bouwen en vertrouwen

De 5 stadia van een relatie

Verliefd, verloofd, getrouwd. Dat kun je stadia noemen in een relatie. Je kunt natuurlijk ook een andere verdeling aanhouden zeker wanneer je fasen gaat benoemen op gevoelens. De eerste fase in een relatie is dan bijvoorbeeld het echte verliefd worden en het bewegen alsof je op een roze wolk zweeft.

De 5 stadia van een relatie

Op Welingelichtekringen vond ik een onderzoek over de verschillende gevoelens die je gaande weg in een relatie gaat beleven. Bij elke fase hoort ook een ander fysiologisch aspect. Dit is bekeken in een onderzoek dat is uitgevoerd door eHarmony, een datingsite. De ondervraagde leden kregen vragenlijsten en psychologische testen. Het was fascinerend om te zien hoe in de allerbelangrijkste menselijke emotie 5 stadia duidelijk van elkaar te onderscheiden te zijn. Ook was te zien dat deze stadia in elk deel van een relatie steeds terugkomen.

1. Vlinders in de buik

Kenmerkt zich door een sterke seksuele aantrekkingskracht, verdwaasdheid, gewichtsverlies en improductiviteit. Biologisch gezien maken beide partners meer testosteron en oestrogeen aan. 56% geeft aan een hoger libido te hebben. Mensen vergeten te eten en vaak krijgen mensen ineens weer puistjes.

2. Bouwen

Na de eerste fase leren partners elkaar beter kennen en beginnen ze te bouwen aan hun relatie. Het lichaam produceert nu hormonen waardoor de hartslag wat sneller gaat en de geliefden af en toe een groot geluksgevoel krijgen dat vergelijkbaar is met het effect van drugs. Ze denken aan vrijwel niets anders dan aan hun fijne, nieuwe relatie. 44% krijgt slaaptekort en 29% kan zich minder goed concentreren.

3. Overeenkomen

Het koppel heeft nu ervaren dat hun partner ‘goed’ is, nu moet de relatie nog ‘goed’ zijn. 27% voelt verhoogde stress door gedachten over of beide partners wel hetzelfde willen en dezelfde wensen hebben voor de toekomst. Het wordt veel serieuzer en nu gaat het er om draaien om er samen uit te komen. Zit er genoeg overeenkomst tussen hen, kunnen ze voldoende naar elkaar toekomen bij zaken waarover ze anders denken.

4. Eerlijkheid

De ‘echte’ partner, de ware persoon komt nu naar voren. Bij 15% levert dit angst, stress en twijfel op. Hoe serieuzer de relatie wordt, hoe meer kwetsbaarheid maar ook stress kan opdoemen. Ben je eerlijk naar elkaar om slik je af en toe je mening in om de ander te ontzien? Eerlijk zeggen wat je vindt op een respectvolle manier, dat moet de basis zijn van een relatie. Zodra daar twijfel komt, is het zorgzaam, zou ik denken.

5. Stabiliteit

Als een koppel de emotionele achtbaan van de eerste 4 stadia kan handelen, komt het in stadium 5 terecht, dat zich kenmerkt door vertrouwen en intimiteit. 50% van de ondervraagden is in de dit stadium beland en 23% wordt daar erg gelukkig van. Biologisch gezien versterkt een krachtig hormoon, dat bij zowel mannen als vrouwen vrijkomt tijdens het orgasme, de band. Oxytocine versterkt eveneens de verbintenis.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.