dating alleenstaande ouder

Dating voor alleenstaande ouders extra dimensie

Dating voor twee personen kan al ingewikkeld zijn. Het wordt nog ingewikkelder wanneer je met datende alleenstaande ouders te maken hebt. Er zijn extra emoties waar je rekening mee moet houden. Je moet meer zaken regelen.

Betrekken van kinderen in nieuwe relatie

Het betrekken van je kind(eren) in een nieuwe relatie is belangrijk, maar niet altijd eenvoudig. Kinderen worden vaak onzeker als hun vader of moeder een intieme relatie ontwikkelt met iemand anders. Ze zijn bang dat hun pappa of mama wordt ingepikt. Het is daarom voor single ouders van belang dat ze hier over nadenken.  Daten wanneer je al kinderen hebt, brengt zoveel extra regelwerk met zich mee. Het begint al bij het regelen van een oppas tot het introduceren van je kinderen aan je nieuwe partner.

Alleenstaande ouders, daten en kinderen?

Single ouders moeten er niet vanuit gaan dat het vormen van een koppel noodzakelijk betekent dat ze ook een gezin kunnen vormen. Er moet aandacht aan beide partijen worden besteed en vervolgens kan op termijn gekeken worden hoe de potentiële stiefgezinrelaties zich ontwikkelen. Het is daarbij niet raar dat alleenstaande ouders die in deze nieuwe situatie zitten, vragen hebben met betrekking tot hun kinderen en een eventuele nieuwe partner.

1. Voorkomen jaloersheid

De eerste vraag kan zijn hoe je kunt voorkomen dat je kind niet jaloers wordt op een nieuwe partner? Dit kunt je het beste doen door evenveel tijd met je kinderen door te brengen als je deed voordat je een nieuwe partner had. Herinner je kinderen er regelmatig aan dat je van hen houdt, met zowel woorden als daden. Laat ze ook weten dat hun mening belangrijk voor je is. Betrek je kind bij het proces van het vormen van een familie eenheid in plaats van je mening op te dringen. Dit laat zien dat je veel waarde hecht aan hun gevoelens en dat ze gewaardeerd worden.

2. Tijdstip van introduceren

Een andere vraag kan zijn wanneer het de juiste tijd is om je kind te introduceren aan je nieuwe partner? Het juiste moment is wanneer je weet dat het echt serieus is. Dit betekent niet dat je jouw  partner pas aan je kinderen kunt voorstellen als je gaat samen wonen, maar wel pas dan als je gevoelens serieus zijn.

Afhankelijk van jouw situatie is het erg belangrijk om je kind voldoende tijd te geven te wennen en zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Jouw kind kan bijvoorbeeld nog de innerlijke wens hebben om weer een gezin te vormen met de biologische vader en dit zal de acceptatie van een nieuwe partner niet bevorderen. Het is belangrijk stap voor stap te kijken hoe de relaties zich ontwikkelen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kan het helpen je partner eerst als een gewone vriend te introduceren en de kinderen er langzaam aan te laten wennen dat hij of zij er af en toe bij is.

3. Mening kind doet ertoe

Een derde vraag kan zijn in hoeverre  de mening van je kind van invloed mag zijn op de keuze van een nieuwe partner? Het kan zijn dat kinderen overstuur raken wanneer ze hun alleenstaande mama of papa met een nieuwe partner zien. Oudere kinderen, die bijvoorbeeld een slecht huwelijk of relatie hebben meegemaakt zijn vaak meer ontvankelijk voor de nieuwe relatie van hun ouders.

Als uw kind zich ongemakkelijk voelt met jouw nieuwe relatie, stel dan de vraag wat jullie beiden kunnen doen om een gezonde, liefdevolle relatie tussen je kind en je partner te bevorderen. Vraag ook aan je kinderen wat zij willen doen richting jouw nieuwe partner om elkaar beter te leren kennen. De leeftijd van het kind zal bepalen hoe de vraag geformuleerd wordt en het soort activiteit dat ondernomen wordt. Praat met je kind in een taal die hij of zij begrijpt.

Dating voor alleenstaande ouders extra dimensie

Waar je in je jonge of oudere leven maar in ieder geval zonder kinderen, nog onbezonnen aan het daten gaat, is het als alleenstaande ouder echt een ander verhaal. Jij kunt je oog wel hebben laten vallen op iemand, maar wanneer je kinderen het niks vinden, dan is het lastig de verliefdheid in stand te houden. Juist na een scheiding ben je je vaak nog bewuster van de liefde voor je kinderen. Zij zijn vaak het allerbelangrijkste wat jij hebt. Dat zij een extra dimensie aan het daten geven is soms lastig, maar heel logish.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

woede gezondheid
By Margret ·
29 november 2021

10 vreselijke date afknappers

Ben je nog op zoek naar die ene ware en druk aan het daten? Let dan even op! Want uit onderzoek van Singlessite.nl blijkt dat je op z’n minst fris en fruitig voor de dag moet komen. Naar zweet ruiken is de vreselijkste afknapper tijdens een eerste date.
daten met klein budget
By Moniek ·
17 november 2021

Daten met een klein budget

Heb je het in je uppie niet al te breed en niet veel geld om dure, spectaculaire dates te plannen? Geen nood, we hebben een paar tips voor je verzameld zodat jij je datingbudget onder controle houdt en toch optimaal geniet!
By Tijmen ·
16 november 2021

Wetenschappelijk beproefde tips voor meer zelfvertrouwen tijdens speeddaten

slow seks goed relatie
By Moniek ·
2 november 2021

Mobiele telefoon verziekt seksleven

Binnenkort een spannende date? Zet je telefoon even op stil voordat je met elkaar het bed induikt. Zo’n 75 procent van de Nederlandse mannen en vrouwen hebben er namelijk een gruwelijke hekel aan als de mobiele telefoon afgaat tijdens een vrijpartij.
thuis daten
By Margret ·
29 oktober 2021

Alleenstaande ouder date niet minder door kinderen

Alleenstaande ouder denkt nog wel aan seks en maakt er werk van in de vorm van daten? Zeker. Kinderen lijken hierin niet te hinderen. Pas vanaf bepaalde leeftijd.
succesvol daten
By Margret ·
28 oktober 2021

Wat draag je op een (eerste) date?

De eerste date met je potentiële nieuwe vlam staat voor de deur. De voorbereidingen kunnen beginnen! Daar hoort natuurlijk het kiezen van de juiste outfit bij.