gelukkig zijn
8 September 2019

De happy versus de unhappy single

Geloof jij in de happy single of ben je juist van mening dat singles stiekem of openlijk per definitie unhappy zijn? De vraag over de happy single wordt vaak gesteld en niet alleen door ongelovige stellen die al eeuwenlang in een relatie zitten, ook in de media zie je die vraag vaak voorbij komen. Een vraag die soms wat vreemd – en op sommige singles zelfs beledigend – overkomt, want waarom zou je per definitie unhappy zijn als je geen relatie hebt? Geluk hangt immers van veel meer factoren af dan een relatie alleen!

Hoe zit het met de (un)happy singles?

Toch wordt de vraag niet alleen maar gesteld door “happy couples” die zich simpelweg niet kunnen voorstellen dat je het ook in je eentje naar je zin kan hebben. Het is enerzijds maar de vraag of een relatie per definitie gelukkiger maakt. En anderzijds de vraag of niet iedereen liefde nodig heeft? Tijd dus om te kijken hoe het zit met die happy single! Singlecoaching.nl schreef er een interessant artikel over!

Categorieën singles

Is dit een single die fluitend door het leven gaat, iedere avond met vrienden op pad gaat en zorgt voor leuke seks met een goddelijke scharrel? Soms, maar niet altijd. Wij onderscheiden de onderstaande categorieën:

De jonge happy single

Dit zijn de singles die jong zijn en nog niet toe zijn aan een vaste relatie. Zij genieten van veel vrijheid, hun vrienden, veel leuke dingen doen en af en toe seks met wisselende contacten. Zij zijn nog niet toe aan “huisje-boompje-beestje” en genieten van het leven. Ook als je ouder wordt kun je overigens nog prima in deze categorie vallen.

De tijdelijke happy single

Dit zijn de singles die net uit een relatie komen en het fijn vinden om weer even single te zijn. Ze moeten nog over hun relatie heenkomen. Of ze vinden het fijn om even niets met relaties te hoeven. Of ze willen even al hun aandacht op hun kinderen richten, die ook nog moeten wennen aan een scheiding. Soms kunnen ze ook erg genieten van het spannende vrijgezelle leven of het ontdekken van het daten met verschillende mannen of vrouwen. Ze hebben het prima naar hun zin, maar willen op termijn wel weer een relatie.

De aan mijn lijf geen polonaise meer- happy single

Sommige singles zijn erg gekwetst of ongelukkig geweest in een vorige relatie. Ze hebben ze zich langdurig ongelukkig en alleen gevoeld. Bijvoorbeeld doordat ze zich altijd moeten aanpassen aan een dominante of grillige partner, of dat ze te maken hadden met een relatie met fysiek of psychisch geweld. Zij denken terecht: “dat nooit meer”.

Deze singles voelen zich veel gelukkiger nu ze alleen zijn en van die vreselijke relatie af zijn. Sommigen hebben een erg gelukkig leven en hun behoefte aan liefde een hechting wordt ingevuld met een scala aan vrienden en familie. Sommigen echter zouden mogelijk wel gelukkiger zijn als ze nu een goede relatie zouden krijgen, maar zien zelf die mogelijkheid niet. Zij denken onterecht dat ze moeten kiezen tussen een relatie zoals die ze gehad hebben, of het singlebestaan.

De teleurgestelde happy single

Sommige singles komen steeds in dezelfde patronen terecht. Zij vallen bijvoorbeeld steeds op onbereikbare partners. Of krijgen steeds te maken met partners die de relatie na een bepaalde tijd weer afbreken. En sommigen vinden zelf nooit iemand geschikt. Ze herkennen hun eigen patroon echter niet, waardoor ze ook geen mogelijkheid zien om het anders te doen. In plaats daarvan zijn ze teleurgesteld in de liefde en proberen het er als single maar het beste van te maken. Single zijn is in dit geval slechts het beste van twee kwaden. Zij zijn echter niet echt happy single, maar weten niet hoe ze hun situatie kunnen veranderen. Hen zou het helpen om te kijken hoe ze hun patronen kunnen doorbreken en alsnog gelukkig in een relatie kunnen worden.

De met mij valt niet samen te leven-single

Dan is er nog een kleine groep singles die bewust single is, omdat in een relatie altijd de slechtere versie van henzelf boven komt. Zij hebben bijvoorbeeld te kampen met een ernstige hechtingstoornis of hebben te maken met persoonlijkheidsproblematiek die in de intieme nabijheid van een relatie veel extremer tot uiting komt. Dat gaat niet zelden met veel ellende gepaard gaat. Een deel van hen is liever alleen, een deel heeft door schade en schande geleerd dat single zijn een betere optie is.

Wat als je unhappy single bent?

Natuurlijk zijn er ook enorm veel singles die helemaal niet zo happy single zijn. En daar is niets raars aan, want we hebben al benoemd dat zaken als hechting, verbondenheid, geborgenheid, intimiteit en veiligheid bij de basisbehoeftes van de mensen horen. Als dat dan niet lukt, voelen sommige singles zich beschaamd, alsof er iets mis met ze zou zijn. Naar de buitenwereld doen ze dan alsof ze happy single zijn, maar eigenlijk willen ze gewoon een fijne relatie.

Is dit herkenbaar voor jou? Kom dan eens praten met de singlecoaches Hans en Meinou. Zij kunnen samen met jou kijken waar je tegen aan loopt. En kunnen je op weg helpen richting een goede, duurzame relatie waar je wel gelukkig van wordt.

Wil je liever meteen een snelle slag slaan? Kom dan naar onze midweek in Zeeland van 30 september t/m 4 oktober. In deze midweek volg je al onze workshops in één week en kun je ook nog genieten van een heerlijk wellnesscentrum in een rustige, mooie omgeving.

Het hele artikel lees je hier! 

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Veel sekspartners maakt vrouwen ongelukkig in het huwelijk

Vrouwen die voor hun trouwdag veel sekspartners hebben gehad zijn over...

Hoe word je een Happy Single? 19 tips

Sommige mensen zijn van nature gelukkig alleen. Maar voor anderen is...

Liefdesexpert Ketelaar: vergeet de kroeg, ontdek de datingsite!

Liefdesexpert Carla praat ons bij over daten en de liefde vinden...

Eenzaam als single tijdens de feestdagen: 10 tips!

Mensen die wel een partner of gezin hebben, kiezen er vaker...

Dit is dé reden waarom de allerleukste vrouwen single zijn tijdens de feestdagen

Misschien word je inmiddels stapelgek van de vraag, ‘Waar blijft jouw...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie