single ouders

Dating voor single ouder en oudere single

Uit onderzoek eerder deze week bleek dat singles zonder kind en alleenstaande ouders met kind net zoveel of net zo weinig op date gaan . Het hebben van kinderen jonger dan 5 jaar maakt hier in ieder geval niet het verschil.  Hoeveel of hoe weinig er gedatet  werd, dat liet dat onderzoek niet zien. Ik vermoed dat de frequentie aan de lage kant is, het is en blijft toch spannend. En hoe ouder je wordt, dat maakt het bij daten niet makkelijker, ondanks je toegenomen levenservaring.

Leren daten

Mogelijk denk je dat je het daten verleerd hebt, misschien heb je het wel nooit hoeven leren. Je kende je vriendje al van je schooltijd, je liep hem op het schoolplein tegen het lijf of op de dansschool. Van daten was toen nog geen sprake, toen deed je maar wat. Je bleef aan elkaar plakken en ging trouwen. Nu ben je zoveel jaar verder. Gescheiden en wel. Laat dat “wel” er maar af, zul je denken. Wel tijd om weer aan je zelf te gaan denken. De kinderen zijn een deel van de week bij hun vader, dus eigenlijk heb je best tijd en zin (weer) te leren daten.

Welkom in de grote boze wereld

Waarom voelen veel gescheiden mensen een soort van angst als het om dating gaat? Zijn  gescheiden mensen voor lange tijd te beschermd geweest voor de grote boze wereld door hun echtgenoot? Zodra die weg is gevallen komen ze weer terecht in een wereld waarin ze zich jong en onzeker voelen.

Kinderloze singles

Dit proces geldt eigenlijk ook voor singles die nog niet eerder echt een relatie hebben gehad, maar vrienden of vriendinnen, waarmee het leven geleefd werd. Lekker met twee of meer op stap, dat voelt een stuk veiliger en vertrouwder dan in je eentje. Opeens heeft je omgeving wel huisje, boompje, beestje en zijn de jaren voor jou ook niet stil blijven staan. Daten wordt er niet makkelijker op.

Datingtips ter overweging

Voor de kinderloze singles en de alleenstaande ouders zijn enkele overwegingen op een rijtje gezet.

1. Bedenk wat je wil Door het leven te leven kom je erop een gegeven moment wel achter wat je vooral niet zoekt in een man.  Bedenk vervolgens wat je wel aanspreekt. Wat is haalbare kaart? Ben reëel naar jezelf

2. Praat niet over de breuk met je ex Dit punt is er een die niet meevalt. Praten over je ex. Eigenlijk moet de insteek zijn het helemaal niet over je ex te hebben. Ook niet als de ander er naar vraagt. Dit kost alleen veel negatieve energie. Merk je dat je tranen alleen al bij het idee naar die vraag meteen in je ogen springen, dan moet je mogelijk je daten nog iets vooruitschuiven.

3. Word niet competitief met je ex Het kan zijn dat hij al lang een nieuwe vriendin heeft en staat misschien wel op het punt om weer te trouwen. Nou en? Het is jouw leven, dus ga door dit proces heen op je eigen tempo.

4. Wees niet bang voor afwijzing Er zijn onder de mannen meer niet geschikte dan wel. In aantal zou dit betekenen dat je op de 5 afspraakjes er één treft die in de buurt komt van jouw wensen. Ben dus niet te snel tevreden. Klikt het niet vanaf zijn kant, dat is misschien jammer, maar hij heeft ook zijn wensen. Respecteer elkaar daarin.

5. Je kinderen zijn prioriteit Wees open en eerlijk naar je kinderen, maar stel het dating-proces niet op nummer 1. Je kinderen blijven op nummer één staan.

6. Zet door Plan een aantal dates in korte tijd. Daarnaast zet je niet al je hoop in op één persoon en is de kans groot dat er iets leuks tussen zit. Doordeweekse dagen zijn net zo date-proof als dagen in het weekend.

7. Dates zijn geen pleisters Je moet eerst zorgen dat je blij bent met je zelf. Een ander kan jouw verdriet dat er nog zit niet wegnemen. Het alleen voelen, kun je niet oplossen door je snel weer te binden. Een nacht plezier hebben is niet verkeerd, goed juist voor je zelfvertrouwen.

8. Wees niet bang om af te wijzen Afgewezen worden is vervelend, maar aangezien vrouwen het moeilijker vinden om nee te zeggen dan mannen, moet je als vrouw echt nee leren zeggen. Nee tegen een man, die je eigenlijk niet ziet zitten.

9. Stop met vergelijken Het is logisch dat je terugdenkt aan de tijd met je ex. Daarvan moet je niet alles idealiseren. Dat is niet voor niets stuk gelopen. En nu, tijd om vooruit te gaan.

10. Laat hebben wel of geen seks in het midden Wel of geen seks op de eerste date, daar hoef je het van te voren toch niet over te hebben. Laat het in het midden, dan kun jij ook voor je zelf je “nee”gedachten bijstellen. Waarom niet?

Voor mannen is het niet anders

Dit artikel is geschreven voor vrouwen, maar voor single vaders is het waarschijnlijk niet veel anders. Mogelijk dat van mannen helemaal verwacht wordt dat ze geen angst hebben om ergens op af te stappen. Maar ik ben van mening dat een man net zo ver van de buiten wereld af heeft geleefd in zijn huiselijke situatie met vrouw en kind.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

woede gezondheid
By Margret ·
29 november 2021

10 vreselijke date afknappers

Ben je nog op zoek naar die ene ware en druk aan het daten? Let dan even op! Want uit onderzoek van Singlessite.nl blijkt dat je op z’n minst fris en fruitig voor de dag moet komen. Naar zweet ruiken is de vreselijkste afknapper tijdens een eerste date.
daten met klein budget
By Moniek ·
17 november 2021

Daten met een klein budget

Heb je het in je uppie niet al te breed en niet veel geld om dure, spectaculaire dates te plannen? Geen nood, we hebben een paar tips voor je verzameld zodat jij je datingbudget onder controle houdt en toch optimaal geniet!
By Tijmen ·
16 november 2021

Wetenschappelijk beproefde tips voor meer zelfvertrouwen tijdens speeddaten

slow seks goed relatie
By Moniek ·
2 november 2021

Mobiele telefoon verziekt seksleven

Binnenkort een spannende date? Zet je telefoon even op stil voordat je met elkaar het bed induikt. Zo’n 75 procent van de Nederlandse mannen en vrouwen hebben er namelijk een gruwelijke hekel aan als de mobiele telefoon afgaat tijdens een vrijpartij.
thuis daten
By Margret ·
29 oktober 2021

Alleenstaande ouder date niet minder door kinderen

Alleenstaande ouder denkt nog wel aan seks en maakt er werk van in de vorm van daten? Zeker. Kinderen lijken hierin niet te hinderen. Pas vanaf bepaalde leeftijd.
succesvol daten
By Margret ·
28 oktober 2021

Wat draag je op een (eerste) date?

De eerste date met je potentiële nieuwe vlam staat voor de deur. De voorbereidingen kunnen beginnen! Daar hoort natuurlijk het kiezen van de juiste outfit bij.