eten drinken vliegtuig prijzen

De grootste afzetterij aan boord van het vliegtuig: water

Dat eten aan boord van het vliegtuig iets duurder is dan gemiddeld, is bij de meeste Nederlanders wel bekend. Maar dat deze prijzen bij vliegmaatschappijen soms wel 21 keer hoger liggen dan in de supermarkt is iets waar weinig mensen zich bewust van zijn. Reiszoekmachine KAYAK.nl onderzocht de kosten van eten en drinken aan boord bij een vijftal luchtvaartmaatschappijen en het verschil ten opzichte van de supermarkt.

Afzetterij

De grootste afzetterij? Water. Een flesje water van een halve liter kost in de supermarkt slechts € 0,14, terwijl er aan boord bij Ryanair en Corendon Airlines maar liefst € 3,00 voor wordt betaald (+2043%). EasyJet is in vergelijking met andere luchtvaartmaatschappijen het ‘goedkoopst’, een flesje water kost hier € 2,00 (+1329%).

Snoep, soep en chips aan boord tot wel 13 keer duurder

Hoewel je geen vloeistoffen door de douane mag meenemen, is het wel aan te raden om vooraf snacks zoals een reep chocolade in te slaan. Aan boord betalen passagiers gemiddeld vier keer meer voor een Twix, Mars of andere zoetigheid, namelijk rond de € 2,00 (+300%). In de winkel kost een reep van 50 gram gemiddeld € 0,50. Waar de prijs van een zakje chips in de supermarkt zo rond de € 0,19 ligt, betaal je bij elke luchtvaartmaatschappij voor dezelfde hoeveelheid € 2,50. Dit bedrag ligt 13 maal hoger, oftewel een prijstoename van maar liefst 1216 procent. Ook voor een kop soep betalen reizigers de hoofdprijs. Een zakje oplosbare soep kost in de supermarkt gemiddeld € 0,41, tegenover een negen keer zo hoog bedrag van € 3,60 bij Vueling (+778%).

Geld vloeit rijkelijk bij kopen drank aan boord

Zelfs niet-alcoholische dranken kunnen passagiers een behoorlijke financiële kater bezorgen. De prijs voor een klein flesje sinaasappelsap (250 ml) is gemiddeld € 0,68 in de supermarkt, maar aan boord betaal je voor hetzelfde flesje tot wel vijf keer meer, namelijk € 3,50. Dit staat gelijk aan een procentuele prijsverhoging van 415 procent.

De prijs voor alcoholische dranken ligt zelfs nog hoger en loopt zeer uiteen. Zo betaal je bij easyJet maar liefst € 6,00 (+606%) voor een blik bier van Heineken (330 ml), bij Corendon Airlines betaal je slechts € 3,00 (+253%) voor hetzelfde blik. Overigens liggen de prijzen alsnog drie tot zeven keer hoger ten opzichte van het supermarktschap, daar betaal je gemiddeld € 0,85 voor een blik Heineken.

Een paar van de grootste prijsverschillen:

  • Water – € 3,00 (Ryanair en Corendon Airlines – 500ml) tegenover € 0,14 voor een halve liter bij de supermarkt – 2043%
  • Chips – € 2,50 (alle maatschappijen – 40gr) vs. € 0,19 voor een zakje van 40 gram bij de supermarkt – 1216%
  • Bier – € 6,00 (easyJet – 330ml) tegenover € 0,85 voor hetzelfde blik bij de supermarkt– 606%
  • Chocoladereep – € 2,50 (Vueling – 50gr) tegenover € 0,50 voor dezelfde reep bij de supermarkt – 400%

Julia Stadler-Damisch, KAYAK Regional Director van Nederland, Zwitserland en Duitsland, vertelt: “Ondanks dat vliegmaatschappijen ook een bedrag rekenen voor het uitserveren van eten en drinken aan boord wat deels zorgt voor de hogere prijzen, loont het om te weten dat veel eten gewoon mee het vliegtuig in mag. Het meebrengen van eigen snacks kan passagiers dan ook een hoop geld besparen; budget dat reizigers beter uit kunnen geven in een goed restaurant op de bestemming. Hoewel vloeistoffen als frisdrank en water verboden zijn om mee te nemen, is het lucratief om na de douane en voor het boarden een grote fles water te kopen.”

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!