teello dating app

Datingapps zijn kwetsbaar voor hack

Ben jij een fervent gebruiker van datingapps? Dan loop je niet alleen het risico verliefd te worden maar ook beroofd van vertrouwelijke informatie.

Volgens IBM zijn meer dan 60% van de dating apps kwetsbaar voor hackers omdat de apps vaak toegang hebben tot andere functies op de mobiele apparaten. En die kunnen weer worden gebruikt voor een hackersaanval. IBM schetst 5 mogelijke situaties als gevolg van deze kwetsbaarheid en geeft 5 tips hoe gebruikers zichzelf beter kunnen beschermen.

Dating apps

De afgelopen jaren is het gebruik van dating apps enorm gegroeid. Het is voor heel wat singles een handige manier om met andere singles in contact te komen. Volgens onderzoek van de Amerikaanse denktank Pew Researsch gebruikt 1 op de 10 Amerikanen datingsites of apps om een nieuwe liefde te vinden. Dat komt neer op zo’n 31 miljoen mensen. In Nederland maken 1,2 miljoen mensen gebruik van de dating app Tinder.

Kwetsbaarheid

Nu blijkt dat een groot deel hiervan mogelijk in gevaar is. Met de toename van de technologie om nieuwe liefdes te vinden neemt ook de bedreiging van hackers toe. IBM onderzocht de risico’s en hacker-kwetsbaarheid van 41 populaire dating apps die beschikbaar zijn voor Google Android. Deze analyse laat zien dat 63% (dat zijn 26 van deze apps) middelmatige tot ernstige veiligheidsrisico’s vertonen die zwel persoonlijke gebruikersgegevens als zakelijke gegevens in gevaar kunnen brengen

Oorzaak

De oorzaak dat deze apps het risico lopen gehackt te worden komt voort uit het feit dat veel van deze dating applicaties ook toegang hebben tot andere functies op het mobiele aparaat dat gebruikt wordt. Bijna de helft (49%) heeft toegang tot mobiele factuurgegevens van de gebruiker, 73% heeft toegang tot de GPS locatie van de smartphone of tablet en een derde (34%) van de applicaties maakt ook gebruik van de camera op het apparaat. Ook bedrijven lopen risico door de kwetsbare datingapps. De helft van de geënquêteerden blijkt namelijk deze applicaties te gebruiken op dezelfde apparaten die ze voor hun werk gebruiken. Zo kunnen hackers mogelijk ook toegang krijgen tot gevoelige bedrijfsinformatie.

Gevaarlijke situaties

In de analyse identificeerde IBM vijf mogelijke scenario’s die kunnen voortkomen uit blootstelling aan deze risico’s. Deze omvatten de mogelijkheid voor hackers om toegang te krijgen tot de camera of de microfoon van het apparaat, het versturen van malware wanneer gebruikers een berichtje van hun date verwachten, het verkrijgen van toegang tot de GPS-gegevens waardoor de gebruikers bewegingen gevolgd kunnen worden, het overnemen van het datingprofiel van de gebruiker of zelfs het stelen van diens creditcard gegevens.

dating app

Bescherming
Omdat gebruikers mogelijk niet alleen hun eigen informatie, maar ook informatie van hun werkgever in gevaar brengen zouden zij zich bewust moeten zijn van de risico’s van het gebruik van dating apps en zichzelf derhalve daartegen beschermen. IBM geeft een lijstje van vijf stappen die gebruikers kunnen nemen om hun kwetsbaarheid te verminderen. Zij moeten hun wachtwoorden verstandig kiezen (mede door hergebruik van wachtwoorden voor andere sites zoveel mogelijk te ontwijken), hun applicaties regelmatig updaten, niet te veel/gevoelige informatie delen via de app, de verleende permissies van de app controleren en de dating app alleen via vertrouwde Wi-Fi-kanalen gebruiken.

datingapp risico

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam