. Kan er een deur open? Aan alle tafeltjes wordt druk gekletst, de gesprekken lijken vanzelf te gaan. Geen pijnlijke stiltes. Het belletje rinkelt voor mijn gevoel steeds eerder. In de pauzes worden de blazen geleegd, de lijstjes toch vergeleken en de glazen gevuld met alcohol. Tussendoor wordt bittergarnituur uitgedeeld, wat niet echt positief uitwerkt op de mondgeuren. Op naar de volgende ronde.

Na een kleine drie uur is het afgelopen. Veel gesprekken, veel indrukken, veel verschillende mensen. Wie was die dame met die leuke openingszin ook alweer? Wie lachte nou zo aanstekelijk? Was het nu tafel drie of vier waar het gesprek zo stroef verliep? Waarom heb ik zo weinig aantekeningen gemaakt? De organisatie maant iedereen tot inleveren van de matchkaarten: ja’s en nee’s moeten worden ingevuld. Daarna is het tijd voor de bar. Hoewel enkelen ook al huiswaarts gaan, niet geheel ondenkbaar na deze toch intensieve en vermoeiende avond. Ik praat nog even na met mijn Italiaanse strijdmakker. De Hollandse nuchterheid is hem tegengevallen, maar hij geeft niet op, zoals het een ware ‘Italian stud’ betaamt. In een fractie van een seconde is hij weer het middelpunt van een groep blozende vrouwen. Ik ga naar huis.

De volgende dag krijgen de deelnemers zoals beloofd een mail van de organisatie. Die vond de avond goed, gezellig en geslaagd: er zijn dertig matches gemaakt. De gelukkigen mogen zelf verder jagen. Tip van de organisatie: zend een foto als geheugensteuntje mee bij de eerste mail die je elkaar stuurt, dan weet je weer wie je voor je hebt! En mijn jachttrofee van de avond? Ik heb één telefoonnummer weten te bemachtigen. Van de Italiaan.

Tim (42) is single en vader. Voor Singlessite.nl schrijft hij over zijn belevenissen, zowel als single man als in de rol van alleenstaande vader.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!
some like it hot
By Francien ·
17 december 2021

Some like it hot

Testosteron verhogen door het eten van pittige chilisaus? Je eet waarschijnlijk al heter omdat je meer pit hebt van jezelf.
By Tijmen ·
10 december 2021

Kerstdiner zoals vanouds, maar dan met meer groen

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.