singles ontdekken singlessite

Datingcafés straks overal te vinden door toename aantal singles

Denk jij dat datingcafés alleen realiteit zijn op tv? Over een jaartje of wat zie je ze overal in de stad! Want het aantal singles neemt explosief toe, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Bijna 3 miljoen singles

Nog nooit waren er zoveel alleenstaanden in Nederland. Sinds 1947 is het aantal mensen dat in zijn uppie woont gegroeid van 285 duizend naar bijna drie miljoen. En dat worden er steeds meer, berekende het CBS. Over een kleine dertig jaar, in 2047, komen er nog eens 600 duizend alleenstaanden bij. Of anders gezegd: dan leeft bijna één op de vier volwassenen alleen.

Woonvormen

En met zoveel eenlingen verandert ook het straatbeeld, zegt Jan Latten, hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam. ,,Alleenstaanden hebben doorgaans minder te besteden, omdat ze de kosten niet kunnen delen met hun partner. Er zullen dus meer mensen zijn die in kleinere auto’s rijden. Ook gaan ze – nog meer dan nu – op zoek naar kleinere woningen, maar ook naar andere woonvormen waarbij ze hun tuin delen of een woongroep met gelijkgestemden beginnen.”

Delen wordt de trend

Delen wordt dé trend, denkt Latten. Ook in het uitgaan. De standaard tweepersoonstafeltjes in restaurants zullen in 2047 vaker afgewisseld worden door grotere tafels, waar alleenstaanden aan kunnen schuiven voor een praatje of gezamenlijke maaltijd. ,, Horecaondernemers zullen in de toekomst nog meer van dit soort ontmoetingen proberen te regisseren. Nu al zie je een opmars van koffietentjes. Alleenstaanden drinken namelijk veel meer koffie buiten de deur, juist omdat ze anderen willen ontmoeten. De singles van nu zijn ook al geen muurbloempjes.”

Datingcafés

Ook van datingcafés in de stad – nu vooral bekend van populaire tv-programma’s als First Dates – zal niemand over dertig jaar meer opkijken. ,,Dat staat gewoon op de gevel. We schamen ons niet meer voor kennismakingen met andere vrijgezellen, via internet of via zo’n café. Met zoveel eenlingen in ons land zijn zulke cafés ook onvermijdelijk.”

Boemerangsingles

Latten heeft zelfs een woord in het leven geroepen voor deze actieve vrijgezellen. ,,We kenden al de boemerangkinderen: de kids die uit huis gaan maar weer terugkomen als het ze uitkomt. Nu krijgen we de opmars van de ‘boemerangsingles’, de mensen die alleen leven geen ramp vinden. Ze zijn economisch onafhankelijk, hebben na hun opleiding al een tijdje alleen gewoond, weten dus hoe dat is en hebben een breed sociaal netwerk. Een relatie moet het leven leuker maken. Is dat niet het geval, dan gaan ze terug naar hun vertrouwde situatie als alleenstaande. Het hele-leven-lang-daten zal steeds normaler worden.”

Lange afstand relatie

Het is overigens niet zo dat al die alleenstaanden kortstondige of helemaal geen relaties hebben. Meer dan één op de vijf heeft een langeafstandsrelatie. Vooral alleenstaanden mensen tot dertig jaar combineren zelfstandig wonen met een relatie. Meer dan 90 procent van deze jonge latters wil op termijn wel samenwonen of trouwen, maar vaak krijgt de carrière voorrang.

Bronnen: CBS / AD

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam