vakantie eten locals

De 8 beste steden om op vakantie doorheen te fietsen

Wie graag fietst op vakantie, kan volgens de reiswebsite van CNN zijn hartje ophalen in deze steden. Niet alleen de fietsvoorzieningen, maar ook de ambitie van het stadsbestuur, zorgen er voor een aangename fietscultuur.

Zit jij graag tijdens je vakantie het liefst op de fiets om de allermooiste plekjes te verkennen? Dan kun je ook niet alleen buiten maar ook binnen de stad je hart ophalen. In deze steden heerst namelijk een aangename fietscultuur.

1. Utrecht, Nederland

In het centrum van Utrecht gebeurt de helft van de verplaatsingen op de fiets. Het parkeren van je fiets is geen probleem want met de bouw van een fietsenparking is er tussen die 12.500 plaatsen er vast en zeker ook eentje voor jou vrij.

2. Sevilla, Spanje

Hoewel vele critici niet geloofden dat het snikhete Sevilla ooit een fietsstad zou worden, ontpopte de stad zich toch tot een aangenaam fietsoord. Heel wat fietspaden werden aangelegd en men ontwikkelde Sevici, een dienst waar je stadsfietsen kan huren. In zes jaar tijd is het aantal verplaatsingen per fiets gestegen met zeven procent.

3. Montreal

De stad begon met het aanleggen van fietspaden in de jaren 1980 en het ontwikkelde ook Bixi, de verhuurorganisatie van stadsfietsen waarop ook de stadsfietsen van Parijs en Londen zijn gebaseerd. De helft van de volwassenen bevolking rijdt minstens één keer per week met de fiets, maar toch moet er nog gewerkt worden aan de uitbouw van fietspaden.

4. Kopenhagen, Denemarken

In Kopenhagen fietst meer dan de helft van de bewoners naar het werk of naar school. Er zijn ook veel fietsen beschikbaar voor toeristen, want dankzij het tolerante verkeer kan je de stad perfect per fiets verkennen. In Denemarken is er zelfs een officiële Fietsambassade.

5. Berlijn, Duitsland

Ook Duitsland probeert de laatste jaren een boost te geven aan de fietscultuur in haar stad. In Berlijn wordt vandaag de dag dertien procent van de verplaatsingen met de fiets gemaakt, wat een verdubbeling is ten opzichte van twintig jaar geleden. Dit zijn indrukwekkende cijfers, gezien het woelige verkeer en de hoge snelheden. De brede en vlakke straten zijn voordelig voor fietsers.

6. Portland, Oregon

‘De basis voor de fietsinfrastructuur van de stad werd twintig jaar geleden gelegd. Nu is fietsen een deel van de stadscultuur geworden,’ zegt Brian Zeck, fietsmanager van River City Bicycles. Voor acht procent van de burgers is fietsen de belangrijkste vorm van vervoer, en dat is een cijfer dat alleen nog zal stijgen, want de stad heeft een ‘Fietsplan voor 2030’ opgesteld. Dit plan zou moeten zorgen voor een nog beter fietsnetwerk, voor nog meer veiligheid voor fietsers en voor extra fietsenparking.

7. Tokyo

Ondanks de drukte en de grootte van de stad, gebeurt veertien procent van de verplaatsingen hier op het stalen ros. Men fietst wel vooral om praktische redenen en eerder in de nabijgelegen dorpen.

8. Bogota, Colombia

Bogota is geen typische fietsvriendelijke stad, want er rijden veel auto’s en er hangt veel smog, maar ze verdient wel een vermelding, omdat er veel pogingen worden gedaan om de bevolking op de fiets te krijgen. Het is dankzij Enrique Penalosa dat er nu verschillende kilometers beschermde fietspaden zijn en dat er fietsen gehuurd kunnen worden. Elke zondag vindt ook Ciclovia plaats, dan worden de straten afgesloten voor gemotoriseerd vervoer en kunnen fietsers en voetgangers gerust de stad doorkruisen.

Bron: Nieuwsblad

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!

seks in de tent
By Moniek ·
20 maart 2022

5 tips voor een gezond en lekker vakantiegevoel thuis

Pimp je huis met deze 5 tips om zo het vakantiegevoel naar huis te halen. 
instagram vakantiefoto
By Moniek ·
15 maart 2022

De meest geïnstagramde eilanden ter wereld

Waar zijn de meest fotogenieke eilanden ter wereld? Van Bali tot Bora Bora is het delen van vakantiefoto's op sociale media een essentieel onderdeel van de reiservaring zelf geworden.
singles kamperen
By Tijmen ·
21 februari 2022

Samen kamperen als single? Doen! 

alweer op vakantie
By Moniek ·
15 november 2021

Ga je nou alweer op vakantie?

Sommige mensen kopen om de haverklap een nieuwe Iphone, TV, bankstel, DVD speler, tuin-set, auto, laten hun badkamer of keuken verbouwen, kopen sieraden, dure merkkleding of worden dolgelukkig door twee keer in de week te gaan uit eten.
singles wintersport
By Moniek ·
5 november 2021

Zo haal je het maximale uit de wintersport!

Lekker een weekje skiën doet vele harten sneller kloppen en met zoveel leuke wintersportvakanties voor singles is er voor iedere wintersporter een vakantie die past. Omdat de meeste mensen maar één keer per jaar op wintersport gaan is het wel zo fijn als je daar het maximale uit kunt halen. Daarom geven wij je alvast vijf tips!