omgaan ex nieuwe partner

De ex van je nieuwe partner: hoe ga je daar mee om?

Boven de veertig en single? Wanneer je na wat dates een nieuwe partner aan de haak slaat dan heb je meteen een of meerdere exen aan je broek hangen. We hebben allemaal onze relatiebagage, dus ook je nieuwe vlam. Hoe ga jij daarmee om?

Ex en ouder

Jij bent verliefd, je nieuwe lover ook op jou en jullie kunnen niet wachten om samen een prachtige toekomst tegemoet te gaan. Als jullie kinderen uit een vorige relatie hebben dan moeten jullie behalve met elkaar ook een modus zien te vinden met de beide exen en dus de andere ouders. Dat valt niet altijd mee. Gevoelens van jaloezie zijn aan de orde van de dag en dit belemmerd soms een soepel contact. Het belang van de kinderen zou bovenaan moeten staan maar dat is lang niet altijd het geval.

Voor eens en altijd ouder

Of je nu twee weken of tien jaar samen bent met je nieuwe lief, hij of zij heeft nu eenmaal een relatie voor het leven met de moeder of vader van de kinderen. Daar kun je niet omheen en je zult een manier moeten vinden om hier op een gezonde wijze mee om te gaan. Afgunst of jaloezie op die band leidt nergens toe, sterker nog, je nieuwe partner zal zich hier op den duur aan gaan irriteren. De beste manier om korte metten met je angsten en onzekerheden te maken is om het aan te gaan in plaats van zover mogelijk bij je weg te houden. Door een open contact over en met de ex van je nieuwe partner krijg je een beter inzicht in zijn of haar kinderen. Dit verbetert niet alleen jullie relatie maar ook die van jou met de kinderen.

Kritisch meebewegen

Het is heel verleidelijk om mee te gaan in alle negatieve verhalen, frustraties die boven komen als je nieuwe partner over zijn ex praat. Natuurlijk, ze zijn niet voor niets uit elkaar gegaan en daar horen negatieve emoties bij. Toch zijn ook zij ooit verliefd geweest, hebben bewust voor elkaar gekozen, samen kinderen gekregen en zijn een tijdlang samen geweest. Als het alleen maar kommer en kwel was dan zou dat nooit zijn gebeurd, dus hou jezelf niet voor de gek. Het is heel fijn om te horen dat jij echt de liefde van zijn of haar leven bent. En het is zeker begrijpelijk dat hoe negatiever de verhalen over de ex, hoe sterker en bijzonderder jij je voelt. Toch is hierin meegaan niet de beste rol die jij als nieuwe partner kunt aanmeten.

7 nuttig tips

1. Luister goed, toon betrokkenheid maar blijf positief kritisch

2. Help conflicten tussen je nieuwe partner en de kinderen uit de wereld in plaats van ze aan te wakkeren

3. Besef dat de kinderen van je nieuwe partner altijd op de eerste plaats staan

4. Kies geen partij, probeer neutraal te blijven, val de ex van je nieuwe partner bij de kinderen niet aan en niet af

5. Denk oplossingsgericht in plaats van ‘met de hakken in het zand’

6. Kijk eens goed en zo objectief mogelijk naar de kinderen van je nieuwe partner, zijn ze happy met hoe hun ouders zich gedragen?

7. Ga niet mee in de negatieve emotie die je nieuwe partner heeft ten opzicht van de ex

Vlees in de kuip

Is je nieuwe partner echt altijd negatief over zijn of haar ex? Dan moet je je afvragen wat voor vlees je in de kuip hebt. Kennelijk blijft iemand zich frustreren en kan zich moeilijk de volwassene tonen door oude koeien te laten voor wat ze zijn. Wanneer iemand die zich zo haatdragend en negatief opstelt dan zegt dat iets over iemands karakter. Besef dat ditzelfde gedrag jou ten deel valt als jullie onverhoopt uit elkaar gaan. Het zegt overigens ook iets over jou als je alles wat hij/zij zegt je voor ‘waar’ aanneemt. Zo goedgelovig ben je vast niet. Een relatie is nooit zwart wit en er is ook nooit ‘een schuldige’. Met dat in je achterhoofd wordt de omgang een stuk makkelijker.

Een relatie afsluiten en verder gaan als ouders met als gemeenschappelijk doel de kinderen is ook een kunst. Eentje die niet iedereen verstaat.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.