De eeuwige single

Steeds meer Nederlandse vrouwen hebben geen relatie. Dus zijn ook steeds meer mannen single. Die hoor je niet klagen, waarom de alleenstaande vrouwen dan wel? Journalist Dylan van Eijkeren denkt het te weten…

En dan zit hij ineens naast je op de bank. Op jóuw bank. Jouw bank, die je met jouw smaak zo secuur hebt uitgezocht voor jouw huis, de bank die je hebt betaald met je zelf verdiende geld. In jouw huis, waarin alles naar jouw wensen is bedacht en ingericht en waar alles precies staat waar jij het hebben wilt en waar de regelmaat en orde precies jouw regelmaat en orde zijn.

Daar zit hij dan. Peter. Met zijn zogenaamd hippe sneakers, aan zijn rug krabbend onder zijn even schreeuwerige als verwassen T-shirt. Is dit jouw prins op het witte paard? Is dit echt het enige wat je nog te wensen over had in je leven – een vent die bier uit een flesje drinkt, die bij zijn derde bezoek zijn gameconsole meeneemt en dat ding aan je televisietoestel vastbindt onder het motto ‘jij slaapt toch altijd vroeger dan ik’, en die zei niet te roken, maar het raam soms plots openzet om het toch te doen?

Nou nee. Dus je overlegt met je vriendinnen. Die je zeggen dat je wel wat beters kunt krijgen, en je schopt Peter de deur uit. Je hebt daarna nog drie keer seks met hem, en je ziet hem vervolgens nooit meer. Je begint weer van voren af aan met daten. Want alleen is maar alleen, en alleen is toch niet zo heel gezellig. Erger nog: hoeveel mensen er in Nederland ook vrijgezel zijn, sociaal wordt het singleschap niet geaccepteerd. Je blijft op feestjes toch een beetje de uitzondering.

Stiekem koesteren

Het probleem is dat de alleenstaande vrouw wel klaagt over haar status als single, maar die ook stiekem koestert. Want al die alleenstaande vrouwen kunnen best een relatie krijgen. Nederland kent namelijk geen mannentekort. En als steeds meer vrouwen geen relatie hebben, geldt dat ook voor steeds meer Nederlandse mannen. Er zijn in dit land in de huwbare leeftijd zelfs vier procent meer mannen dan vrouwen. Het cliché wil dat Nederlandse vrouwen ‘nou eenmaal kritisch’ zijn – maar kritisch zijn is iets heel anders dan egocentrisch zijn. In grote lijnen zijn Nederlandse mannen en vrouwen namelijk ongeveer even aantrekkelijk. Want, al kun je over smaak twisten, Nederland is geen Engeland of Rusland – landen waar de gemiddelde vrouw op hoge hakken en in bevallig jurkje naast een plompe drinkebroer op rubber zolen loopt.

Het probleem is de eigenzinnigheid van de Nederlandse vrouw. Haar noodzaak om zich aan te passen. Haar zelfstandigheid. Haar egocentrisme.

De alleenstaande Nederlandse vrouw is verwend en onafhankelijk. Haar kijk op de wereld is verprutst door een geëmancipeerde moeder – een vrouw die ‘niet al haar talent heeft kunnen benutten’ – en door het voorbeeld van haar alleenstaande vriendinnen – die zelf kinderen hebben (alleen is de bijbehorende vader aan de dijk gezet). Álles moet uit het leven worden gehaald, geen mogelijkheid mag onbenut blijven. Precies daar zit de pijn: de Nederlandse single vrouw hóeft helemaal geen man, maar ze wíl een man – bovenop alle andere dingen die ze al heeft. Maar zoals ze zich niet aan een bankstel hoefde aan te passen, zo willen de single vrouwen zich ook niet aan een man aanpassen. De man mag in zijn handen wrijven dat hij haar getroffen heeft, dat ze zo menslievend is om zich over hem te ontfermen. Ten dele is dat begrijpelijk.

Naarmate een mens ouder wordt, raakt de mens gewend aan zichzelf. Alle hebbelijkheden en onhebbelijkheden van het karakter hebben één ding gemeen: ze zijn van jezelf en niet van iemand anders. Wie echt een relatie wil, zal misschien afscheid moeten nemen van avond-aan-avond naar America’s Next Top Model kijken, van zijden lakens en van een koffiemerk. Zo is het leven: een ruilhandel. Maar niet voor alleenstaande Nederlandse vrouwen. Álles moet uit hun leven worden gehaald, en alles op hun eigen voorwaarden. (bron: Telegraaf.nl)

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?