samen leuke dingen doen

De do’s en don’ts van een LAT relatie

Wie altijd dacht dat ‘LAT’ in het woord lat-relatie symbool stond voor hoe hoog je de lat legt, zit er flink naast. Waar het dan wel voor staat? Living Apart Together. Met andere woorden: stellen die wél een relatie hebben, maar er bewust voor kiezen om niet samen te wonen. Maar waarom kiezen mensen voor een lat-relatie en nog belangrijker, hoe maak je er een succes van? Ze.nl vroeg het relatietherapeut Barbara Cremers.

Wat is een lat-relatie?

Living Apart Together: wél een relatie, maar niét samenwonen. Voor de duidelijkheid: dat is niet hetzelfde als een lange afstandsrelatie. Bij een lat-relatie kunnen twee mensen gewoon bij elkaar in de buurt wonen, maar allebei bewust in hun eigen huis.

Waarom kiezen mensen voor een lat-relatie?

Waarom mensen kiezen voor een lat-relatie, heeft volgens relatieterapeut Barbara Cremers vooral te maken met het behouden van vrijheid. “Soms wonen twee mensen ver uit elkaar als ze een relatie krijgen. Dan zijn ze er nog niet direct aan toe om hun carrière op te zeggen en naar de andere kant van het land te verhuizen. In dat geval is een tijdelijke lat-relatie uit praktische overwegingen de beste oplossing. Later gaan ze dan vaak wel samenwonen.”

Toch is het lang niet altijd tijdelijk. “Sommige mensen vinden een lat-relatie dé manier van leven, omdat ze daar hun zelfstandigheid mee kunnen bewaren”, vertelt Barbara. “Ik zie die drang naar vrijheid soms bij mensen die van huis uit een wat sturende opvoeding hebben gehad en nu erg gehecht zijn aan hun vrijheid.”

En dan heb je nog een oudere groep die voor een lat-relatie kiest: “Dat zijn mensen die uit een langdurige relatie komen en het leuk vinden om een nieuwe relatie te beginnen, maar geen zin meer hebben om samen te gaan wonen. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn, kan het een opgave zijn om twee huishoudens te combineren. Waardoor mensen vaak kiezen voor een lat-relatie”, aldus Barbara.

Lat-relatie: hoe werkt het wel (en hoe niet)?

Toch is het nog een hele kunst om er een succes van te maken. Volgens Barbara valt of staat iedere relatie, zo ook een lat-relatie, bij communicatie. “Voor iedere lange relatie raad ik aan om een relatievisie te maken. Daarbij ga je met z’n tweeën om de tafel en bespreekt: wat willen we nu eigenlijk met onze relatie en welke kant gaan we op? Bij een lat-relatie kan het slim zijn om in die relatievisie te bepalen dat wanneer er een conflict speelt, je er zo snel mogelijk met elkaar een gesprek over hebt.”

Conflictvermijding is volgens Barbara dan ook direct de grootste valkuil. “Veel mensen denken dat ze met een lat-relatie minder conflicten zullen hebben. Dat lijkt me misschien in eerste instantie zo, maar je moet ervoor waken dat als er problemen zijn, je niet allebei in je eigen huis verblijft totdat het is overgewaaid. Daarmee vermijd je het conflict, in plaats van dat je het oplost. Op de korte termijn stoom afblazen kan, maar op de lange termijn wordt het toch weer een probleem als je er niet over praat.”

Ruzie hoort erbij

Valt ruzie dan niet te vermijden? Nee, helaas niet. Minder leuke gesprekken horen er nu eenmaal bij. “Je hebt in een relatie de tijd nodig om op elkaar te mokken, daarna stoom af te blazen en het later weer bij te leggen. Dat is een belangrijk onderdeel van iedere relatie. Als je een lat-relatie hebt en elkaar maar één keer per week ziet, kan het zijn dat je hier niet genoeg tijd voor hebt. Dan vermijd je dat akkefietje liever om het maar gezellig te houden. Het gevolg is dat er dingen worden ingeslikt, die op den duur toch een rol gaan spelen. En dat is waar het bij veel lat-relaties misgaat.”

Kortom, hoe moet het dan wel? Com-mu-ni-ca-tie! Een laatste advies van Barbara: “Maak samen je eigen regels waar je je allebei goed bij voelt. Het is maar net hoe je de relatie met z’n tweeën wilt vormgeven. Het belangrijkste is dat je er beiden achter staat.”

Bron: Ze.nl

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.