huilende vrouw

De feiten en mythes van een paniekaanval

Heb jij weleens een paniekaanval gehad? Het ene moment is er niets aan de hand en het andere breekt het zweet je letterlijk uit. Je krijgt amper lucht en de stress giert door je lichaam. Je lichaam staat plotseling in standje vecht-of-vlucht, zonder enige aanleiding.

Hoe zit dat nou met paniekaanvallen? Wat is er van waar en wat niet? Op de Huffington Post leggen een psycholoog en een professor uit hoe het precies zit.

9 mythes van een paniekaanval:

1. Paniekaanval wordt veroorzaakt door stress

“De aanvallen houden meer in dan ‘te bezorgd’ zijn’ of ‘te veel stress hebben’. Het zijn korte periodes waarin je lichaam zich voorbereidt op een vecht-of-vlucht situatie. Dit kan door van alles veroorzaakt worden, dat is vaak lastig te bepalen.”

2. Je kan flauwvallen tijdens een aanval

Flauwvallen wordt veroorzaakt door een te lage bloeddruk. Tijdens de paniekaanval schiet juist je bloeddruk omhoog, volgens Anxiety and Depression Association of America. “Terwijl het misschien voelt alsof je gaat flauwvallen, hoeft het niet te gebeuren. Het kan ook zijn dat je hoge bloeddruk je het gevoel geeft dat je een hartaanval hebt, terwijl je dat niet hebt. Verder kun je borstpijn, duizeligheid en moeilijk ademen als symptomen ervaren.”

3. Angst en een paniekaanval zijn hetzelfde

“Angst is je zorgen maken om iets dat zou kunnen gebeuren binnen vijf minuten of een week, bij een paniekaanval gaat het om een momentopname. Angst is vaak een soort paraplu waar van alles onder valt, zoals paniekaanvallen en andere angststoornissen. Wanneer paniek je leven gaat beheersen, zoals wanneer je al bang bent voor een paniekaanval heb je te maken met een angststoornis. Een paniekaanval is dus veel specifieker dan angstig zijn.”

4. Je zal altijd een angststoornis houden

“Er wordt vaak gedacht dat wanneer je een angststoornis hebt, je je hele leven vastzit aan medicijnen. Maar door middel van vroegtijdige diagnose, medicijnen, angsttherapieën of een combinatie van de drie kan de angststoornis de kop ingedrukt worden. Toch komen veel mensen veel te laat bij de arts met klachten, omdat er nog een groot taboe rust op mentale stoornissen.”

5. Het is moeilijk om je te verplaatsen in iemand met een angststoornis

Als je denkt aan een keer dat je snel moest reageren om gevaar af te wenden, kun je je voorstellen dat degene met een angststoornis dit vaker beleeft en moeilijker de gebeurtenis van zich af kan zetten. “Wanneer iemand zo’n aanval heeft, kun je het best luisteren naar hoe diegene zich voelt en kun je terugdenken aan een situatie waarin jij je zo voelde.”

6. Angst is een voorbode voor een ernstige stoornis

Veel mensen denken dat een angststoornis het begin is van een nog ernstigere stoornis als schizofrenie. “Een angststoornis staat los van andere stoornissen. Het kan wel zijn dat de hij tegelijk met andere stoornissen de kop op steekt.”

7. Diep inademen helpt

“Om je heen hoor je vaak dat wanneer je angstig bent je het best even diep kunt inademen. Tijdens een paniekaanval ga je juist hyperventileren. Wanneer je diep inademt komt er extra koolstofdioxide vrij, en dit kan juist duizeligheid en gevoelloosheid erger maken. Het lijkt dan alsof je stikt en daardoor ga je nog meer diep ademhalen en zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Beter is om oppervlakkig te ademen.”

8. Partner kan niet helpen tijdens de aanval

Iedereen ervaart een paniekaanval anders. Sommigen willen er juist graag over praten, anderen willen graag dat je ze afleidt. “Probeer het vanuit de persoon met de aanval te begrijpen en probeer vooral niet te oordelen.”

9. Alles wat de paniekaanval veroorzaakt voortaan vermijden

Het zal waarschijnlijk je eerste instinct zijn om dat wat je aanval veroorzaakte voortaan te vermijden. “Niet aan beginnen. Je kan beter dat wat je angstig maakt aanpakken, anders verander je straks je hele leven voor je angsten. Je kunt beter met een therapeut overleggen hoe je over je angst heen komt.”

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!