ingrediënten relatie

De ingrediënten van een gelukkige relatie

Veel mensen hebben schroom om over hun eigen relatieproblemen te praten. Bijna nooit brengt iemand op een borrel of feestje de issues met de eigen partner ter sprake, wanneer Esther Kluwer vertelt dat ze onderzoek doet naar relaties. Het is een gevoelig onderwerp. Dat is volgens Esther ook een reden waarom veel stellen de stap naar een relatietherapeut niet of te laat zetten. Esther onderzoekt wat de ingrediënten zijn voor een gelukkige relatie.

De ingrediënten van een gelukkige relatie

Esther Kluwer (48) is de eerste bijzonder hoogleraar duurzame relaties en welzijn. Sinds 1 oktober bekleedt Kluwer de nieuwe leerstoel aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Waar andere relatiewetenschappers zich buigen over de oorzaken van het hoge aantal scheidingen en de vraag wat er allemaal kan misgaan tussen partners, kiest zij juist voor een positieve insteek. Ze kan geen scheidingen tegen gaan maar ze kan wel onderzoek doen naar wat echtscheidingen kan voorkomen. Wat haar als wetenschapper vooral interesseert, is welke factoren bepalen of mensen gelukkig zijn in hun relatie.

Duurzame relatie

Je kunt niet zeggen dat een relatie duurzaam is als je tien of twintig jaar of zelfs de rest van je leven samen bent. Als je lang samen bent, zegt dat niets over hoe gelukkig je in je relatie bent. Vanuit haar onderzoeken naar duurzame relaties kijkt ze naar zowel de stabiliteit als naar de mate van tevredenheid die mensen ervaren. Daar komt bij dat waar de een tevreden over is, dat dit voor de andere niet zo hoeft te zijn. Er zijn zoveel mensen met zoveel relaties. Wat nou volgens Esther het geheim is van een goede relatie, dat kan zij niet zo beantwoorden.

Belangrijke factoren voor tevredenheid

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat naarmate partners vergevingsgezinder zijn, ze meer tevreden zijn over hun relatie. In elke relatie komt het wel eens voor dat je elkaar kwetst. Blijf je eindeloos conflicten aangaan of kun je op een gegeven moment verder? Een ander belangrijk ingrediënt van een duurzame relatie is conflicthantering. Veel mensen hebben de natuurlijke neiging om, als hun partner chagrijnig is en tegen ze uitvalt, zelf ook boos te reageren. Kwaliteit van je relatie wordt zichtbaar beter wanneer je dit kunt negeren en hier niet in mee gaat. De belangrijkste factoren voor een duurzame relatie is de mate van betrokkenheid. Dit is de mate waarin partners zich verbonden voelen aan elkaar én bereid zijn te werken aan hun relatie ook als het even minder gaat.

Goede relatie net zo gezond als sporten en fruit eten

Juist wat betreft de omgang met dit soort situaties kan relatietherapie goede handvatten bieden, zegt Kluwer. Maar de drempel naar de relatietherapeut is voor veel stellen huizenhoog. Naarmate het escalatie­niveau van ruzies stijgt, wordt therapie steeds minder effectief. Mensen gaan dus te laat hulp in schakelen. De kwaliteit van een relatie heeft echter grote invloed op het gestel. Te weinig energie steken in het verbeteren van je relatie is net zo ongezond als niet genoeg sporten en te weinig groente en fruit eten. Ben daar van bewust.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.