dumpen

Datingsites vaag over kosten en opzegging

Wil jij je in december op de valreep nog inschrijven op een datingsite? Dan is het wel zo prettig als je weet waar je aan toe bent. De Consumentenbond ging op onderzoek uit en daaruit bleek dat vele datingsites onduidelijk zijn over de kosten van een abonnement en de regels omtrent opzeggen.

Prijzen en opzegging

Van de 10 onderzochte datingsites melden er 3 pas abonnementsprijzen na inschrijving en bij nog eens 3 is het flink zoeken naar de prijzen. Ook het opzeggen van een abonnement leidt geregeld tot problemen omdat de optie van stilzwijgende verlenging snel over het hoofd wordt gezien.

Tarieven datingsites

Alleen e-Matching meldt hun tarief direct op de homepage, bij andere datingsites moeten consumenten doorklikken naar prijzen of het onduidelijke ‘over ons’. Parship toont alleen de maandprijs bij een tweejarig abonnement (€ 24,90) terwijl die bij een half jaar abonnement bijna het dubbele bedraagt (€ 44,90). Lexa.nl noemt helemaal geen prijzen todat de single consument zich heeft ingeschreven. Ook bij 50plusmatch, Relatieplant en Paiq moeten consumenten vel doorklikken om de kosten te achterhalen.

Verder verlengen bijna alle datingsites het abonnement stilzwijgend en zijn ze daar niet bijzonder duidelijk over. Te laat opzeggen kan de single dus flink op kosten jagen. Zo gaat het tarief bij Parship bij niet tijdig opzeggen van het abonnement omhoog van €44,90 naar €70 per maand.

Keurmerk Veilig Daten

De Consumentenbond heeft tweezijdige voorwaarden opgesteld met een aantal grote datingsites. Deze hanteren het Keurmerk Veilig Daten. In de voorwaarden is vastgelegd dat ze helder en transparant communiceren over prijzen en abonnementen. Uit het onderzoek blijkt echter dat ook deze websites niet uitblinken in helderheid. De Consumentenbond gaat de betreffende datingsites hierop aanspreken. Het volledige onderzoek is te lezen in de Consumentengids van december 2014 (pdf; alleen voor leden).

Update 1 december 2014

Naar aanleiding van het onderzoek heeft een aantal sites hun informatie verbeterd. De prijzen komen bij 50Plusmatch en Relatieplanet nu sneller en duidelijker in beeld. Bij Lexa en Parship zijn ze nu te zien zonder dat je je eerst moet registeren. E-matching maakt duidelijker dat het abonnement bij de optie ‘per maand betalen’ automatisch maandelijks wordt verlengd.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam