Waar zit de single van 50plus? Op internet dames en heren. Massaal nog wel. Op zoek naar de juiste datingsite, dansfeest, groepsreis of speeddate avond. De single rond de vijftig is op zoek!

Toename vijftigplus singles

De groei van singles boven de vijftig neemt al een aantal jaren gestaag toe. Dat laat zich eenvoudig verklaren. Natuurlijk, de vergrijzing speelt een rol. Maar in tegenstelling tot ‘vroeger’ neemt ook het aantal scheidingen hand over hand toe. De economische afhankelijkheid van vrouwen is nagenoeg verdwenen en ook mannen vragen zich na een huwelijk van 20 jaar of langer steeds vaker af ‘is dit alles’. Na de scheiding begint men letterlijk en figuurlijk een tweede leven. De zoektocht naar avontuur, een spannende date, een nieuwe serieuze liefde, vakantie met gelijkgestemde singles, zondagmiddag borrel of dansavond kan beginnen. En die start op internet. Daarnaast heeft de gemiddelde single van rond de vijftig doorgaans wel wat geld te besteden en geen jonge kinderen meer. Dat maakt de 50plus single voor vele bedrijven de ideale klant.

De singlesmarkt

De singlesmarkt speelt hier de laatste jaren aardig op in, maar het kan beter. Veel datingsites, uitgaansorganisaties en reisorganisaties bemerken de toename en vraag van de 50plus single wel, maar op een enkeling na, richten zich nog relatief weinig specifiek op deze doelgroep. Dit heeft tot gevolg dat het voor de 50plus single soms nog wat lastig ontdekken is waar ze nu eigenlijk leuke single leeftijdsgenoten tegen het lijf kunnen lopen. Ook de relatiebemiddelingsbranche beleeft weer een opwaartse lijn. Daar waar datingsites in de eerste instantie deze wat traditionelere manier van matchen van de markt dreigde te drukken, ervaren juist de wat oudere singles de voordelen van matchmaking door professionals. Ook single coaches doen goede zaken bij de wat oudere single. Want opeens een goed datingprofiel schrijven, flirten en versieren daar weten ze wel raad mee.

Single vijftigers op vakantie

In de reisbranche zien we ook steeds meer segmentatie qua leeftijd in de diverse groepsreizen. Waar de leeftijd in een groep een aantal jaren geleden bleef steken rond de veertig, zien we nu steeds vaker dat reisorganisaties ook groepen samenstellen voor singles van eind veertig tot eind vijftig of zelfs rond de zestig. Hoewel er dus qua reisaanbod wel het een en ander te vinden is voor de single van rond de vijftig wordt er door de reisorganisaties zelf nog relatief weinig doelgroep gericht geadverteerd. Een gemiste kans want er is overduidelijk een enorme toename in belangstelling van de single voor dit type reizen.

50 is het nieuwe 30

De grootste behoefte van de 50plus single betreft dansen en uitgaan. Vanachter een computer via een datingsite contact leggen is leuk, maar nieuwe, andere singles in levende lijve ontmoeten is nog veel leuker. De alleenstaande vijftiger wil uit! Dansen, swingen, flirten en versieren. Ook speeddaten en culinair daten geniet flinke belangstelling. De diverse uitgaansorganisaties zouden er goed aan doen duidelijker te profileren dat ze dansavonden of speeddates voor singles van boven de 50 organiseren. Succes verzekerd. Het is duidelijk, de single van vijftiger is hot, hip en happening. 50? Dat is het nieuwe 30!