Pasen? Daar horen eitjes bij! Of je nu in je uppie aan het paasontbijt zit, met je kersverse lover of met de hele familie: zonder eitje is je paasdag niet compleet 😉 Daarom acht overheerlijke variaties op het klassieke gevulde ei.
Gevulde eieren: paasklassieker in een nieuw jasje
Voor de basisvulling hebben we dit recept van Allerhande aangehouden. Door op de link te klikken, vind je trouwens ook een instructievideo.
Basisrecept voor acht gevulde eieren (vier hele eieren): kook de eieren in kokend water in ongeveer tien minuten hard en laat ze goed schrikken onder koud water. Pel de eitjes, laat ze even afkoelen en snijd ze doormidden. Wip met een theelepel voorzichtig de eidooiers eruit. Meng daarna het eigeel met wat mayonaise (1tl), 1 el crème fraîche, 1 tl mosterd, 3 druppels tabasco en 1 el (fijngesneden) bieslook tot er een glad mengsel ontstaat. Dit mengsel gebruik je om de eierdooier te vullen, gebruik twee lepeltjes of een spuitzak voor mooie toefjes. Bestrooi de eitjes vervolgens met een snufje paprikapoeder en een beetje achtergehouden bieslook.
Ga je variëren met een van de combinaties hieronder? Breng ze pas op het laatst op smaak met zout en peper, sommige ingrediënten zijn al zout van zichzelf.
Variaties: eitje lekker anders
Er zijn heel veel recepten voor een lekkere vulling op fijne kookwebsites zoals 24kitchen. Daar komen de drie onderstaande variaties vandaan (als je op de link klikt, lees je precies hoeveel je van alle ingrediënten nodig hebt).
- Lekker fris: met zalm en augurk
Fan van zalm? Combineer de vis met deze frisse vulling van augurk en bleekselderij. Snijd de augurk en de bleekselderij in kleine blokjes, meng die het door het basismengsel en vul daarmee de eitjes. Daarna leg je er een klein plakje (of een plakje opgerold als een roosje) zalm bovenop. - Lekker vol van smaak: met gerookte zalm in de vulling
Je kunt ook gerookte zalm in de vulling gebruiken. In plaats van mosterd (uit het basisrecept) gebruik je een halve eetlepel zure room. Meng dan alle ingrediënten met de zalm en dille in de keukenmachine voor een gladde en zachtroze vulling. Vul de eitjes en versier ze met wat verse dille. - Lekker hartig: met parmaham
Wat heb je nodig? Parmaham (krokant bakken en op keukenpapier laten uitlekken), zongedroogde tomaatjes (in kleine stukjes gesneden) en kappertjes. Meng de tomaatjes met de vulling en vul de eitjes. Versier ze met de kappertjes en steek er een stukje krokante ham in. - Lekker pittig: met mierikswortel
Geef de vulling wat extra pit door er een klein beetje mierikswortelpuree doorheen te mengen. Vul de eitjes en garneer ze met wat tuinkers en een beetje cayennepeper. Leuk: presenteer de eitjes op een schaal met hele of verkruimelde wasabi nootjes. - Lekker apart: gevulde kwarteleitjes
Wist je dat je ook gevulde eitjes kunt maken van kwarteleitjes? Je hebt er citroen-kruidenmayonaise voor nodig en verse kruiden. Margriets culinair redactrice Collette legt in dit recept uit hoe je dit minihapje maakt. - Lekker modern: met avocado en citroensap
Gevulde eieren met avocado zijn net even wat meer verantwoord én ze smaken heerlijk. Probeer bijvoorbeeld dit recept uit Pauline’s Keuken. - Lekker slank: met tonijn en yoghurt
Als je yoghurt gebruikt in plaats van mayonaise heb je een slanker hapje. Lekker met tonijn. Het recept vind je hier, op Voedzaam&Snel. - Lekker schattig: gevulde kuikentjes
Wat een snoepjes, deze kuikentjes van ei. Leuk voor bij je paasontbijt!
Nog meer fijne vulling
Het basisrecept van gevulde eieren is heel geschikt om zelf lekkere (combinaties van) ingrediënten aan toe te voegen. Denk aan kerriepoeder (kijk maar bij dit heerlijke receptje), maggi, rauwe ham of een fijngesneden sjalotje en augurk.
Geslaagde toppings
Er zijn een heleboel toevoegingen waarmee je dit hapje net dat beetje extra geeft. Je legt ze op het eitje of op de schaal waar je ze op serveert. Succesnummers zijn bijvoorbeeld; kaviaar, de kopjes van (gekookte) groene asperges, een beetje gegrilde tonijn, voorgekookte garnaaltjes of kiemgroenten zoals tuinkers.
Tips voor de beste gevulde eieren
- Heb je een wat grovere vulling? Gebruik dan geen spuitzak. Anders blijven de stukjes daarin achter in plaats van in de eitjes te belanden.
- Extra ingrediënten kun je ook leuk bovenop leggen. Dat staat direct ‘aangekleed’.
- Een beetje citroensap zorgt ervoor dat de vulling niet verkleurt.
- Heb je eitjes gekocht? Keer het doosje af en toe, zo blijven de dooiers goed in het midden liggen en is het vullen van je eitje straks een stuk makkelijker. (Tip van Allerhande).
- Serveer elk eitje op een amuse-lepel.
Bronnen: Allerhande, Margriet en Vrouwonline.