huilende vrouw

De feiten en mythes van een paniekaanval

Heb jij weleens een paniekaanval gehad? Het ene moment is er niets aan de hand en het andere breekt het zweet je letterlijk uit. Je krijgt amper lucht en de stress giert door je lichaam. Je lichaam staat plotseling in standje vecht-of-vlucht, zonder enige aanleiding.

Hoe zit dat nou met paniekaanvallen? Wat is er van waar en wat niet? Op de Huffington Post leggen een psycholoog en een professor uit hoe het precies zit.

9 mythes van een paniekaanval:

1. Paniekaanval wordt veroorzaakt door stress

“De aanvallen houden meer in dan ‘te bezorgd’ zijn’ of ‘te veel stress hebben’. Het zijn korte periodes waarin je lichaam zich voorbereidt op een vecht-of-vlucht situatie. Dit kan door van alles veroorzaakt worden, dat is vaak lastig te bepalen.”

2. Je kan flauwvallen tijdens een aanval

Flauwvallen wordt veroorzaakt door een te lage bloeddruk. Tijdens de paniekaanval schiet juist je bloeddruk omhoog, volgens Anxiety and Depression Association of America. “Terwijl het misschien voelt alsof je gaat flauwvallen, hoeft het niet te gebeuren. Het kan ook zijn dat je hoge bloeddruk je het gevoel geeft dat je een hartaanval hebt, terwijl je dat niet hebt. Verder kun je borstpijn, duizeligheid en moeilijk ademen als symptomen ervaren.”

3. Angst en een paniekaanval zijn hetzelfde

“Angst is je zorgen maken om iets dat zou kunnen gebeuren binnen vijf minuten of een week, bij een paniekaanval gaat het om een momentopname. Angst is vaak een soort paraplu waar van alles onder valt, zoals paniekaanvallen en andere angststoornissen. Wanneer paniek je leven gaat beheersen, zoals wanneer je al bang bent voor een paniekaanval heb je te maken met een angststoornis. Een paniekaanval is dus veel specifieker dan angstig zijn.”

4. Je zal altijd een angststoornis houden

“Er wordt vaak gedacht dat wanneer je een angststoornis hebt, je je hele leven vastzit aan medicijnen. Maar door middel van vroegtijdige diagnose, medicijnen, angsttherapieën of een combinatie van de drie kan de angststoornis de kop ingedrukt worden. Toch komen veel mensen veel te laat bij de arts met klachten, omdat er nog een groot taboe rust op mentale stoornissen.”

5. Het is moeilijk om je te verplaatsen in iemand met een angststoornis

Als je denkt aan een keer dat je snel moest reageren om gevaar af te wenden, kun je je voorstellen dat degene met een angststoornis dit vaker beleeft en moeilijker de gebeurtenis van zich af kan zetten. “Wanneer iemand zo’n aanval heeft, kun je het best luisteren naar hoe diegene zich voelt en kun je terugdenken aan een situatie waarin jij je zo voelde.”

6. Angst is een voorbode voor een ernstige stoornis

Veel mensen denken dat een angststoornis het begin is van een nog ernstigere stoornis als schizofrenie. “Een angststoornis staat los van andere stoornissen. Het kan wel zijn dat de hij tegelijk met andere stoornissen de kop op steekt.”

7. Diep inademen helpt

“Om je heen hoor je vaak dat wanneer je angstig bent je het best even diep kunt inademen. Tijdens een paniekaanval ga je juist hyperventileren. Wanneer je diep inademt komt er extra koolstofdioxide vrij, en dit kan juist duizeligheid en gevoelloosheid erger maken. Het lijkt dan alsof je stikt en daardoor ga je nog meer diep ademhalen en zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Beter is om oppervlakkig te ademen.”

8. Partner kan niet helpen tijdens de aanval

Iedereen ervaart een paniekaanval anders. Sommigen willen er juist graag over praten, anderen willen graag dat je ze afleidt. “Probeer het vanuit de persoon met de aanval te begrijpen en probeer vooral niet te oordelen.”

9. Alles wat de paniekaanval veroorzaakt voortaan vermijden

Het zal waarschijnlijk je eerste instinct zijn om dat wat je aanval veroorzaakte voortaan te vermijden. “Niet aan beginnen. Je kan beter dat wat je angstig maakt aanpakken, anders verander je straks je hele leven voor je angsten. Je kunt beter met een therapeut overleggen hoe je over je angst heen komt.”

Lisa

Werkt sinds 2011 bij Singlessite en Single2Travel | Kookt graag gerechten uit de Italiaanse, Thaise of Balkan-keuken | Muziekliefhebber | Netflix tot in de late uurtjes

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.
onzeker
By Tijmen ·
24 augustus 2021

Verantwoord werken aan jouw onzekerheid

singlesrecepten
By Margret ·
21 augustus 2021

Leer elkaar kennen door voor elkaar te koken

Voor elkaar eten bereiden is een goede manier om zonder gesprekken veel over de ander te weten te komen.
shapeware eerste date
By Moniek ·
18 augustus 2021

Shapewear dragen tijdens een date?

Vrouw verkiest andere lingerie dan haar man, maar hoe zit het eigenlijk met corrigerend ondergoed? Kun je daarmee aankomen tijdens een date?