seks hebben
14 April 2019

De gedachte achter goedmaaks seks: zo zit het

Het maakt niet uit hoe goed het gaat met je nieuwe relatie. Vroeg of laat komt het moment dat jullie een keer knetterende ruzie hebben. Heel normaal natuurlijk! Een ruzie kan op het moment zelf verschrikkelijk zijn, maar gek genoeg kan het ook voor opwinding zorgen. Een stomende portie goedmaak seks, helpt dat echt? Dit is wat er omgaat in je hersenen.

Opwinding

“Wanneer koppels ruziën, lopen de emoties hoog op”, legt psycholoog Samantha Joel uit. “Als we schrik hebben dat we een relatie kwijt zullen raken, dan kan de volledige ervaring op een psychologische manier bedreigend zijn.” Volgens een studie die uitgevoerd werd door de universiteit van Valencia kan de hormonencocktail van noradrenaline, adrenaline en testosteron die vrijkomt tijdens een ruzie ervoor zorgen dat je opgewonden raakt. Deze hormonale rush kan in combinatie met de perceptie dat je relatie door je vingers glipt voor verlangens zorgen.

Emoties

Maar hoe komt het dat we kunnen overgaan van boos naar opgewonden in één-twee-drie? Experts zijn van mening dat onze lichamen ongeveer hetzelfde reageren op positieve en negatieve emoties. Er is dus een overlap. Het proces kan uitgelegd worden aan de hand van een experiment uit 1974 dat gepubliceerd werd in The Journal of Personality and Social Psychology.

Experiment

Tijdens het experiment werden mannelijke proefpersonen ondervraagd door een vrouw terwijl ze op een enge instabiele brug stonden. Een andere groep onderging hetzelfde proces terwijl ze op een veilige, stabiele brug stonden. De resultaten toonden aan dat de mannen op de instabiele brug zich meer opgewonden voelden ten opzichte van de vrouw dan de andere groep. Dat is vergelijkbaar met een ruzie met onze partner. “De staat van woede tijdens de ruzie wordt omgezet in een staat van opwinding tijdens de seks”, legt filosoof Aaron Ben-Zeév uit.

Afstand is aantrekkingskracht

Ook psychotherapeut Esther Perel heeft een verklaring waarom ruzie met je partner opwindend kan zijn. Erotisch verlangen vloeit volgens haar voort uit afstand. In haar boek ‘Erotische Intelligentie’ legt ze uit dat seks gewoon minder interessant wordt als je weet dat je het kan krijgen wanneer je maar wil. Tijdens een ruzie creëer je afstand, waardoor je opnieuw meer aantrekkingskracht voelt. Je moet je partner als het ware opnieuw veroveren.

Bron: HLN

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Weinig tot geen sex grootste reden tot vreemdgaan

Eén keer in de twee tot drie maanden, of zelfs helemaal...

Verliefde man weer baard in de keel

Als er een baby (of puppy) in de buurt is, krijgt...

6 manieren om je seksleven te stimuleren

Jouw seksleven een boost geven? Zo doe je dat Wil je...

Kwart van de vrouwen geniet zelden van seks

Bijna een kwart (23%) van de vrouwen geniet zelden van seks...

Is het lust of toch liefde?

Je hebt jezelf vast ook wel eens afgevraagd, wat voel ik...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

50+ reizen gids

Met andere singles op vakantie...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie