ingrediënten relatie

De ingrediënten van een gelukkige relatie

Veel mensen hebben schroom om over hun eigen relatieproblemen te praten. Bijna nooit brengt iemand op een borrel of feestje de issues met de eigen partner ter sprake, wanneer Esther Kluwer vertelt dat ze onderzoek doet naar relaties. Het is een gevoelig onderwerp. Dat is volgens Esther ook een reden waarom veel stellen de stap naar een relatietherapeut niet of te laat zetten. Esther onderzoekt wat de ingrediënten zijn voor een gelukkige relatie.

De ingrediënten van een gelukkige relatie

Esther Kluwer (48) is de eerste bijzonder hoogleraar duurzame relaties en welzijn. Sinds 1 oktober bekleedt Kluwer de nieuwe leerstoel aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Waar andere relatiewetenschappers zich buigen over de oorzaken van het hoge aantal scheidingen en de vraag wat er allemaal kan misgaan tussen partners, kiest zij juist voor een positieve insteek. Ze kan geen scheidingen tegen gaan maar ze kan wel onderzoek doen naar wat echtscheidingen kan voorkomen. Wat haar als wetenschapper vooral interesseert, is welke factoren bepalen of mensen gelukkig zijn in hun relatie.

Duurzame relatie

Je kunt niet zeggen dat een relatie duurzaam is als je tien of twintig jaar of zelfs de rest van je leven samen bent. Als je lang samen bent, zegt dat niets over hoe gelukkig je in je relatie bent. Vanuit haar onderzoeken naar duurzame relaties kijkt ze naar zowel de stabiliteit als naar de mate van tevredenheid die mensen ervaren. Daar komt bij dat waar de een tevreden over is, dat dit voor de andere niet zo hoeft te zijn. Er zijn zoveel mensen met zoveel relaties. Wat nou volgens Esther het geheim is van een goede relatie, dat kan zij niet zo beantwoorden.

Belangrijke factoren voor tevredenheid

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat naarmate partners vergevingsgezinder zijn, ze meer tevreden zijn over hun relatie. In elke relatie komt het wel eens voor dat je elkaar kwetst. Blijf je eindeloos conflicten aangaan of kun je op een gegeven moment verder? Een ander belangrijk ingrediënt van een duurzame relatie is conflicthantering. Veel mensen hebben de natuurlijke neiging om, als hun partner chagrijnig is en tegen ze uitvalt, zelf ook boos te reageren. Kwaliteit van je relatie wordt zichtbaar beter wanneer je dit kunt negeren en hier niet in mee gaat. De belangrijkste factoren voor een duurzame relatie is de mate van betrokkenheid. Dit is de mate waarin partners zich verbonden voelen aan elkaar én bereid zijn te werken aan hun relatie ook als het even minder gaat.

Goede relatie net zo gezond als sporten en fruit eten

Juist wat betreft de omgang met dit soort situaties kan relatietherapie goede handvatten bieden, zegt Kluwer. Maar de drempel naar de relatietherapeut is voor veel stellen huizenhoog. Naarmate het escalatie­niveau van ruzies stijgt, wordt therapie steeds minder effectief. Mensen gaan dus te laat hulp in schakelen. De kwaliteit van een relatie heeft echter grote invloed op het gestel. Te weinig energie steken in het verbeteren van je relatie is net zo ongezond als niet genoeg sporten en te weinig groente en fruit eten. Ben daar van bewust.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

partneralimentatie
By Moniek ·
21 juni 2021

Leven oppakken na scheiding, hoe doe je dat?

By Moniek ·
7 juni 2021

6 manieren om je seksleven te stimuleren

tips spannend voorspel
By Moniek ·
3 mei 2021

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van onze bedpartner te delen met onze vriendinnen, dan met de persoon zelf.
ontharen bikinilijn
By Moniek ·
28 april 2021

Nederlandse vrouwen zoenen graag met andere vrouwen

De Nederlandse vrouw is niet vies van biseksuele experimenten. Bijna de helft heeft weleens met een andere vrouw gezoend.
ideale man vrouw relatie
By Moniek ·
21 april 2021

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde tegen het lijf lopen en samen een mooie gelukkige toekomst tegemoet gaan. Maar bestaat de ware liefde wel?
relatie zoeken
By Moniek ·
14 april 2021

Succesvol daten? Tips van de experts!

“Ik voel geen klik.” “Ik ben niet verliefd.” Of: “We passen niet helemaal bij elkaar.” Misschien krijg jij dit ook regelmatig te horen als je weer een date hebt gehad. Heel frustrerend als je telkens niet verder komt dan één of een paar dates.