flirten types

Dating vraag: wat is de klik en hoe krijg je hem?

Als we het over daten of relaties hebben is er één term die altijd terugkomt: de klik. Waarom ben je gestopt met daten? “Ik voelde geen klik”. Wat vind je zo leuk aan hem/haar? “Ik kan het niet uitleggen, maar, ik voelde meteen een klik”. Maar wat houdt die mysterieuze klik eigenlijk in? En belangrijker: hoe kun je hem creëren?

Wat verstaan we onder “de klik”?

Laten we je maar meteen uit de droom helpen: Er is niet één vaste definitie van “de klik”. Sterker nog: de klik wordt te pas en te onpas gebruikt. Laten we eens kijken wat er allemaal onder wordt verstaan.

“Niet mijn type”

De klik wordt in de eerste plaats opvallend vaak gebruikt als een gemakkelijke manier om te verwoorden dat men de ander niet ziet zitten.  “Ik voel geen klik”, oftewel: “Je bent mijn type niet”. Het is nu eenmaal best lastig om uit te leggen waarom je de ander niet ziet zitten. Omdat je het niet precies onder woorden kan brengen, maar ook omdat je de ander niet wil kwetsen. Ik voel geen klik is immers veel makkelijker om te zeggen dan “Ik vind je niet aantrekkelijk” of “Ik vind je saai”.  Krijg je aan het eind van een date vaak te horen krijgen dat de klik er niet is? Vraag dan eens voorzichtig om feedback. Misschien krijg je dan meer duidelijkheid.

Seksuele aantrekkingskracht

Mensen spreken in de tweede plaats vaak over de klik als ze eigenlijk seksuele aantrekkingskracht bedoelen. “Ik voel geen klik” betekent in dit geval “Ik voel geen (seksuele) spanning”. En als ze zeggen “Ik vind je aardig maar ik zie je niet als een partner”, bedoelen ze dat ze geen seksuele aantrekkingskracht voelen. Gelukkig kun je die seksuele aantrekkingskracht wel degelijk creëren.

Liefde op eerste gezicht

Sommige mensen geloven in liefde op het eerste gezicht. Er wordt dan gesproken over “de klik” als ze bedoelen dat ze meteen ondersteboven zijn van de ander. Je weet wel, die vonk die overspringt bij de eerste aanblik van de prins(es) op het witte paard. Heel leuk als je zo’n klik wel eens hebt meegemaakt. Helaas is deze liefde op het eerste gezicht vrij zeldzaam. Het is dan ook niet verstandig om daarop te gaan zitten wachten en allemaal leuke potentiële partners af te wijzen omdat je deze “klik” maar steeds niet voelt. Ook bij liefde op het tweede of derde gezicht kun je namelijk een erg leuke relatie krijgen.

Een vertrouwd gevoel

Mensen noemen vaak dat ze “de klik” voelen als het eerste contact heel makkelijk gaat: het voelt meteen vertrouwd. Ze krijgen het gevoel dat ze de ander al jaren kennen. Dit is een heel fijn gevoel. Vaak komt het omdat deze persoon iets aanraakt wat je al kent. Hij of zij heeft bijvoorbeeld dezelfde normen en waarden of dezelfde humor. Of heeft dezelfde oprechte interesse en empathie als je vader en moeder. Deze klik kan heel fijn zijn en is ook heel behulpzaam als het om positieve overeenkomsten en ervaringen gaat. Mensen die veel met elkaar gemeen hebben, gaan ook makkelijker een relatie met elkaar aan.

Vertrouwd op een verkeerde manier

Bij de klik die je meteen het gevoel geeft dat je de ander al jaren kent, zit echter wel een addertje onder het gras. Het werkt alleen om op deze klik af te gaan, als het vertrouwde gevoel dat ontstaat, gebaseerd is op fijne ervaringen. Maar als jij bijvoorbeeld gewend bent geweest dat je in je jeugd heel kritisch bejegend werd, kun je een klik voelen bij iemand die heel kritisch is naar jou. Of als je van vroeger uit gewend bent dat er weinig naar je om gekeken werd, voel je meteen een klik bij iemand die erg op zichzelf gericht is. Let dus op of dat “klik-gevoel” wel een echte klik is, en niet vooral (onbewuste) herkenning van gedrag van de ander dat heel vertrouwd voelt vanuit je jeugd, maar niet fijn is!

Gevoel van verbinding

De laatste manier waarop de term “de klik” wordt gebruikt is als men verbinding voelt met de ander. Er is dan een gevoel van “samen”, je voelt je veilig bij de ander, je voelt je gehoord en begrepen. Maar hoe komt dit gevoel tot stand? Belangrijke onderzoekers op dit vlak zoals dr. Sue Johnson en Brené Brown Ph.D. geven aan dat de sleutel tot verbinding “kwetsbaarheid” is. Dit betekent dat je beiden je gevoel laat zien en erover vertelt. Dat je toont wat je behoeftes en verlangens zijn en wat je raakt. Door deze gevoelens, behoeftes en verlangens met elkaar te delen ontstaat er verbinding. En daarmee een klik.

De klik creëren

Nu we weten wat de klik inhoudt, is het ook goed te zien hoe je de klik dus kunt creëren. Bij Single Coaching vind je dé tips!

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam