dumpen

Datingsites vaag over kosten en opzegging

Wil jij je in december op de valreep nog inschrijven op een datingsite? Dan is het wel zo prettig als je weet waar je aan toe bent. De Consumentenbond ging op onderzoek uit en daaruit bleek dat vele datingsites onduidelijk zijn over de kosten van een abonnement en de regels omtrent opzeggen.

Prijzen en opzegging

Van de 10 onderzochte datingsites melden er 3 pas abonnementsprijzen na inschrijving en bij nog eens 3 is het flink zoeken naar de prijzen. Ook het opzeggen van een abonnement leidt geregeld tot problemen omdat de optie van stilzwijgende verlenging snel over het hoofd wordt gezien.

Tarieven datingsites

Alleen e-Matching meldt hun tarief direct op de homepage, bij andere datingsites moeten consumenten doorklikken naar prijzen of het onduidelijke ‘over ons’. Parship toont alleen de maandprijs bij een tweejarig abonnement (€ 24,90) terwijl die bij een half jaar abonnement bijna het dubbele bedraagt (€ 44,90). Lexa.nl noemt helemaal geen prijzen todat de single consument zich heeft ingeschreven. Ook bij 50plusmatch, Relatieplant en Paiq moeten consumenten vel doorklikken om de kosten te achterhalen.

Verder verlengen bijna alle datingsites het abonnement stilzwijgend en zijn ze daar niet bijzonder duidelijk over. Te laat opzeggen kan de single dus flink op kosten jagen. Zo gaat het tarief bij Parship bij niet tijdig opzeggen van het abonnement omhoog van €44,90 naar €70 per maand.

Keurmerk Veilig Daten

De Consumentenbond heeft tweezijdige voorwaarden opgesteld met een aantal grote datingsites. Deze hanteren het Keurmerk Veilig Daten. In de voorwaarden is vastgelegd dat ze helder en transparant communiceren over prijzen en abonnementen. Uit het onderzoek blijkt echter dat ook deze websites niet uitblinken in helderheid. De Consumentenbond gaat de betreffende datingsites hierop aanspreken. Het volledige onderzoek is te lezen in de Consumentengids van december 2014 (pdf; alleen voor leden).

Update 1 december 2014

Naar aanleiding van het onderzoek heeft een aantal sites hun informatie verbeterd. De prijzen komen bij 50Plusmatch en Relatieplanet nu sneller en duidelijker in beeld. Bij Lexa en Parship zijn ze nu te zien zonder dat je je eerst moet registeren. E-matching maakt duidelijker dat het abonnement bij de optie ‘per maand betalen’ automatisch maandelijks wordt verlengd.

Lisa

Werkt sinds 2011 bij Singlessite en Single2Travel | Kookt graag gerechten uit de Italiaanse, Thaise of Balkan-keuken | Muziekliefhebber | Netflix tot in de late uurtjes

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

5 date tips niet opvolgen
By Margret ·
4 oktober 2021

Na 9 maanden en 98 dates verder

Bij wijze van een experiment in 9 maanden tijd 98 keer op date gaan, dat is soort top sport. Susan Winter heeft dit gedaan en de conclusies die zij hieruit trekt zijn niet gering. Vrouwen die elkaar vertrappen om het meeste aandacht van een man te krijgen, lijkt wel het dierenrijk.
vragen en antwoorden vliegen
By Margret ·
1 oktober 2021

Zonder vooroordelen daten met papieren zak op je hoofd

In Groot-Britannië hebben ze een nieuwe vorm van daten bedacht. Het deed mij meteen denken aan The Voice, ongezien mooi zingen en niet beoordeeld worden op je uiterlijk. Daten met de ruggen naar elkaar toe? Nee, met een papieren zak over je hoofd.
gratis date scoren
By Margret ·
20 september 2021

Ongeschikt gesprekstof voor eerste date

Een handleiding voor een perfecte eerste date bestaat niet. Deze date zal door zenuwen wat moeizaam kunnen verlopen. Maar ja, geen date, is ook geen optie meer. Wat je precies moet zeggen, is ook lastig. Enkele tips waarover je beter niets kunt zeggen, daar ben je mogelijk wel mee geholpen.
date tips
By Moniek ·
5 september 2021

9 opmerkelijke date geheimen

Denk je als single alles al te weten over daten? Even je kennis testen dan. Wij vertellen je 9 interessante geheimen over daten zodat je weer helemaal op de hoogte bent en klaar voor je volgende date!
daten december coach
By Margret ·
9 augustus 2021

Wil je met me slapen? Voulez vous coucher avec moi, ce soir?

"Voulez-vous coucher avec moi?" Dat is de vraag die Brian uit Californië tijdens zijn 'sexperiment' aan 200 vrouwen in Amerika stelde. 200 keer kreeg hij een kordate 'nee' als antwoord.
datingsites vergelijken
By Moniek ·
5 augustus 2021

Dit zijn de meest populaire datingsites op een rijtje in Nederland