singles of singels

Datingfraude maakt van droom nachtmerrie

Op een datingsite of via sociale media een nieuwe liefde ontmoeten. Dat is een droom voor veel alleenstaanden, vooral voor vrouwelijke 50 plussers. Wanneer dit je overkomt maar de nieuwe liefde blijkt een oplichter te zijn, dan wordt je droom een grote nachtmerrie.

Droom wordt nachtmerrie

Opgelicht worden door een fraudeur via een datingsite dat is een scenario voor een slechte film, zeg maar gerust een nachtmerrie. Jammerlijk belanden veel singles in een dergelijke slechte film, met zichzelf in de hoofdrol. Van de tegenspeler wordt op een belangrijk moment niets meer vernomen. Dit overkwam Bianca die Mike ontmoette via een datingsite. Een Engelsman met een Nederlandse vader. Hij werkte voor het Britse leger en was in Spanje gestationeerd.

Hij dacht alleen aan haar

Op de foto’s zag hij er aantrekkelijk uit, lang, slank, ongeveer dezelfde leeftijd als Bianca. Mike begon al snel zijn gevoelens voor haar te tonen. Hij dacht alleen aan haar, zij maakte hem de gelukkigste man op aarde, zij was lief en zijn prinses. Hij wilde graag naar Nederland komen, maar daarvoor moest Bianca wel geld overmaken naar zijn werkgever, voor zijn verlof.

Fraudehelpdesk meldt oplichting

Op de dag dat Mike naar Nederland zou komen, werd Bianca gebeld door de Fraudehelpdesk. Dat als ze geld had overgemaakt naar enige Mike, ze waarschijnlijk opgelicht was. Bianca kon wel janken. Zij heeft het zichzelf lang kwalijk genomen. Hoe kon ze zomaar zoveel geld aan iemand geven? Normaal loopt ze de winkels af voor een goedkoper brood. Ze was totaal van slag en is zelfs even aan de antidepressiva gegaan. Gelukkig gaat het nu weer beter met haar. Ze durft al weer een beetje te daten maar alleen met twee brave Hollandse mannen. Maar ze moeten haar nooit meer om geld vragen.

Wat is datingfraude precies?

Op een datingsite of via sociale media iemand verliefd op je laten worden en hoop geven op een relatie. Vervolgens de aanwezige kwetsbaarheid misbruiken door geld te vragen.  De dader is vaak een buitenlander die zich voorstelt als een degelijk type met een romantische inborst. Na een paar berichtjes over en weer zegt hij tot over zijn oren verliefd te zijn op jou. Dan gaat hij over op vurige berichtjes om zijn slag te kunnen slaan.

Datingfraude kan iedereen overkomen

Mannen, vrouwen, hoog- of laagopgeleid, datingfraude kan iedereen treffen. Voor dat het bijna tot een echte ontmoeting gekomen is, komt er altijd iets dramatisch tussen. Een ongeluk, een ziekte van familielid, verlies van paspoort of creditcard. Wat het ook is, er is altijd meteen geld nodig.

Vaak zijn de slachtoffers mensen die iets ingrijpends hebben meegemaakt, zoals het overlijden van een partner of een echtscheiding. Vaak boven de 50 jaar en met zorg uitgekozen door fraudeurs. Mensen die eenzaam en kwetsbaar zijn en open staan voor aandacht, die zijn de pineut.

Uit hunkering naar affectie

Uit hunkering naar affectie laten slachtoffers van datingfraude zich een rad voor ogen draaien. Naderhand kunnen ze het maar moeilijk begrijpen waarom ze het zover hebben laten komen. Ze zijn bedrogen door uiterst geraffineerde criminelen die hun vak verstaan en niet gehinderd worden door schuldgevoel. Hun praktijken komen voort uit armoe.

Keurmerk Veilig Daten

Strafrechtelijk ingrijpen is moeilijk, omdat het geld vrijwillig overgemaakt wordt. De beste aanpak is preventie. Het goede nieuws is dat er inmiddels een keurmerk Veilig Daten is. Elke betrouwbare datingsite screent profielen en doet research naar identiteitsfraude. Meer voorlichting blijkt zeker nodig. Kijk voor meer veiligheid over internet daten op de site van Beveiligmij.nl.

Bron: Hart&Ziel BN DeStem 19 april 2016

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam