teello dating app

Datingapps zijn kwetsbaar voor hack

Ben jij een fervent gebruiker van datingapps? Dan loop je niet alleen het risico verliefd te worden maar ook beroofd van vertrouwelijke informatie.

Volgens IBM zijn meer dan 60% van de dating apps kwetsbaar voor hackers omdat de apps vaak toegang hebben tot andere functies op de mobiele apparaten. En die kunnen weer worden gebruikt voor een hackersaanval. IBM schetst 5 mogelijke situaties als gevolg van deze kwetsbaarheid en geeft 5 tips hoe gebruikers zichzelf beter kunnen beschermen.

Dating apps

De afgelopen jaren is het gebruik van dating apps enorm gegroeid. Het is voor heel wat singles een handige manier om met andere singles in contact te komen. Volgens onderzoek van de Amerikaanse denktank Pew Researsch gebruikt 1 op de 10 Amerikanen datingsites of apps om een nieuwe liefde te vinden. Dat komt neer op zo’n 31 miljoen mensen. In Nederland maken 1,2 miljoen mensen gebruik van de dating app Tinder.

Kwetsbaarheid

Nu blijkt dat een groot deel hiervan mogelijk in gevaar is. Met de toename van de technologie om nieuwe liefdes te vinden neemt ook de bedreiging van hackers toe. IBM onderzocht de risico’s en hacker-kwetsbaarheid van 41 populaire dating apps die beschikbaar zijn voor Google Android. Deze analyse laat zien dat 63% (dat zijn 26 van deze apps) middelmatige tot ernstige veiligheidsrisico’s vertonen die zwel persoonlijke gebruikersgegevens als zakelijke gegevens in gevaar kunnen brengen

Oorzaak

De oorzaak dat deze apps het risico lopen gehackt te worden komt voort uit het feit dat veel van deze dating applicaties ook toegang hebben tot andere functies op het mobiele aparaat dat gebruikt wordt. Bijna de helft (49%) heeft toegang tot mobiele factuurgegevens van de gebruiker, 73% heeft toegang tot de GPS locatie van de smartphone of tablet en een derde (34%) van de applicaties maakt ook gebruik van de camera op het apparaat. Ook bedrijven lopen risico door de kwetsbare datingapps. De helft van de geënquêteerden blijkt namelijk deze applicaties te gebruiken op dezelfde apparaten die ze voor hun werk gebruiken. Zo kunnen hackers mogelijk ook toegang krijgen tot gevoelige bedrijfsinformatie.

Gevaarlijke situaties

In de analyse identificeerde IBM vijf mogelijke scenario’s die kunnen voortkomen uit blootstelling aan deze risico’s. Deze omvatten de mogelijkheid voor hackers om toegang te krijgen tot de camera of de microfoon van het apparaat, het versturen van malware wanneer gebruikers een berichtje van hun date verwachten, het verkrijgen van toegang tot de GPS-gegevens waardoor de gebruikers bewegingen gevolgd kunnen worden, het overnemen van het datingprofiel van de gebruiker of zelfs het stelen van diens creditcard gegevens.

dating app

Bescherming
Omdat gebruikers mogelijk niet alleen hun eigen informatie, maar ook informatie van hun werkgever in gevaar brengen zouden zij zich bewust moeten zijn van de risico’s van het gebruik van dating apps en zichzelf derhalve daartegen beschermen. IBM geeft een lijstje van vijf stappen die gebruikers kunnen nemen om hun kwetsbaarheid te verminderen. Zij moeten hun wachtwoorden verstandig kiezen (mede door hergebruik van wachtwoorden voor andere sites zoveel mogelijk te ontwijken), hun applicaties regelmatig updaten, niet te veel/gevoelige informatie delen via de app, de verleende permissies van de app controleren en de dating app alleen via vertrouwde Wi-Fi-kanalen gebruiken.

datingapp risico

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

5 date tips niet opvolgen
By Margret ·
4 oktober 2021

Na 9 maanden en 98 dates verder

Bij wijze van een experiment in 9 maanden tijd 98 keer op date gaan, dat is soort top sport. Susan Winter heeft dit gedaan en de conclusies die zij hieruit trekt zijn niet gering. Vrouwen die elkaar vertrappen om het meeste aandacht van een man te krijgen, lijkt wel het dierenrijk.
vragen en antwoorden vliegen
By Margret ·
1 oktober 2021

Zonder vooroordelen daten met papieren zak op je hoofd

In Groot-Britannië hebben ze een nieuwe vorm van daten bedacht. Het deed mij meteen denken aan The Voice, ongezien mooi zingen en niet beoordeeld worden op je uiterlijk. Daten met de ruggen naar elkaar toe? Nee, met een papieren zak over je hoofd.
gratis date scoren
By Margret ·
20 september 2021

Ongeschikt gesprekstof voor eerste date

Een handleiding voor een perfecte eerste date bestaat niet. Deze date zal door zenuwen wat moeizaam kunnen verlopen. Maar ja, geen date, is ook geen optie meer. Wat je precies moet zeggen, is ook lastig. Enkele tips waarover je beter niets kunt zeggen, daar ben je mogelijk wel mee geholpen.
date tips
By Moniek ·
5 september 2021

9 opmerkelijke date geheimen

Denk je als single alles al te weten over daten? Even je kennis testen dan. Wij vertellen je 9 interessante geheimen over daten zodat je weer helemaal op de hoogte bent en klaar voor je volgende date!
daten december coach
By Margret ·
9 augustus 2021

Wil je met me slapen? Voulez vous coucher avec moi, ce soir?

"Voulez-vous coucher avec moi?" Dat is de vraag die Brian uit Californië tijdens zijn 'sexperiment' aan 200 vrouwen in Amerika stelde. 200 keer kreeg hij een kordate 'nee' als antwoord.
datingsites vergelijken
By Moniek ·
5 augustus 2021

Dit zijn de meest populaire datingsites op een rijtje in Nederland