ingredienten goede relatie
3 January 2017

De ingrediënten van een goede relatie

Er zijn relatiewetenschappers die zich afvragen wat de oorzaken zijn van de hoge aantal scheidingen en wat er allemaal mis kan gaan tussen partners. Hoogleraar Esther Kluwer kiest juist een positieve insteek voor haar onderzoek. Wat zijn de ingredienten van een gelukkige relatie?

Relaties redden

Esther Kluwer (48) is de eerste bijzonder hoogleraar duurzame relaties en welzijn. Sinds 1 oktober bekleedt Esther deze nieuwe leerstoel aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.Welke barrières ervaren koppels voor het ­aankloppen bij een therapeut als ze er samen niet meer uitkomen? En hoe effectief is die hulp nou ­eigenlijk? Dat zijn enkele vraagstukken waar zij zich op zal richten. Het is niet het idee dat zij relaties gaat redden, want dat kan zij in haar eentje niet. Wel kan ze onderzoek doen naar wat echtscheidingen kan voorkomen. Zij wil graag te weten komen welke factoren bepalen of mensen gelukkig zijn in hun relatie.

Stabiliteit en tevredenheid

Lengte van relatie zegt niets over duurzaamheid. Stabiliteit en tevredenheid zijn goede maatstaven. Maar wat is tevredenheid? Daar is geen makkelijk antwoord op te geven. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat naarmate partners vergevingsgezinder zijn, ze meer tevreden zijn over hun relatie. Je kunt elkaar altijd weleens kwetsen, het is daarna meer de kwestie hoe je daar mee omgaat. Blijf je er in hangen of kun je op een gegeven moment verder gaan.

Conflicthantering is ook een belangrijke in een relatie. Aangetoond is dat de kwaliteit van je relatie hoger is als je niet meegaat in het sjagerijn van je partner, maar dat juist weet te onderdrukken.

Verder is de mate van betrokkenheid in een relatie enorm van belang. Partners moeten zich zodanig verbonden voelen met elkaar én bereid zijn te werken aan hun relatie als het even moeizamer gaat. Die betrokkenheid zit hem in gedane investeringen, zoals het hebben van kinderen, opgebouwde sociale netwerk, een koophuis, allemaal elementen die een barrière vormen om minder snel uit elkaar te gaan.

Werk-privébalans en relatie

Eén van Esther onderzoeksthema’s is de invloed van de werk-privébalans op relaties. Bij negatieve werkervaringen blijken mensen minder emotioneel beschikbaar te zijn voor hun partner en kinderen, waardoor ze bijvoorbeeld minder goed reageren op discussies thuis. Deze effecten zie je vooral  bij mensen waarbij werk en privé door elkaar heen lopen. Flexibeler werktijden en meer mogelijkheden om thuis te werken, leken zo mooi, maar blijken voor een relatie vaak niet het best. Ons werk dringt steeds meer ons privéleven binnen en dus ook onze relaties.

Relatietherapie te laat geraadpleegd

Wat betreft de omgang met elkaar in lastige situaties kan relatietherapie goede handvatten bieden, zegt Esther Kluwer. Maar de drempel naar de relatietherapeut is voor veel stellen huizenhoog. Naarmate het escalatie­niveau van ruzies stijgt, wordt therapie steeds minder effectief. Mensen gaan namelijk vaak als het echt te laat is. Moet de politiek hierin helpen door de gang naar de relatietherapeut makkelijker te maken? Dat is de vraag, het gebeurt inderdaad nog niet.

Slechte relatie vergelijkbaar met ongezond gedrag

De politiek vindt bemoeienis met wat er achter de voordeur gebeurt in een relatie niet nodig, maar wat voeding betreft bemoeit zij zich wel door het geven van voedingsadviezen vanwege de effecten op de gezondheid. Maar ook de kwaliteit van een relatie heeft grote invloed op het gestel. Langdurige stress is slecht voor je hart. Mensen met relatieproblemen hebben vaak hogere cortisolwaarden in hun bloed. Uit ander onderzoek is gebleken dat gezondheidsrisico’s van een slechte relatie vergelijkbaar zijn met die van ongezond gedrag zoals slechte voeding of te weinig beweging. Eten van genoeg groente en fruit is net zo belangrijk als energie steken in verbeteren van je relatie. Want de gevolgen voor de gezondheid zijn ongeveer even groot. De politiek mag zich daar volgens Esther best meer bewust van zijn.

Bron: Vrij Nederland 15 december 2016

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Kans op diepzinniger gesprek na orgasme

Het hoogtepunt van een vrijpartij is vaak het orgasme. Dat is...

Met een strak lichaam de zomer in: begin nu!

Wil je van de zomer met een strak en getraind lijf...

Waarom is een kat een leuke huisgenoot?

Veel singles kiezen ervoor om een kat als huisgenoot te nemen....

Gezonder eet en leefpatroon volhouden blijkt lastig

Gezonder leven, gewicht verliezen, meer sporten, uitgebalanceerder eten.. het klinkt makkelijker...

Healthy taart tip: volkoren bananentaart met walnoten

Heb je (over)rijpe bananen over die waar niemand meer trek in...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie